Blog Sadašnjeg trenutka

utorak, 15.01.2008.

Sleeptracker Pro 1/2

Photobucket

Ovo je sat kojeg sam kupio i koji mi je došao prije nekoliko dana. Ukupna cijena mu je bila 178$ + 20$ poštarine + 350 kn carine. S obzirom da da je taj sat objektivno ružan (zbog veličine - stvarno je ogroman, više od duplo veći od mog normalnog sata), jedino logično pitanje je zašto sam ga uopće kupio? To sam napravio iz tog razloga jer je to poseban sat - ima alarm koji budi u optimalno vrijeme.


Teorija iza tog sata, tj. kako to funkcionira
Kada spavamo, u prosjeku prolazimo kroz cikluse spavanja gdje se ciklusi dijele na 5 faza: 4 faze non-REM sna (3. i 4. su delta san) i REM faza (koja se najčešće događa nakon prvih 90 minuta sna).

Kroz noć nam se događaju momenti "skoro budni" - to su trenuci u kojima naše tijelo nije u dubokom snu i događaju se oko REM faze.
Međutim, koliko sam shvatio REM fazu - ne događaju se u REM fazi nego oko nje. Naime, u REM fazi dolazi do paralize tijela (REM atonia) pa pretpostavljam da nam tada tijelo ne proizvodi pokrete. No ta (ne)povezanost sa REM fazom i nije toliko bitna za sam princip funkcioniranja ovog sata, to više navodim kao neku zanimljivost.

Ako nas netko probudi naglo iz duboke faze sna, biti ćemo pospani kroz cijeli dan. S druge strane, ako se probudimo u trenutku kada smo skoro budni, to će pozitivno utjecati na našu razinu energije i budnosti u toku dana.

Sleeptracker Pro kroz noć registira kada su se dogodili ti trenuci i ovisno o tome kako smo namjestili postavke nastoji nas probuditi kada je naše tijelo u jednom od tih "skoro budni" momenata. Ima svoje senzore koji prate i najsitnije fizičke pokrete i ovisno o tome zaključuje da li se događa jedan od takvih momenata ili ne.
Npr. ako se želim probuditi između 7:30 i 8 - sat će me početi buditi (kombinacija vibriranja i zvučnog alarma) u prvom takvom trenutku u tom periodu kada se dogodi taj "skoro budan" moment (npr. 7:42). Ako se ne dogodi u tom periodu, tada će početi buditi u 8.

Osim toga zapisuje i u svoju memoriju točno vrijeme kada su se događali takvi trenuci. Sa kabelom koji dolazi uz sat, to svaki dan prebacim na kompjuter u poseban softver u koji se importiraju ti podaci i u kojem mogu unesti još i dodatne zabilješke.

To što nas budi u skoro budnom stanju ne znači da ćemo biti budni kroz dan - jer to ovisi i o tome koliko i kako smo spavali kroz noć. Ako spavamo samo 4 sata vjerojatno će nam to biti malo pa makar se probudili i u "skoro budan" trenutku. (Mada već imam redovito iskustvo da nedjelja na ponedjeljak spavam cca. 4 do 5 sati i funkcioniram često bolje nego li kada spavam 7 - 8 sati). Ali isto tako se može dogoditi da ćemo imati više energije jer smo spavali 7 sati i probudili se u pravom trenutku, nego li da smo spavali 8 sati i probudili se u trenutku dubokog sna.

Sat osim toga kad su se dogodili pojedinačni momenti, mjeri i prosječno vrijeme između dva takva trenutka u toku noći. Što je to prosječno vrijeme veće, time je i kvaliteta našeg sna veća. Svaki od tih momenata je zapravo na neki način prekid kvalitete sna, i što ih je manje - kvalitetnije spavamo. Meni je jako drago da imam jedan takav mjerni uređaj jer sada mogu na temelju mjerenja promatrati na koji način utječu neki faktori na kvalitetu mojeg sna - npr. ako se prejedem kasno navečer kakav će mi biti san, ako idem spavati prerano ili prekasno i sl. Frekvencija tih trenutaka i prosječno vrijeme između njihovog pojavljivanja je individualno i zato se treba promatrati kako kod nas to napreduje, a ne se uspoređivati sa drugima - ali u prosjeku je taj prosječni inteveral između 20 i 40 minuta.

U sljedećem postu ću objaviti svojih prvih 7 dana korištenja tog sata, više o softveru koji dolazi s njim, svoje početne dojmove i iskustva, što mi se sviđa, a što ne i sl. I zato koga to zanima navratite na ovaj blog u petak, a koga ne sljedeći utorak. wave

prijavi hr.digg - 09:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com