Blog Sadašnjeg trenutka

nedjelja, 14.03.2010.

Kako pobijediti nelagodu pred ljudima

Naslov ovog posta je ujedno i naziv radionice koju ćemo održati Nea i ja 27.3.2010 u Zagrebu. Detaljnije informacije možete pročitati na Znati-kako ili na blog postu od Nee.
Nadam se da ćete doći. sretan

prijavi hr.digg - 22:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 03.07.2009.

Film ili igra?

Ja sam trenutno na blogerskom godišnjem. Nisam mislio još neko vrijeme napisati post, ali kako su iz nekog mojeg promišljanja izašle neke misli koje želim podijeliti sa čitateljima ovog bloga eto i 224. posta na ovom blogu.

Oko temeljnog pristupa životu kod mene je još uvijek prisutan konflikt. Pročitao sam puno knjiga o duhovnosti, puno promišljao o tome i kao rezultat svega toga kod mene postoje dva moguća pristupa.

1. Život je poput već snimljenog filma kojeg gledamo u kinu. Ono što mi jedino možemo je mijenjati svoje emocije oko toga kako ćemo se osjećati oko onoga što se događa u filmu. Neovisno o tome koliko imali snažne emocije, ne možemo promijeniti radnju filma.

2. Život je poput nekog nivoa neke igre. Postoje određena ograničenja, ali i određena sloboda oko toga koliko dugo ćemo igrati, što želimo postići na tom nivou, koji je naš stil igre i sl. Cilj nekog nivoa može biti samo zabava ili razvoj neke vještine i sl.

Što se tiče slobodne volje, kod 1. pristupa ona postoji samo do te mjere da nam daje prostor da eventualno mijenjamo svoje emocije - često uopće ne postoji. Kod 2. pristupa ona je nešto veća, ali u ovom životu nije potpuna jer postoje određena ograničenja. S druge strane, vjerujem u potpunu slobodnu volju - ali na nekoj drugačijoj razini, a ne na onoj koju ljudi uobičajeno smatraju životom, tijelom i sl.

Što je od ova dva pristupa istina za mene? Ne znam. Ali mogu vidjeti da je moguće da ako je istina pristup br. 1 da će dovoljno dugo prakticiranje pristupa br. 2 dovesti do pristupa br. 1. Isto tako je moguće da prakticiranje pristupa br. 1 dovoljno dugo vremena dovodi do pristupa br. 2. Ako je jedan od ova dva pristupa stvarno istinit, tada će prakticiranje suprotnog pristupa nakon nekog vremena dovesti do istinitog pristupa. Vjerujem da je to neminovno. Ne nužno u ovom životu ili u X narednih, ali je samo pitanje vremena. Znači manje je bitno koji pristup je kod nas trentuno aktivan. Ono što je bitnije da li se dobro zabavljamo po putu. wink

prijavi hr.digg - 23:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 13.06.2009.

Ipak je ovo blog Sadašnjeg trenutka

Iako sam u zadnjim mjesecima "blago" skrenuo sa glavne tematike ovog bloga (iako za mene osobno sve što sam ovdje pisao je jako povezano) i dalje je primarna tematika ovog bloga Sadašnji trenutak. Tako da danas (u nedostatku inspiracije da više pišem o hrani rofl ) sa vama ću podijeli mali ulomak iz meni drage knjige "Stilness speaks" od Eckhart Tollea.

"Surrender is surrender to this moment , not to the story through which you interpret this moment and then try to resign yourself to it.

For instance, you may have a disability and can't walk anymore. The condition is as it is.

Perhaps your mind is now creating a story that says, "This is what my life has come to. I have ended in a wheelchair. Life has treated me harshly and unfairly. I don't deserve this."

Can you accept the isness of this moment and not confuse it with a story the mind has created around it?"


(moj dodatak: Ako je vaš odgovor na zadnje pitanje da ne možete, tada vam preporučam da sa nekim napravite The Work - možda vam to uspije pomoći da lakše prihvatite Sadašnji trenutak)

prijavi hr.digg - 21:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 10.06.2009.

Ovaj put malo o prehrani :)

Odlučio sam malo modificirati moju sirovu prehranu - i umjesto nastojanja da budem 100% na sirovoj hrani, sada je to negdje na 80-90% svaki dan. Postotak određujem na temelju mase pojedene sirove hrane i mase pojedene ne-sirove hrane. Znači, ako pojedem 2 kg sirove hrane (a pojedem dnevno i više), tada bi 20% bilo 0.5 kg ne-sirove hrane što je prilična količina hrane. Za sada do 17 sati jedem isključivo sirovo, a nakon toga mi dolazi ne-sirovi dio dana. Tih 20% su veganskih.
Ne znam gdje će me ova modifikacija u eksperimentu dovesti. Za sada mi se čini realnije da ću dugoročno biti 80-90% sirovojelac, nego 100% ali ne mogu znati.
Stari način prehrane me ne privlači. S obzirom da se želim sam brinuti za svoju hranu (ne računam to što ću povremeno nešto pojesti kod mame ili u nekom restoranu) meni je najjednostavnije biti na 80-90% sirove hrane - ići ispod tog postotka bi značilo da bi si morao češće kuhati što mi se stvarno ne da ili da jedem veliku količinu junk fooda što mi se isto stvarno ne da.

prijavi hr.digg - 18:18 - Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 06.06.2009.

Priroda

Priroda je kompleksan sistem kojeg uopće nije briga za naša uvjerenja - ona jednostavno je.

(Ovaj post je potaknut stranicom Idealizam vs. Realizam)

prijavi hr.digg - 18:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com