Don't Look Into The Sun
Image by Cool Text: Free Logos and Buttons - Create An Image Just Like This

30.12.2011., petak

Što trenutno slušam vol.2

Eto, bliži se kraj godine, još samo nešto više od 24 sata i više neće biti 2011. Sve liste najboljih albuma i pjesama 2011. će otići u povijest, a ja znam da sam obeća napraviti nešto. Na kraju sam napravio samo listu top singlova oko koje bih se sad već dvoumio s obzirom da neke stvari više ne slušam. Evo top-liste albuma od ove godine koje jesam preslušao:

1. Mogwai – Earth Division EP
2. Brett Anderson – Black Rainbows
3. Coldplay - Mylo Xyloto
4. Bright Eyes - The People's Key
5. Peter Bjorn and John - Gimme Somme
6. M83 - Hurry Up, We're Dreaming
7. Peter Bjorn and John - Gimme Somme
8. The Strokes – Angles
9. Patrick Wolf - Lupercalia
10. Snow Patrol – Fallen Empires


Odlučio sam zamrznuti ovaj blog na neko vrijeme. Postoje moji profili i na last.fm-u i moja stranica na kojoj piše koje sam albume sam slušao itd. Jedino čega neće biti su receznije za koje sam shvatio da nemam vremena s jedne strane, a s druge strane, da bih recenzirao neki album moram ga dobro pročešljati, poslušati uzduž i poprijeko što mi se vrlo često ne da.

No, vratimo se na temu ovog posta. Ovih dana slušam alternativni rock 90-ih. Tako sam otkrio bend Catherine Wheel čiji sam album poslušao potaknut time što mi se svidjela pjesma Black Metallic. Zatim sam odlučio preslušati neke albume od The Verve i od Suede i od Manic Street Preachers. Znam, već sam i prije slušao britpop, ali konkretno studijske albume od ovih izvođača nisam, nego samo singlove, a u zadnje vrijeme, kao što se vidi po ovom blogu, volim preslušavati albume.

- 21:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.12.2011., utorak

Mogwai

Jesam li ostario pa mi sve više smetaju pjesme koje su previše bučne?

Mogwai je ove jeseni objavio EP vrijedan slušanja.

Ne mogu drukčije opisati zvuk Mogwaia nego riječju spacey.

Nisu jedini post-rock bend (ima ih milijun), ali su s razlogom najpoznatiji.

LISTEN

- 00:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2011., subota

Neke nove pjesme 24/12

Nije me bilo neko vrijeme na blogu pa evo samo da vas updejtam što mi ulazi u uho ovih dana.

Teško mi je procijeniti koji je ovo točno žanr s obzirom da ništa slično nisam slušao do sad. Meni zvuči kao fuzija dream popa i trip-hopa. U svakom slučaju, poslušat ću album da čujem i ostale pjesme. Ova mi se svidjela odmah na prvo slušanje, a nalazi se na Sub Pop-ovoj listi "2011 Free Downloads" na stranici SoundCloud.

Vetiver - Can't You Tell by subpop

Zatim nešto žešča, emotivnija Bombay Bicycle Club - Bad Timing
Muzika.hr je nedavno objavila recenziju za album na kojem se nalazi i ova pjesma.

Zatim nešto što nije indie (neki će reći "Napokon!"), nego čisti pop 80-ih. Zanimljivo je da sam u posljednje vrijeme ponovno počeo otkrivati hitove 80-ih koje nisam do sad otkrio, a mislio sam da ih znam većinu, tj. da znam već sve hitove 80-ih. The Blow Monkeys - It doesn't have to be this way

- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2011., utorak

Patrick Wolf - Lupercalia

Razočaranje. Ići preslušati ovaj album bila je greška jer mi je to pokvarilo (dobar) dojam koji su mi ostavili singlovi "House", "Time Of My Life" i "The City", a to su zaista odlične pjesme i nažalost, jedine dobre na albumu.

"Bermondsey Street" me podsjeća na "A Dustland Fairytale" od Killersa. Klišejzirani tekstovi poput "Now you know, love knows no boundaries" me u trenutku odbiju, ali gledano u kontekstu cijele pjesme (koja govori o dvoje ljudi koji se poljube u toj ulici), ima smisla. Međutim, prevelik optimizam, "ljubav sve može" stav i napisati pjesmu o tome je isto pre-isklišejzirano.

"The City" je zarazna pjesma i iznenadilo me kad sam u njoj čuo saksofon između ostalih instrumenata, što je naprosto odlično. Instrument koji je proslavio jedan Spandau Ballet iz 80-ih teško je čuti kod nekog modernog izvođača, ali eto, kod Patrick Wolfa sam i to doživio, i ako zbog ničeg drugog, zbog te pjesme se isplatilo poslušati album.

"Time of My Life" pomalo podsjeća na Coldplay iz "Viva la vida" faze, vjerojatno zbog upotrebe violina. Tu je bridge, tu je refren (koji random slušatelja može navesti na krivu pomisao da se pjesma zove "Happy without you"), no možda ipak malo prejednostavan i prekratak refren da bi dugo ostao u uhu.

"House" nije bolja od ostala dva singla, ali je zanimljiva zato što ne nastoji postići zaraznost nikakvim refrenom i što Patrick pjeva iz sveg glasa pokazujući ga u punom svijetlu.

Ostale pjesme - ništa. Opet sam naišao na jedan isklišejziran stih "Waiting for the kiss of life" i došlo mi je da se zapitam mora li se sve vrtjeti oko ljubavi? Očito je ovo konceptualan album kojim pjevač želi pokazati svoje trenutačno optimistično stanje glede ljubavi i kako je općenito zadovoljan životom (u pjesmi "House" pokazuje ljubav prema domu). No, ipak, trebao bi se potruditi na slijedećem albumu pisati o nečemu drugom, a ne samo o ljubavi i optimizmu jer znamo svi da život nije uvijek takav.


- 23:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Velika očekivanja za 2012.

Upravo sam pogledao spot za novi božićni singl The Killersa. Nisam više njihov veliki fan kao nekad, čak ih više uopće ne slušam skoro dvije godine, tako da me se ni ova pjesma nije dojmila. Oni imaju tu tradiciju objavljivanja božićnog singla svake godine, a činjenica je da ti singlovi ne kotiraju baš najbolje na top-listama. Pozicije najviših dosegnutih mjesta na top-listama od ove godine pa unatrag: 112, 53, 10, 43, 23, 54.

No, usput sam saznao da i oni spremaju novi album za iduću godinu. Kažem "i oni" jer su mnogi moji omiljeni bendovi ili bivši omiljeni bendovi (koji možda opet postanu omiljeni nakon izlaska novog albuma) najavili izlazak novog albuma baš za iduću godinu. Pa evo koji su to sve:

1. Keane

2. Placebo

3. The Killers

4. No Doubt

5. The Beach Boys

- 21:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2011., ponedjeljak

Where you been?

Ne znam zašto, ali ova pjesma mi se nekako urezala u pamćenje. Lijepa je, jednostavno tako...


- 00:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2011., nedjelja

A simple man



Pjesma je originalno izdana kao B-side singla Sad Songs (Say So Much) 7" (US/UK) i 12" (UK). No, na Wikipediji također piše da je nastala 1981. ("A Simple Man" was recorded in 1981 during the Jump Up!-sessions. In 2003, Mercury Universal and Rocket Records re-released the album, which was remastered by Gary Moore. ).

- 23:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2011., subota

Top 6 singlova?

Danas sam u glavi cijelo vrijeme sastavljao taj Top 10 singlova od ove godine i nekako mi je svaki put ponestajalo pjesama. Naime, problem je u tome što na Otvorenom radiju više nema emisije subotom Top 40 singlova. Kad sam to slušao, bio sam dobro upućen u aktualne singlove. Sad saznam za nove singlove kad ih slučajno čujem, i to najčešće na "Indie rock playlist" ili negdje slučajno na radiju. Sad sam otišao na Wikipediju vidjeti popis Number-One sinlglova od ove godine i zgražam se. Sve sami r'n'b i hip hop. Jessie J? Nicole Scherzinger? Ke$ha? Bruno Mars? Pixie Lott? A tko je Jason Derülo me ni ne zanima... Ovdje sam sastavio Top 6 (nažalost ne top 10) singlova koji su mi uistinu dobri, a tužno je što ih nema niti 10. Da smo u osamdest-nekoj godini, bilo bi ih mnogo, mnogo, jer tada singlovi (pjesme koje su se puštale na radiju) nisu bile takve da te najčešće tjeraju da ugasiš radio iste sekunde, kao sad.

1. M83 – Midnight City
Kad sam je čuo prvi put u shopping centru, pitao sam aplikaciju na svom pametnom telefonu koja je to pjesma iako sam prethodni dan stavio na mobitel cijeli M83-jev novi album. Zaljubio sam se u nju jer ima taj neki zarazni synth i čini mi se da svojim zvukom nekako iskače iz cjelokupne glazbene scene ovog vremena koja je generična i neinventivna. M83 su se stvarno potrudili, svaka im čast! Btw, iako se nalazi na mnogim godišnjim top listama, ovdje sam je stavio, ponosno na prvo mjesto, ne zato što se drugima sviđa, nego zato što je (i) meni dobra.

2. Coldplay – Every Teardrop Is A Waterfal
Ovaj singl je nešto što sam u početku odbijao voljeti, koliko god suludo zvučalo, jer kad god se Coldplay pojavi s nečim novim, svi odmah polude za njima. Na kraju sam shvatio da mi je pjesma odlična, vesela i naprosto pršti pozitivom i optimizmom.

3. R.E.M. – Überlin
R.E.M. se ove godine raspao, ali prije toga objavili su album i ova pjesma je nekako trademark tog albuma s obzirom da se jedina pušta po radijskim postajama (barem koliko sam ja čuo). Collapse Into Now je izniman album za koji se nikako ne može reći da se bend i trebao raspasti nakon njega. Baš kao što su rekli članovi benda u intervjuu jednom, dali su najbolje od sebe što su u tom trenutku mogli ponuditi. Ovaj singl to samo potvrđuje.

4. Brett Anderson – Brittle Heart
O Brettu i njegovom albumu sam pisao u prethodnim postovima.

5. Patrick Wolf – House
Čuo sam je na "Indie Rock Playlist August 2011" s tim da do tog trenutka nisam znao ni tko je Patrick Wolf niti sam znao ijednu njegovu pjesmu. Sad ih znam već nekoliko, zahvaljujući youtubeu, a moram se natjerati i da poslušam barem jedan njegov album jer mi ima odličan, duboki muški glas.

6. Adele – Set Fire To The Rain
Iako nisam neki veliki fan Adele, ova pjesma mi je dobra jer je nekako slojevita i zanimljiva izvedba.

- 00:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.12.2011., četvrtak

Jedna zanimljiva, stara, ali nadopunjena lista

Ovaj tjedan sam se prisjećao malo svih blogova koje sam imao na blog.hr-u i tako sam našao jedan popis pjesama o suncu, koji sam sastavio na jednom svom bivšem blogu, a kako moj blog ima dvije rubrike (novo - u boxu) - "Moje recenzije" i "Razne liste", onda ćemo doprinijeti s ovim popisom dobrih pjesama o suncu, toj rubrici dok u međuvremenu čekate neke moje nove recenzijej ili trabunjanja o glazbi. Kad smo već kod trabunjanja, slušam album koji je Drowned In Sound proglasio no.1 albumom godine - The Antlers - "Burst Apart". Meni, naravno, nije tako dobar. Kažem naravno jer se meni rijetko kad sviđa nešto što je nekome drugome dobro. Radi se o dream pop, lo-fi, slowcore, fuzz-folk žanru. I koja je prva asocijacija kad vidite popis žanrova: uspavljujuće. Zaista jest, ali eto, odlučio sam im dati priliku. Zasad su mi dvije pjesme ok.

Evo famozne liste (izbacio sam pjesme koje više ne slušam i dodao nove):


Inače, da ne biste pomislili da sam snob ili hipster - da slušam samo indie albume, evo mogu reći da sam odlučio ipak preslušati album od Adele. Sad kad se prašina oko nje slegla, sad je najbolje vrijeme za to.

- 23:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2011., utorak

...Jer 70-e su bile godine

Znam da sam obećao recenzirati album derišta (Brett=brat), tako da ću reći nekoliko riječi o tome, before I move on.

Bolje pjesme od "Brittle Heart" na albumu nema, ali za fanove Suede-a, pa tako i Bretta Andersona, nije loše poslušati album i stvoriti dojam o ostalim pjesmama. Očito je da se oviim albumom Brett opasno približava zvuku Suede-a; možemo li očekivati ponovno okupljanje? Ne, znam, ali znam da jedna od boljih pjesama na albumu, "Actors" jako podsjeća npr. na "Electricity" od Suede koju sam nekoć obožavao. Zatim, drugi singl s albuma, pjesma "Crash about to happen" je po meni jedna od slabijih pjesama i mislim da bi neka druga bolje uspjela kao singl. Tu je "hook", pjesma ima neku zaraznost u sebi, refren itd., ali ne znam, rekao bih da mi nekako nije dovoljno posebna, u nedostatku boljih razloga. "This must be where it ends" mi je recimo jedna od "jačih" pjesama na albumu, iako iskreno ne znam o čemu govori (dobar mi je stih "You cannot stop the rain from falling").

Eto, ne osjećam potrebu analizirati baš sve pjesme, ali one koje su mi se posebno svidjele sam spomenuo i za kraj bih samo rekao da ovo jest alternativni rock, nije nikakav pop i nijedna pjesma nema neku klasičnu strukturu što se tiče rasporeda stihova, refrena, a ipak neke pjesme uspješno postižu zaraznost, što je odlično.

Dakle, highlights: "Unsung", "Brittle Heart", "This Must Be Where It Ends", "Actors".


Dobio sam preporuku prijatelja s last.fm-a da poslušam bend Big Star i jesam, i svidio mi se. Zatim sam poslušao još i Television koji znam otprije, i jasno mi je zašto su ta dva benda bili inspiracija za R.E.M. Godina 1978. je značajna za oba benda: jedan od osnivača benda Big Star poginuo je u prometnoj nesreći 1978., a Television su se raspali 1978.

Zanimljivo je kad razmislite kako su bendovi u to vrijeme znali napraviti neki revolucionaran album, remek-djelo, klasik, i onda se ubrzo raspasti. Ali zar nije puno bolje napraviti klasik-album i onda se raspasti nego se desetljećima potezati s nekim prosječnim albumima koji nisu ni tu ni tamo?

Prvi put kad sam slušao Televisionov "Marquee Moon" album, svidjela mi se jedino istoimena pjesma koja traje preko 10 minuta i koju karakterizira ponavljajući riff na gitari. To je bio slučaj kad ste zaslijepljeni kvalitetom jedne pjesme i onda, makar poslušali ostatak albuma, uvijek želite slušati tu jednu koja vam je odlična i ostale nikako da "doživite". Jučer sam tako otkrio da mi se sviđa i posljednja pjesma s tog albuma "Torn Curtain". Najbolje je ne forsirati i jednom drugom prilikom mi se možda svidi još jedna, pa još jedna pjesma s tog albuma, a vjerojatno hoće s obzirom na kvalitetu albuma.

Da je Big Star-ova pjesma "In the street" bila theme song nekoj tamo humorističnoj seriji "That 70's show" saznao sam tek kasnije i drago mi je da nisam zato počeo slušati Big Star, nego zbog preporuke prijatelja. Iako, da sam gledao tu seriju (da mi na na programu na kojem se prikazivala nije bio snijeg u to vrijeme), vjerojatno bi me zanimalo koja je to pjesma. Bilo kako bilo, sviđa mi se ta pjesma koja ima specifičan riff kao i "Marquee Moon", ali ima i nekako više razina, i više je catchy, što je logično s obzirom da se radi o tzv. power pop žanru. Još mi se sviđa i "Don't lie to me" za koju kritičari kažu da je jedina prava rock pjesma na albumu.

Slušao sam i Eltonov masterpiece "Goodbye Yellow Brick Road" po ne znam koji put i baš kad sam ga htio pohvaliti kako je sav odličan od početka do kraja, shvatio sam da nije cijeli odličan, ali je definitivno klasik i jedan od albuma iz 70-ih koje morate poslušati. Znam da se ja svaki put naježim kad čujem uvodnu "Funeral for a friend/Love lies bleeding" (kojom je Elton čini mi se započeo koncert u Puli 2009. godine) i ne mogu vjerovati kako može jedno takvo remek-djelo od pjesme biti toliko podcijenjeno, nigdje ne spominjano u antologijama 70-ih... Možda zato što nije bilo objavljeno kao singl?

Eto, toliko o 70-ima i o klasicima. Imam osjećaj da stalno trabunjam nešto, a ništa konkretno ne kažem. Ne da mi se recenzirati sve albume koje poslušam i ne bih htio da se blog bavi isključivo recenzijama, pa pišem ovako o onome što me zaokuplja, o onome što mi trenutno padne na pamet. Možda je mana što nemam konkretan cilj, smjer, ali dovoljno mi je što blog nije svaštara, nego se bavi isključivo glazbom.

- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2011., ponedjeljak

Male promjene



Kako bih upotpunio Top 10 albuma od ove godine, a poslušao sam ih do neki dan samo 8, odlučio sam još tijekom ovog mjeseca odslušati dva. Prvi koji sam uzeo "na zub" je novi solo uradak Bretta Andersona izdan 26. rujna.

Podsjeća me, dakako, na Suede koje sam nekoć obožavao, a koji su se raspali puno prije nego što sam čuo za njih.

Pjesma "Brittle Heart" je imala za mene taj "instant appeal", tj. svidjela mi se već kod prvog slušanja. "Unsung" mi se također svidjela, a ona je malo depresivna. Ostatak pjesama bih morao preslušati još nekoliko puta da bih podnio konačan sud ovom albumu.

Možda je ono "pravilo" od 2-3 dobre pjesme po albumu samo rezultat lijenosti. Možda treba svakoj pjesmi dati više šansi, i pet šansi ako treba (iako nekim albumima ne bih davao puno šansi, npr. Snow Patrol).

Danas mi je sretan dan jer mi je odjednom netko poklonio album "Breaking Hearts" od Eltona Johna. Možda je taj album, i Elton John isto, moj guilty pleasure, iako ja na to ne gledam tako. Mislim da Elton John nije nikakva anomalija u mom glazbenom ukusu, nego je njegov sastavni dio.

- 17:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2011., petak

A little busy

Kao što piše u naslovu, danas sam malo busy i zbog toga neću moći napisati neki pošten post. Ali evo, može jedan savjet: instalirajte proširenje za Google Chrome koje se zove "Last.fm free music player" i većinu albuma ćete moći preslušati iz jednostavnog playera, što je zgodno jer ne moram se mučiti s pribavljanjem nekog albuma ako samo želim provjeriti kako zvuči. Jedino se pitam odakle taj player "vuče" audio trake, a pretpostavljam da s youtube-a - iz tog razloga neke pjesme nisu u studijskoj verziji...

Youtube mi je ukazao na prvu listu top 10 albuma od ove godine na koju sam naišao. Ništa posebno, opet nije to moj ukus. link
Svoju listu ću napraviti čim stignem. Kako je sad vrijeme kad sam bez glazbene inspiracije, onda je to idealno vrijeme za igranje sa sastavljanjem listi. Treba sastaviti i novogodišnju playlistu... Ah, pune ruke posla.

Evo iz arhive nekih mojih top-lista od prethodnih godina:





I albumi koje sam slušao iz 2010. u 2010-oj + moja ocjena:

brandon flowers - flamingo 5/10
Lostboy! AKA Jim Kerr 8/10
Robbie Williams – In And Out Of Consciousness 9/10
Doves – The Places Between: The Best of Doves 6/10
Turin Brakes – Outbursts 6/10
The Coral – Butterfly House 4/10
Crystal Castles – Crystal Castles II 3/10
Keane – Night Train EP 2/10
manic street preachers - postcards from a young man 5/10
hot chip - one life stand 5/10
rufus wainwright - all days are nights... 5/10
fran healy - wreckorder 3/10
rogue wave - permalight 7/10
the script - science and faith 4/10
thieves like us - again and again 4/10
Clinic – Bubblegum 5/10
the radio dept. - clinging to a scheme 5/10
james - the night before 5/10
mgmt - congratulations 8/10


- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2011., četvrtak

Mediokriteti

Poslušao sam novi album Snow Patrola. Ne znam zašto. Možda zato što je to Snow Patrol, bend od kojeg mi se sviđa nekoliko hitova iako nisam niti jedan prethodni njihov studijski album poslušao (samo Up To Now što je kompilacija hitova).

O njima se pričalo... O da, pričalo se o njima itekako kad su imali hitove poput "Chasing Cars", "Run". Sad su se s ovim prosječnim (ili ispodprosječnim?) albumom vratili nazad na početak: na samo još jedan indie-rock bend.

Poslušao sam taj album ("Fallen Empires") više puta i svaki put jednostavno nisam mogao poslušati cijeli album odjednom jer pjesme su naprosto dosadne, ni počemu posebne. No, ima nekoliko dobrih pjesama ("Called out in the dark", "This isn't everything you are", "Life-ning", "The Symphony"). Očekivao bih od jednog benda ovakvog kalibra, koji su na račun nekoliko stadionskih hitova stekli popularnost te se nekako izvukli iz indie nepoznatosti, nešto više. Nekako imam dojam da žele biti U2, ali nemaju ili dovoljno kreativnosti ili ne znam čega te mi se čini da je ovaj album objavljen tek reda-radi.

Ukratko, ovaj album se ni po čemu se ne ističe, ne donosi ništa novo te bih mu dao ocjenu 2/5 - prolazno.

Bliži se kraj godine, a to znači hrpa best-of popisa na raznim stranicama i forumima... Jedva čekam :) Dakako, više ću se obazreti na stručne liste eminentnih stranica nego nekog tamo nepoznatog kritičara kao onaj iz prošlog posta. No, isto tako se veselim napraviti svoju listu.

Ove godine sam vodio stranicu na koju sam bilježio koje sam sve albume preslušao po mjesecima. Sada će mi posao sastavljanja best-of goidšnje playliste biti olakšan jer samo trebam pogledati koje su mi bile najbolje pjesme na tim albumima koje sam poslušao.

Međutim, to nije Best-of ovogodišnjih izdanja. Nekad sam i takve top-liste radio i obično bude po 10-ak singlova (da, singlova jer u best-of godišnja izdanja računam ili samo albume ili samo singlove). Volio bih i sakupiti best-of popise albuma koje sam postao po forumima za prošle godine te sve staviti na jedno mjesto - u neku datoteku ili web-stranicu.

Još nisam odlučio hoću li sa spomenutom web stranicom ("Recently Listened Albums") nastaviti i nakon 31.12. Vjerojatno hoću, ali ću promijeniti pozadinu, stranicu i sl. Također je upitno hoće li ovaj sadržaj moći ostati ovdje ukoliko poželim nastaviti, jer T-com ima ograničenu free web uslugu te sam do sad potrošio 14,96% dozvoljenog prostora.

But first thing first, treba se prvo pobrinuti za ovu godinu, a onda ćemo razmišljati o idućoj.

- 21:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2011., srijeda

Što trenutno slušam

Danas se definitvno previše zabavljam računalom, a trebao bih učiti s obzirom da imam veliki ispit za dva dana. Točnije, za dan i pol. Ili manje.

Dok čekam da se neke stvari obave (videi konvertiraju, OVI suite da sinkronizira mobitel i računalo), u pozadini slušam Jango radio (www.jango.com), radio: The Charlatans UK. Problem je što kad god upišem neki svoj omiljeni bend i idem slušati radio tog benda, očekujem otkriti neki novi bend koji zvuči isto. Možda zato što su moji apetiti preveliki, a naslušao sam se svih pjesama od tog benda. Ili sam ga se zasitio iako nisam preslušao sve pjesme, samo sam se zaželio promjene... Problem je što npr. u slučaju nekih bendova koje slušam, već znam što će mi svirati. Npr. znam da je The Charlatans UK britpop bend i da ću na tom radiju čuti i Blur i The Verve i Pulp i James i Radiohead i Suede i Oasis i Mansun... Znam sve već napamet. Problem je što je taj glazbeni pravac završio, a pripadao je 90-ima. Htio bih slušati alternativni rock, tj. "današnji britpop" ili novije pjesme s novijih albuma navedenih bendova (koji naravno danas ne uspijevaju oživjeti staru slavu, ako postoje uopće). Nedavno sam slušao novi album The Charlatansa i ugodno me iznenadio. Stvarno je dobar, tj. dvije-tri pjesme na njemu se mogu slušati više puta.

Da, dobro ste čuli - dvije, tri pjesme je odličan "album score". U posljednje vrijeme koji god album album novijeg datuma slušam (npr. M83), svide mi se dvije ili tri pjesme. Moglo bi se reći da je dvije dobre pjesme po albumu prosjek ovih dana... No, ponekad im treba dati priliku te neke albume preslušati više puta, pa nam se možda svidi još pokoja pjesma.

Problem je s mojim glazbenim ukusom što ga je nemoguće obuhvatiti. Tako je velik i ovisan o raspoloženju i, na neki način, precizan. Evo, ne mogu više slušati The Charlatans UK radio jer mi već ide na živce. Sada bih već slušao nešto posve drugo...

Precizan je u stilu da mi se može sviđati sve u vezi benda ili pjesme, ali ako nema "ono nešto", onda ništa od toga. A otkrivanje novih pjesama koje imaju "ono nešto" postaje sve teže - zato što većinu stare glazbe vez poznajem, a nova glazba uglavnom nije moj stil.

Čekam novi album Placebo-a, Keane-a, No Doubt-a i još mnogih bendova. Imam osjećaj da svi čekaju proljeće 2012. Ili jesen (upravo sam saznao da se novi album Robbie Williamsa očekuje za jesen 2012., što me rastužilo). R.E.M., moj najdraži bend svih vremena, su se raspali i sad od njih više nemam što očekivati. Uskratili su me za jedno "očekivanje". Moram otkriti nove bendove...

Slušao sam ovaj tjedan dosta The Radio Dept. i mislim da su mi ušli u fazu dosađivanja, ali mi još nisu potpuno dosadili. Naravno da njih nitko ne može nadmašiti sa fuzzy-pop, dreamy, shoegaze-om, ali mladi bend Wild Nothing im je dosta blizu, moram priznati.

Početkom ovog tjedna skinuo sam ovo, a to je kompilacija pjesama iz ove godine koje su oduševile glazbenog kritičara koji je autor bloga (a za njega znam jer sam jednom davno čitao njegove recenzije R.E.M.-ovih pjesama. Naime, recenzirao ih je sve, tj. sve zaključno s albumom Accelerate). Jesam li izvršio plan da ću poslušati sve pjesme koje on smatra da bih trebao poslušati? Nisam. Ne, zato što su naši ukusi različiti. I da X osoba napravi svoj "best of", znam da mi se neće svidjeti sve... Uostalom, Michael Perpetua (autor bloga), dosta sluša i hip hop i ženske vokale, a ja ni jedno ni drugo ne volim.

Tražim dalje...

Stranice koje sam nedavno otkrio, a posvećene su otkrivanju glazbe: "The Tune" i "We Are Hunted". Provjerite ih pa mi recite što mislite.

Sljedeći potez? Ne znam. Trenutno sam na The Radio Dept. i vjerojatno kad izađem iz obaveza u kojima se trenutno nalazim, onda ću tražiti "gorljivo", dok je pustiti Jango da svira prilično lijena solucija, zar ne?

- 18:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31