Njegova dobra volja drzala je do jucer ili ima neko ko je kriv, a mi to nismo

09.04.2014.

On je bio poznat kao okrutan čovjek. Jedan od onih koje sretnete na ulici i sledi vam se krv u žilama, kao takav nikome nije bio osobito drag. Upravljao je iz dalekih dalekih sjena politikom jedne države za koju je odlučio da nikad neće izači iz ralja dugova, lijenosti i samovolje političara. Iz ovoga bi ste zaključili da su mu političari prijatelji kad im je davao toliku moć, ali ne davao im je moć samo kako bi ih na kraju kad bi dosegli vrh onoga sto se naziva čovjekova pohlepnost i arogancija povukao do dna i tražio od njih da ga mole kako bi ih vratio nazad tamo gdje mogu biti pohlepni.

A onda jednog dana, reklo bi se negdje oko vremena ručka, ono kad u nigdje u grad ne možete pronaći mjesto za nešto prigrist, našao je mali proljetni cvijet jedan jednostavan narcis. Ovaj cvijet je pobudio u čovjeku X poseban osjećaj za lijepo, najednom se počeo smijati i shvatio je da svijet i nije tako crn. Kroz misli su mu počele prolazit ideje što bi mogao s onom malom državom. Kako ta država ima kapaciteta zemlje, obnovljive energije, ljude koji znaju radit, ali samo ih treba natjerat, razmišljao je i o plažama i auktoktonim proizvodima. Čak mu je na um pala, ni više ni manje, ideja o razvitku gospodarstva. I usudio se promisliti da se i tvornica može izgradit, ne jedna nego možda čak njih dvije ili tri. I dok je hoda prema svojim tajnim odajama kako i razmišljao kako će zvat političare i to im naredit i još je bio pun sigurnosti kako će onih 7,8 milijarda koje su davno nekim čudom potpunom slučajnosti završile kod njega,a ne u državnu blagajnu, vratit sad nazad i kako će svima naredit da varate lovu nazad. Da da bio je pun sreće, došao je do vrata svojih skromnih podsljemenskih odaja, naredio svih 10 pasa da se vrate u kućice, upisao šifru u svih 33 alarma i napokon doša do sefa s narcisom kojeg je još uvijek držao u ruci. A onda je slučajno pao preko nekih starih umjetnina iz doba Ilirskog preporoda, narcis je pao na pod i slomio se, gospodin X se nasmijao nakon što je protresao glavu i promislio koja sam ja budala, bacio cvijet i nazvao provjerit kako stoji račun na Karibskom otočju.

Mala država čujem još je i danas kako je bila, možda bi im bilo lakše da znaju da nisu krivi ni oni ni vlas ova ili ona, već tajnoviti gospodin X od kojeg ti se krv u žilama sledi.


Oznake: x, politika, ekonomija, Hrvatska, narcis

<< Arhiva >>