bartimej croata

20.03.2014., četvrtak


Homoseksualizam u pogledu s Neba
Evo kako izgleda grijeh homoseksualizma u glavnom djelu sv. Katarine Sijenske-- Dijalog Božanske providnosti--
Prvo nešto o svetoj Katarini.
1970 god. papa Pavao VI je Katarinu proglasio naučiteljicom Crkve zahvaljući baš ovom djelu, u kojem je iznijela Nauk Crkve na jedan specifičan način. U ekstatičkim stanjima Bog joj je govorio, a dva njena prijatelja su to zapisala i tako je nastalo ovo genijalno djelo.
Većinu života (1347-1380) od 33 godine Katarina je bila nepismena. To je nije spriječilo da iznese Nauk koji je po stilu različit od teologije, ali se u svemu slaže sa teologijom. Knjigu treba čitati od početka. Ja ću ipak prijeći odmah na 124 poglavlje u kojem se spominje teški grijeh homoseksualnog načina života.
Bog prvo spominje čistoću koja je potrebna za sudjelovanje u sakramentu Euharistije. Ali neki svećenici pristupaju sakramentu nečisti.
------(citat-- Bog govori. 124 poglavlje)
I ne samo da imaju nečistoću i krhkost na koju su skloni po vašoj krkhoj naravi (premda razum, kad to slobodna volja hoće, može smiriti ovu pobunu), ali ovi bijednici ne zauzdavaju ovu krhkost, nego čine još i gore, praveći onaj grijeh protiv naravi. Kao kakvi slijepi i ludi, pošto im se je pomračilo svjetlo razuma, ne poznaju zadah i bijedu u kojoj se nalaze; jer ta bijeda nije mrska samo meni, koji sam vrhovna i vječna čistoća (kojoj je ovaj grijeh tako oduran da je zbog njega pet gradova propalo na moju zapovjed, kad ih moja pravda nije mogla više podnositi), nego se ne sviđa niti zlodusima koji su zagospodarili tim bjednicima.
Ne tako da se zlodusima ne bi sviđalo zlo, kao da bi se njima sviđalo neko dobro nego, jer je njihova narav anđeoska, oduravaju gledati i biti prisutni gdje se počinja taj strašni grijeh. Zloduh je već prije ubacio otrovnu strijelu pohote, ali kad se vrši čin grijeha odlazi odatle s razloga koji ti rekoh.
Ako se dobro sjećaš, ja sam ti prije kuge pokazao koliko mi je oduran takav grijeh i koliko je ovim grijehom svijet iskvaren. Stoga sam ti, uzdignuvši te iznad tebe po svetoj želji i po ushićenju duha, pokazao savkolik svijet, i ti si u svakoj vrsti osoba vidjela ovaj bijedni grijeh. Vidjela si i zloduhe gdje bježe, kako ti rekoh. I takva je bila muka i takav zadah da ti se je činilo da si skoro na granici smrti. Ti nisi vidjela nikakvog mjesta gdje bi se ti i drugi moji sluge sklonili, a da vas ne bi dotakla ova kuga. I vidjela si da ne bi mogla stati ni među malenima, ni među velikima, ni među starima ni među mladima, ni među redovnicima ni među klericima, ni među prelatima ni među podložnicima, ni među gospodom ni među slugama, koji ne bi imali zaraženu dušu i tijelo.
Pokazao sam ti to općenito, a pokazao sam ti i posebno neke koji nisu zaraženi ovim grijehom, jer sam usred zlih očuvao neke od mojih. Zbog njihovih pravednih djela zadržavam kamenje da se ne okrene protiv njih, ili zemlju da ih ne proguta, ili zvijeri da ih ne razderu, ili zloduhe da im ne odnesu dušu i tijelo. Dapače tražim putove i načine da bih im se mogao smilovati, tako da poprave svoj život; pa svoje sluge, koji su zdravi a ne gubavi, postavljam za posrednike da me mole za njih. ------(završen citat)

Zatim Bog upućuje Katarinu da u sv. Misi traži lijek od tame i lošeg zadaha kojeg je 'osjetila' gledajući bijedu homoseksualnih grijeha.
Svima preporučam da pročitaju knjigu -Dijalog Božanske providnosti-
S ovim sam završio seriju tekstova o grijehu homoseksualizma.

- 12:37 - Komentari (55) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.