bartimej croata

25.03.2012., nedjelja


PEDOFILIJA U CRKVI (ili Otvoreno pismo biskupu Puljiću)
Već je prošlo 2 god kako sam uputio Otvoreno pismo biskupima u Hr. Nije bilo nikakvog odgovora na ponuđeni mail. Još uvjek se nadam da će me biskupi ozbiljno shvatiti. Ako ništa drugo onda radi neprimjerenog ponašanja biskupa Puljića u vezi otvaranja slučaja don Ivanova, za kojeg se utemeljeno sumnja da je zlostavljao dječake koji su išli na vjeronauk, ili su na neki drugi način bili s njim u doticaju.
Pismo je na ovom blogu negdje na sredini stranice sa datumom od 25. 04.2010.
Ovdje ću donijeti skraćenu verziju kako ju je skratio don Anđelko Kaćunko.

@BARTIJEVO PISMO BISKUPIMA GLEDE PEDOFILIJE

Danas je Crkva ušla u fazu čišćenja koje će biti dosad najučinkovitije, jer su došla vremena opisana u poslanici prvog Pape, Petra apostola, 1 Petr 4,17:”Jer, vrijeme je da počne sud s domom Božjim”.
A sad ću nešto napisati, kao što imam običaj, tako da nitko ne razumije. Ovo su vremena apostola Andrije. S njim počinje Evanđelje, ali i završava, ali u duhovnom smislu. Onaj dobri dio Crkve trpit će klevete i podmetanja radi onih svećenika kojima ime nije zapisano u Knjizi Života. Počelo je suđenje odurnim stvorenjima, pedofilima, izdajicama Boga i Crkve. Sama Crkva nije im se znala suprotstaviti najviše iz razloga opisanim u Pismima sedmerim crkvama- u četvrtoj Crkvi- Pokvarenoj Crkvi u Tijatiri (Otk 2,18-29). Ima još razloga zašto Crkva nije toliko efikasna u zaštiti od izdajstva u obliku zločina pedofilije. Izdajstvo je za zdravi dio Crkve uvijek bilo brana da se svećenik ne uzoholi radi obilja darova. Odnosno da ne postane farizej. Ta ‘navika’ Crkve da ima Judu u svojim redovima, po mom mišljenju otupila je ‘refleks’ zaštite u toj mjeri da je taj refleks zatajio nažalost i kad su najveći zločini u pitanju. A da je pedofilija najveći zločin koji zaslužuje doživotni zatvor, pokušao sam dokazati analizom tekstova iz Evanđelja i tu sam analizu bio slobodan uputiti biskupima putem Večernjakove blogosfere – blog Anđelka Kaćunka.

To @bartijevo PISMO BISKUPIMA KATOLIČKE CRKVE nalazi se na njegovu blogu:
http://bartimejcroata.blog.hr/2010/04/index.html
a ovdje prenosim samo početak i zaključak.

Pokušat ću iznijeti neka svoja zapažanja u svezi afera koje potresaju Crkvu. Nakana mi je osvijetliti grijeh pedofilije kroz analizu nekih tekstova iz Evanđelja.
Mt 18,1-18
TKO JE NAJVEĆI
U onaj se čas približiše učenici Isusu i zapitaše ga: „Tko je najveći u kraljevstvu nebeskom?“ Nato Isus pozva k sebi malo dijete, postavi ga pred njih te reče: „Zaista, kažem vam, ako ponovo ne postanete kao mala djeca, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko. Dakle: najveći je u kraljevstvu nebeskom onaj koji se ponizi kao ovo malo dijete. Tko primi radi mene jedno malo dijete kao što je ovo, mene prima.“
NAVOĐENJE NA GRIJEH
6) A tko na grijeh navede jednoga od ovih malenih što u me vjeruju, bolje bi mu bilo da mu objese o vrat mlinski kamen što ga okreće magare i da ga utope u dnu mora. Jao svijetu zbog sablazni! Istina, sablazni moraju doći, ali jao onomu po kome sablazan dolazi. Ako te na grijeh navodi tvoja ruka ili noga, odsijeci je i baci od sebe, jer ti je bolje hromu i kljastu ući u život nego da budeš s dvjema rukama ili s dvjema nogama bačen u oganj vječni. Ako te i tvoje oko navodi na grijeh, iskopaj ga i baci od sebe, jer ti je bolje s jednim okom ući u život nego da budeš sa dva oka bačen u pakao ognjeni. Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskoga.
ZALUTALA OVCA
12) Što mislite? Zar neće čovjek koji ima stotinu ovaca, kad mu jedna od njih zaluta, ostaviti devedeset i devet u gori te poći tražiti zalutalu? I uspije li mu da je nađe, zaista, kažem vam, više se raduje zbog nje nego zbog devedeset i devet koje nisu zalutale. Tako neće ni vaš Otac nebeski da se izgubi ni jedan od ovih malenih.“
BRATSKA OPOMENA
15) „Ako ti brat sagriješi, pođi te ga ukori nasamo. Ako te posluša, dobio si svoga brata. Ako te ne posluša, dovedi još jednoga ili dvojicu sa sobom da sve, oslanjajući se na izjave dvojice ili trojice svjedoka, bude vjerodostojno. Ako ni njih ne posluša, saopći to Crkvi! Ako li ni Crkve posluša, smatraj ga poganinom ili carinikom!
Zaista, kažem vam: što god svežete na zemlji, bit će svezano i na nebesima, i što god razriješite na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima.“
(…)
„Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskoga.“ Matej ovo kaže da naglasi koliko su djeca u stalnom Njegovom Vidnom Polju. I koji to biskup smije zanemariti. I koji to pedofil koji je realizirao svoju sklonost smije biti na slobodi. Ako se uzme u obzir sve što je napisano u evanđeljima. Naime očita je težina grijeha iz one riječi – da ga utope u dnu mora-
Ako se more uzme simbolično kao podsvijest, onda duhovna razina tih ljudi je dno dna. Jer nisu posvijestili svoja duhovna stanja tako što će vlastito ‘more’ ‘isušiti’. Jer Otkrivenje kaže 21, 1 „Zatim vidjeh novo nebo i novu zemlju. Jer, prvo nebo i prva zemlja nestadoše. Ni mora više nema.“ Ova rečenica svjedoči o upisanom Božjem Zakonu u pameti ljudi, koji se nađu dostojni novog neba i nove zemlje. (usp. Hebr 10,16)
Mislim da sklonost pedofiliji dolazi prvenstveno sa razine duše čovjekove, zahvaćene tamom iz vlastitog duha. Duša je izložena nagovaranjem Sotone da se nanese nekom djetetu zlo, u vidu silovanja ili nekog lakšeg oblika toga zločina. To je zapravo nastojanje Sotone da izazove okolnosti koje su slične Adamovu padu i njegovom istjerivanju iz Raja zemaljskoga.
Jer djeca su ta koja u svom srcu još uvijek nose Raj, obzirom na malu vremensku udaljenost od onog momenta kad im je duša ugledala Lice Božje u momentu svoga stvaranja.
Zato je pedofilija strašan grijeh. Nevino dijete odjednom doživi ‘istjerivanje iz Raja’ svoje nevinosti.
Na razini srca sklonost pedofiliji nastaje kad se duhovna tama i napastovanje Sotone pretoče iz duše u neko srce, koje u djetinjstvu nije imalo dovoljno ljubavi, pa se nije moglo emocionalno razvijati. Ali to su poznate stvari iz psihologije, pa ne bih o tome.
Mislim da je zajedničko homoseksualizmu i pedofiliji stanje čovjekovog duha, koje je u pobuni protiv Boga. Homoseksualizam je na neki način odraz pada anđela, a pedofilija je odraz i pada anđela i pada praroditelja. Pedofil se kao Sotona uvlači u dječji ’raj’ i tu odglumi ulogu Adama koji je ’stariji’ od Eve. I tu zapravo dijete doživi takvu traumu, koja je ravna izbacivanju praroditelja iz Raja zemaljskoga. Svu svoju sotonsku tamu i prljavštinu pedofil inicira djetetu, a da toga zločina najčešće nije svjestan.
Razlog zbog kojega je pedofilija opisana u evanđeljima na ovako skriven način, treba tražiti u činjenici da je ljepši život bez spoznaje da postoji tako nešto abnormalno kao što je seksualna sklonost prema djeci. Sjećam se da sam skoro do tridesete svoje godine, da kad bih čuo da je neko dijete silovano, mislio sam da se radi o nekom napadaču koji je skrenuo s pameti.
A danas već neki misle da bi djeca morala što ranije to znati, radi vlastite zaštite. Što mislim da je krivo. U svakom slučaju, djecu stalno treba čuvati.
Evanđelist Luka je u tom smislu možda primjer. On ne govori o sablažnjavanju djece nego samo kaže da Isus kaže: „ Tko primi radi mene ovo malo dijete, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji je mene poslao. Tko je najmanji među vama svima, taj je najveći.“
ZAKLJUČAK:
Kad bi meni, da sam svećenik, došao na ispovijed neki pedofil i to svećenik koji je prvi put silovao nekog dječaka, i ako vidim da se pokajao i srcem i umom onda bih mu za pokoru odredio da se prijavi policiji i na sudu moli suca za doživotni zatvor. I pitao bih ga da li to prihvaća za pokoru. Ako prihvaća, odriješio bih ga. Ako ne prihvaća zamolio bih ga da iziđe iz ispovjedaonice bez oprosta.
Ovo bi trebalo unijeti kao preporuku ili čak obvezu u kanonskom zakoniku kako se ispovjednik treba ponašati kad mu ovakav jedan čovjek dođe na ispovijed. I onda bi ovakva strogost bila najbolja preventiva protiv ovog zločina. A ako već treba uvažiti onu Isusovu –da sablazan mora doći- ona će svakako doći po onomu koji prvi put počini takav zločin. Pa ako je jao onome po kome dolazi sablazan, neka makar ode u doživotni zatvor. Tamo će imati uvjete ’dna mora’ i veću šansu da se iskreno pokaje i spasi. Ovako na slobodi i dalje će biti uvjeren da ne radi neki teški zločin.
Pozdrav u sinovskoj Kristovoj ljubavi

U Zagrebu 2.4.2010.
Na Veliki petak
Mail: bartimej.c@gmail.com

PS: Već 2000.g. sam uspio (mislim) definirati homoseksualizam pomoću tekstova iz Biblije, a 2001. mislim da sam okvirno spoznao tajnu stvaranja svijeta, o čemu još nisam pisao.
Ovime sam Pismo završio u nadi da će biti na Slavu Božju, osobito na Slavu Njegove Riječi, koja se brine za najugroženije, a to su u ovom slučaju žrtve pedofilije. I drago mi je da se ovaj Papa sastaje sa tim žrtvama, moli se za njih, plače s njima. Jednom riječju, napušta 99 ovaca i traži onu stotu izgubljenu.-----------------------------------(pismo završeno)

Sad ću opširnije komentirati ono što sam naveo, da pokušam i sebi i vama, poštovani čitatelji, pojasniti zašto se ovo pismo nije dalo na 'sva zvona' kao što je trebalo. Evo teksta kojim je Ivan Evanđelista oslikao događaje u ovim vremenima.
Otk 2,18
--------I anđelu Crkve u Tijatiri napiši: "Ovo govori Sin Božji, Onaj u koga su oči kao plamen ognjeni, a noge mu nalik na mjed uglađenu: 19Znam tvoja djela: tvoju ljubav, i vjeru, i služenje, i postojanost - i tvoja posljednja djela obilatija od prvašnjih. 20ALI IMAM PROTIV TEBE: puštaš ženu Jezabelu, koja se pravi proročicom, da uči i zavodi moje sluge te se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima. 21Dadoh joj vremena za obraćenje, ali ona neće da se obrati od bludnosti svoje. 22Evo, bacam je na postelju, a bludne drugare njene u veliku nevolju ako se ne odvrate od njezinih djela; 23i djecu ću joj smrću pobiti. I znat će sve crkve: Ja sam Onaj koji istražuje bubrege i srca - i dat ću vam svakomu po djelima. 24Vama pak velim - vama drugim u Tijatiri koji ne drže ovog nauka te ne upoznaše takozvanih dubina sotonskih: Ne stavljam na vas drugoga bremena 25nego - što imate, čvrsto držite dok ne dođem." 26"Pobjedniku, onomu što do kraja bude vršio moja djela, dat ću vlast nad narodima 27i vladat će njima palicom gvozdenom, kao posuđe glineno satirati ih - 28kao što i ja to primih od Oca svoga. I dat ću mu zvijezdu Danicu. 29Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!"-------------------
U retku 20. sam povećao slova jer je to Božja poruka biskupima. Biskupi koji podnose pedofile (Jezabelu) zacijelo ne spadaju u pobjednike koji se spominju na kraju poruke Anđelu Crkve u Tijatiri. Što ne znači da neće biti spašeni, ali kao kroz 'vatru'. U ovom se tekstu vidi i da je ovo moje pisanje uzalud, jer se ne vidi da Sin Božji, osim konstatacije - Imam nešto protiv tebe- dalje insistira da biskupi prestanu podnositi Jezabelu. Nego prelazi na sud prema zlim duhovima ovoga svijeta i njegovim ortacima pedofilima svećenicima. Ortaci su u prijevodu Rupčića. Taj prijevod bolje oslikava kontekst kojeg nije prepoznao fra Duda Bonaventura jer on koristi izraz -drugari.
I dalje nastavlja o Jezabelinoj djeci (vidjeti tko je Jezabela u Starom zavjetu). A ta djeca su svi koji prihvaćaju bludnost kao nešto poželjno i prirodno. Bilo u svijetu, bilo u Crkvi.
Naime svijet će iskoristiti ovu situaciju sa pedofilima u Crkvi, i prikrivanjem istih, da ocrne Crkvu, da je napadnu i pokušaju uništiti, o čemu detaljno govori prvi papa Petar apostol u 1Pet 4 (usp. cijelo 4 poglavlje, koje sam i spomenuo na početku posta). I Otkrivenje. Dakle svećenik pedofil je ortak neprijateljima Crkve.
A da pedofile treba prijaviti i predati civilnim vlastima vidi se iz nekoliko tekstova Pavlovih i recimo Petrov tekst Pet 2, 11-17
-----------11Ljubljeni! Zaklinjem vas da se kao pridošlice i putnici klonite putenih požuda koje vojuju protiv duše; 12življenje vaše među poganima neka bude uzorno da upravo onim za što vas sada potvaraju kao zločince, pošto promotre vaša dobra djela, proslave Boga u dan pohoda. 13Pokoravajte se svakoj ljudskoj ustanovi radi Gospodina: bilo kralju kao vrhovniku, 14bilo upraviteljima JER IH ON ŠALJE DA KAZNE ZLOČINCE, a pohvale one koji dobro čine. 15Doista, ovo je Božja volja: da čineći dobro ušutkate neznanje bezumnika. 16Kao slobodni ljudi - ali ne kao oni kojima je sloboda tek pokrivalom zloće, već kao Božje sluge - 17sve poštujte, bratstvo ljubite, Boga se bojte, kralja častite!----------------
A Pavao piše: Rim 13,1-7
--------Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. 2Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami će na se navući osudu. 3Vladari doista nisu strah i trepet zbog dobra, nego zbog zla djela. Hoćeš li se ne bojati vlasti? Dobro čini pa ćeš imati pohvalu od nje! 4Ta Božji je ona poslužitelj - tebi na dobro. Ako li zlo činiš, strahuj! Ne nosi uzalud mača! Božji je ona poslužitelj: gnjev njegov iskaljuje na onome koji zlo čini. 5Treba se stoga podlagati, ne samo zbog gnjeva nego i zbog savjesti. 6Zato i poreze plaćate: ta službenici su Božji oni koji se time bave. 7Dajte svakomu što mu pripada: komu porez - porez, komu carina - carina, komu poštovanje - poštovanje, komu čast - čast. 8Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. ------------
Ukoliko se dogodi da su zapovijedi dvaju kraljevstava proturječne,onda se,naravno,opredjeljujemo za Božje.(Dap.5,29)Petar i apostoli kažu»Treba se više pokoravati Bogu nego ljudima.»
A pošto je jasno da je pedofilija zločin i pred Bogom i pred ljudima, što naglašava Papa, onda je jasno da pedofila svećenika treba prijaviti civilnim vlastima, jer Crkva ne posjeduje mehanizme za kažnjavanje primjerene tom najtežem grijehu.
Moguće da u Sjevernoj Koreji to ne treba učiniti, ali u svim drugim zemljama bi trebalo pedofile prijaviti civilnim vlastima. Pa makar to bila i udba, koju spominje biskup Puljić. Netko mora kažnjavati zlo, jer kako će inače društvo funkcionirati.



- 23:56 - Komentari (126) - Isprintaj - #

10.03.2012., subota


KLANJANJE IDOLIMA DANAS-1
Na brdu Sinaj Bog je Mojsiju dao dvije kamene ploče na kojima je bilo uklesano 10 Božjih zapovjedi.
Druga je Božja zapovjed glasila: Izl 20,4-6
------------Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.----------

Kao što se razvija i napreduje razumjevanje svake riječi izašle od Boga tako se razvija i ono što proizlazi iz sotone. A to su idolopoklonstva. Koji udaljuju čovjeka od Boga te time čovjek zapada u bolesti duha, psihe i tijela. Dobro se ne može iscrpiti i nema ni vremenskih ni prostornih granica, za razliku od Zla kojem je dopušteno napredovanje do određene granice kad će Bog reći svoje konačno Dosta. Razlog ovako naizgled dugom vremenu u kojem nam je izboriti spasenje je u izgradnji svijesti da kad jednom budemo Rođeni odozgor da ponovno olako ne izgubimo Duha.
Prvi idol je bio umjetničko djelo izrade jednog kipa. Jedan vladar je izgubio sina i naručio je izradu kipa od umjetnika, i tako je u stari svijet ušlo idolopoklonstvo. Ovo je iz Knjige mudrosti.
Ali nas zanima razvitak idolopoklonstva od zlatnog teleta do kipa Zvijeri iz
Otk 13, 14 koji će biti posljednji kip kojem se čovječanstvo klanjalo. I kojeg ću nastojat protumačiti.
Klanjanje zlatnom teletu bio je izraz nezadovoljstva mnogih Izraelaca koji su zaboravili, već nakon tri mjeseca, kakvim čudesima ih je Bog izveo iz zemlje egipatske. Oni su bili nesretni u pustinjskim uvjetima života, pa su se pobunili, misleći, tj gatajući, da će im zlato donijeti trajnost egzistencije, a tele hranu. Izgubili su pouzdanje u Boga. Danas je čovječanstvo u sličnim okolnostima pustinje. Planirana recesija je napravila te uvjete.
Isus je u pustinji odbio ponudu vraga da učini dva čuda i poklonstvo sotoni u zamjenu za gospodstvo nad svijetom. Isus je odbio ponudu da pretvori kamenje u kruh rekavši da čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih.
Zato je važno danas biti spreman na život koji struji iz Riječi. Ta struja života struji u život vječni. I nikakva nevolja ni jad ne bi nas smjela rastaviti od Ljubavi Božje. I te struje života. Ukoliko to izostane, pojavit će se strahovi za golu egzistenciju koji čovjeka još više odvedu u depresiju. Jer je svoje nade stavio u tijelo koje teži prema smrti, a onda ima i plodove koji su gorki i depresivni. I upadne u klanjanje i služenje vragu, a da toga nije ni svjestan.
Zatim je sotona Isusa odveo u Sveti Grad na vrh hrama i rekao mu da ako je zaista Sin Božji neka skoči jer je pisano da će ga na rukama nositi sveti anđeli. Isus mu je na to uzvratio da je također pisano: "Ne kušaj Gospodara Boga svojega."
Ovdje je najvažnije uočiti da čovjek mora odbiti sva moguća New-ageovska tumačenja stvarnosti i odbiti težnju za moćima i čudima. Također treba shvatiti da ga sotona može uvoditi u Bibliju i tako ga prevariti. Zato je potrebno biti u prijateljstvu s Bogom, u poslušnosti Njegovim zapovjedima i redovitim primanjem svetih sakaramenata. A ako se nekad i pogriješi odmas se pokajati. I u takvim okolnostima čovjek može biti 'hodajući' egzorcizam u smislu da ti se vrag ne može ni približiti, osim radi neke kušnje u kojoj će čovjek napredovati duhovno, kad kušnju nadvlada.
Sklonost čudima čovjeka uvodi u autoidolatriju, kad čovjek počima uzimati droge koje mu daju iluziju da 'leti na krilima anđela'. Time izravno i neizravno krši zapovjed - Ne ubi (sebe)-
I postaje nesposoban piti vode sa Izvora Riječi, vode koja struji u Život vječni.
Još ako se kao pok. Whitney Houston počme klanjati obličju onoga što je gore na nebu, a to je živjeti u braku gdje je brak postao idol, na prvom mjestu, a Trojedini Bog na drugom, onda takav odabir života neminovno odvede u predoziranje. Brak je sveta tajna samo ukoliko je Bog u tom braku na prvom mjestu, i to u praksi kroz poslušnost svim zapovjedima. Onda prividna zarobljenost i nepokretnost i 'robotičnost' bračnih drugova u njihovim nutrinama dobije slobodu i neizmjernu životnu pokretljivost koju je Pavao izrazio riječima - U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo.
(Dj 17,28)
------U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo, kao što i neki od vaših pjesnika rekoše: "Njegov smo čak i rod!" "Ako smo dakle rod Božji, ne smijemo smatrati da je božanstvo slično zlatu, srebru ili kamenu, liku isklesanu umijećem i maštom ljudskom." "I ne obazirući se na vremena neznanja, nutka sada Bog ljude da se svi i posvuda obrate jer ustanovi Dan u koji će suditi svijetu po pravdi, po Čovjeku kojega odredi, pred svima ovjerovi uskrisivši ga od mrtvih." -------
Ima jedan primjer u prirodi koji pokazuje kako i koliko ljubavi i nježnosti u najsurovijim uvjetima može egzistirati u jednom Božjem stvorenju. To je život pingvina na Južnom polu. Tako duhovan čovjek, iako je naizgled u smiješnom odijelu ili je u vrlo oskudnim egzistencijalnim uvjetima može imati vrlo bogat, Bogom prožet unutarnji život.
Jednom davno krajem sedamdesetih godina sretnem prijatelja koji me zamoli za pomoć jer se počeo drogirati heroinom. Počmem mu pričati o vjeri, o tome kako mu ja ne mogu pomoći, ali može Isus zaslugom Križa. I polako za nekih mjesec, dva, upornog mog nastojanja da ga odvedem u Crkvu, konačno pristane. Bio je Veliki petak i pobožnost ljubljenja križa. Kad smo izišli iz Crkve rekao mi je da kad je poljubio križ, kao da mu je tona pala s leđa. Malo je blesavo izgledalo, ali je pjevao, plesao, plakao i šta ti ja znam. Više se drogi nije vraćao. Iako je bio u fizičkim poteškoćama.
Ne može čovjek znati puteve Milosti. Obično kod nekih drugih obraćenja ljudi su mi pričali kako su u ispovijedi doživjeli oslobođenje od neke neobjašnjive težine i muke. Neki nisu odmah kod prve ispovjedi. Nekima je trebalo vremena za iskreno kajanje. Bitno je vjerovati da je Isus jedini koji može osloboditi dušu od grijeha. Nema drugog imena pod nebom. I da je Isus dao svećeniku vlast da u ime Njegovo oslobađa od grijeha (Iv 20,22)
Ovu ću temu izgleda morati u nekoliko nastavaka, iako sam maksimalno skratio tumačenja.
- 23:26 - Komentari (34) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.