Balance of life
Povijest alkohola
Čovjek proizvodi alkoholna pića već više tisuća godina.Drevni su narodi vino nazivali "vodom života" pa čak i "svetim pićem". Prvotno je bilo namjenjeno samo odabranima, a tek onda svima.
Nekoć je proizvodnja vina bila skupa jer je bilo premalo obradive zemlje, pa je i zloupotrebe bilo manje. Zbog kratkoće življenja alkoholizam se nije mogao niti razviti, jer bi alkoholičara brzo pokosile zarazne bolesti.
Drevni su Sumerani proizvodili osam različitih vrsta piva od ječma, osam od pšenice i tri vrste mješanog piva. Proizvodnja vina počela je u starom Egiptu,kada je utvrđeno da se groždani sok brzo kvari ali da fermentirani sok-vino može stajati duže. Jedan egipatski mit tvrdi da je bog ratarstva, Oziris, naučio ljude umijeću spravljanja piva. Egipčani su proizvodili pivo klijanjem ječma u posudama. Rastopljena sladna kaša fermentirana je kvascem. Upotreba hmelja zabilježena je u 7.st. pr. Krista.
Destilacija rižinog piva (sake) bila je poznata u Kini 800 g. pr. Krista., ali je u Europi destilacija nepoznata sve do 10.st.
U staroj Grčkoj bile su omiljene svetkovine u čast boga vina Dioniza. Rimljani su poznati po uzgoju i širenju kulture vinove loze diljem carstva. U Hrvatskoj se oduvijek uzgaja vinova loza i proizvodi vino.
Čini se da je prva destilacija viskija započela u Irskoj u 11. ili 12. st i brzo se proširila u Škotsku.
U 14. st. pojavila se u srednjoj Europi industrijska proizvodnja piva.Tako važnu namirnicu štitilo se od mogučih patvorina kao i neopravdana bogaćenja (već Hamburijev zakonik propisuje: "Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokim cijenama.")
Vodovodi su doveli pitku vodu u gradove. Porezi na žestoka pića su se povećali. Promet, tehnika i proizvodnja traže pribranost i trijeznost- sve to spriječava pretjerano uzimanje alkohola. 08.09.2004. u 14:33 | 0 Komentara | Print | # | ^