Rodin kraj

utorak, 28.08.2007.

JEDAN DAN ILI CIJELI ŽIVOT

Image Hosted by ImageShack.us


Svakoga dana moj djed i baka ustaju vrlo rano i odlaze u štalu. Meni je takvo rano ustajanje neshvatljivo, ali djed kaže: - Marva je marva i ne more čekat.

Image Hosted by ImageShack.us


Kad namire marvu, idu na fruštuk. Baka priprema čvarke, djed čeka i odmara pijuckajući rakijicu. Nakon fruštuka moj dobri djed upreže konje u kola i ide na njivu dovesti hranu za idući dan. Baka kod kuće posprema kujnu, a ako je lip dan otvori pendžere da ugrije i prozrači sobe. Onda žuri pomesti drum i avliju jer: - Po tome se vidi koja je žena vridna, a koja ni.

Image Hosted by ImageShack.us


Baka suče rukave pa opet u kujnu jer brzo će podne pa treba pripremiti užinu. Djed se vraća kola punih sina, trave, kukuružnjaka i repe. Ispregne konje, a onda ide za mirisom iz bakine kujne. Topli se domaći kruv puši i mami već umornog djeda na užinu. Poslije dobre užine mora malo prileći da se hrana slegne. U predvečerje će zatvoriti marvu u štali.

Neumorna baka pegla rubine, oplećke, marame, pregače i slaže u šifonjer. Oni uvik imaju posla. U proljeće siju na njivama, u jesen skupljaju ljetinu i pripremaju za zimu. Kada zima dođe, malo im je lakše. Onda su više kod kuće pa se stigne u zimskim dugim noćima uz toplu peć s komšinicama sjediti uz ručni rad i pričati. Jedne šlingaju, druge heklaju, neke vezu.


Image Hosted by ImageShack.us


Danas je toga malo. Baka često zna reći da je prije sve bilo ljepše, a djed joj uvijek odgovori:
- Babo moja, kad smo bili mlađi.

Ponekad ih ne razumijem, mislim da ne bi više morali tako puno raditi, a onda pomislim da oni drukčije ne bi znali. Ni htjeli.


Matea Damjanović, VII. r.
Osnovna škola Augusta Cesarca
Ivankovo

- 00:10 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 21.08.2007.

SLAVONSKO JUTRO


Nakon dubokog sna otvorih oči i ugledah kako sićušne sunčane zrake prodiru u moju sobu. Razlijevaju se sobom u tisuće, tisuće pramenova. Potpunu raskoš tih prvih sunčanih zraka upotpunjuje glasna pjesma pijetla, koja dolazi do svakog kutka moje sobe i javlja da je vrijeme za još jedan dan u prekrasnoj Slavoniji.

No, ta veličanstvenost ne bi imala potpun sjaj da nema i ptičica koje veselo skakuću pod mojim prozorom. Njihov je pjev veličanstven kao i svaki dan, sat i trenutak u Slavoniji.


Image Hosted by ImageShack.us


Svoj život ne bih mijenjala ni za što. Onaj najveći bogataš zasigurno nikada nije shvatio da postoji nešto ljepše i veličanstvenije od sveg bogatstva. Nešto što se uistinu može takvim imenom zvati. Moja Slavonija je u mojemu srcu, u mojoj duši. U oku mom njena su polja i oranice što se pružaju u daljinu i izgledaju poput zagonetne pjesme. Kad spomenem to ime "Slavonija", srce mi zaigra, zadršće, poleti... Tu sam rođena i tu se osjećam slobodnom. Slobodnom poput ptice koja leti u visine i daljine. Ljubav prema Slavoniji neizreciva je ma koliko se tko trudio opisati. Život u Slavoniji za svakog Slavonca je nešto posebno jer samo oni, koji su upoznali sve njezine čari, doista se mogu ponositi što su Slavonci i što su svoj život posvetili upravo toj grudi zemlje u kojoj ima i boli i patnje, ali i radosti, veselja, sreće i ponajviše lijepih uspomena.

Image Hosted by ImageShack.us


Zbog te tvrde i teške zemlje svi smo se pomučili da bismo bili sretni. Upotrijebili smo sve svoje snage i to ne uzalud jer sve nam je trostruko vraćeno. Svoj život, ovdje u Slavoniji, ne dam ni za što jer znam da sam ovdje najbogatija. Ono prelijepo jutro uz pijetlov pijev, prelijevanje sunčanih zraka i ptičji cvrkut, doživljava samo onaj koji je istinski posvetio sebe i svoj život u Slavoniji. Samo pravi Slavonci to doživljavaju.

Image Hosted by ImageShack.us


Mateja Maričić, VIII. raz.
Osnovna škola "August Cesarec"
Ivankovo



- 23:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #