Bahrain

nedjelja, 02.11.2008.

Reportic #14 - Oktoberfest, bal Australaca u pustinji ... i tako sve te neke 'tipicno arapske' festice :)

Oj drustvance!

U Bahrain je stigla jesen - sto znaci temperature su se spustile na ugodnih 25tak celzica, navecer cak puse i lagani osvjezavajuci povjetarac, a neki kazu da su prosli tjedan spazili i par kapi kise! No ja ne vjerujem dok ne vidim svojim ocima ;)
Otkad je zavrsio ramazan ponovno smo se vratili na dugo radno vrijeme, a posto mrak pada vec oko 5 popodne dani se cine prilicno kratki. ...ko sto vidite to se sad malo izmotavam i smisljam neke izgovore zasto ne pisem nesto cesce ;)

No naravno nema smisla da pisem o vremenu i protjecanju istog, svi se mozemo sloziti da nam se zivoti ubrzavaju iz dana u dan, te da je klima posandrcala u zadnje vrijeme... i tako to, te vjecne teme... mogla bi jos drobiti i o dobrim starim vremenima i o u kakvom to vremenu zivimo ... al necu ni to. Ajmo mi na nesto veselije. I zanimljivije. Nadam se barem :)

Prosli smo mjesec opet naveliko tulumarili. Za ramadan je ko sto znate vecina ovdasnje populacije (Arapi, Pakistanci poneki drugi) postila i uzdrzavala se od svih mogucih poroka - pa su zato cim je ramadan zavrsio - pozurili sve to lijepo nadoknaditi. Usput da spomenem, kad vec pricamo o religijama, znate li recimo da su Filipinci uglavnom katolici? Ili da su Indonezani muslimani? Hm... mozda samo meni fali pomalo opce kulture u nekim podrucjima, ali nekad se zbilja iznenadim s takvim nekim spoznajama.

Tri dana nakon ramadana slavi se taj vec spomenuti Eid ili kod nas Bajram ... najzanimljiviji detalj oko toga je da prvi dan praznika moze varirati, te se do veceri prije ne zna kad ce tocno poceti - dok se naime mjesec ne ukaze na nebu ili tako nekako... zvuci prilicno bizarno ali vjerujte mi to je ovdje stvar od veledrzavne vaznosti, tako da postoji takozvani "Moonsighting committee" koji svoje vidjenje objavljuje preko novinskih agencija i medija da pucanstvo na vrijeme sazna da li sutra treba ili ne treba doc na posao.

Tako smo npr. mi svi u uredu taj tjedan dobili mail od velikog sefa koji nas je pozvao na tradicionalni Eid dorucak u svoju kucu. Naravno da sam se ponadala da ce u mailu pisati datum -- ali ne, pisalo je samo 'first day of Eid'! I odlucila ja otici na to druzenje, da vidim kak se to slavi Eid u Bahrainu ...a i moram priznati malo sam bila i znatizeljna skicnuti kak to ovdje zive veliki sefovi :) ... naravno, vila ko omanji hotel, tik uz more, prekrasan pogled i sve sto uz to ide, ... te nakon sto sam se nadivila voznom parku i parku prirode, krenem u kucu, ugledam neke poznate face i udjem u sobu na desno. Pozdravim se s par kolega... i skuzim da me svi nekak cudno gledaju. Kad tamo, upala sam na muski dio tuluma! Zene i djeca su u drugoj prostoriji, kako su me ljubazno upozorili. Te sam se na brzaka ispricala i produzila u 'zenske odaje'. Iako sam cula i citala da se u ovim krajevima svadbe i druge veselice cesto rade po tom principu, nisam to jos dozivjela uzivo.

Pa mogo je bas i napisat u mailu da su tete u lijevom krilu a striceki u desnom, da se mi neupuceni ne blamiramo :)

Sljedeci vikend smo slavili - vjerovali ili ne - Oktoberfest. Na zalost muskog dijela publike, nije bilo rasnih njemackih konobarica - umjesto njih opsluzivali su nas (kao i obicno) mali smijehuljkasti Indijci koji su imali nekakve siljaste 'skrlake' (vidi slike) s kojima su izgledali pomalo ko vrtni patuljci. Svi smo pili pivu iz najvecih mogucih krigli - ja sam je naravno morala drzati s dvije ruke da bi uspjela pravilno i damski elegantno naciljati usta... hehe kolko mi je to uspjelo mozete provjeriti na slikicama na Flickru. (Koje sam btw sad organizirala u nekoliko setova, tako da sad ne morate pregledati sve prethodne da biste dosli do novih, nego su rasporedjene po mjesecima.) Jeli smo kobase, knedle i kiselo zelje, te pravog pravcatog odojka. Ovo 'pravog' mozda zvuci malo blesavo, ali vjerujte mi, ovdje je vidjeti pecenog prasca na stolu, onak jos s hrskavom koricom - teska egzotika. Moram priznati da i nisam bas neki ljubitelj prasetine, ali valjda to tak ide - kad neceg nema, onda se bas toga zazelis. Pa sam naravno smazala jednu dobru porciju. I sve to uz zvuke nekog ojla-hojla njemackog benda (citaj: tete u sarenim pregacama, striceki u hozntregerima) koji su 'uvezli' specijalno za ovu prigodu - ruku na srce cisto sumnjam da bi ovdje ostvarili neku siru popularnost, jer im se repertoar sastoji uglavnom od njemackih hitova za svadbe i ostale veselice. Prigodno, naravno!

Vikend nakon toga slavio se jedan rodjendan na otocicu Al Dar (10 minuta voznje taksi-gliserom od obale Bahraina). Kupanje i suncanje uz rostilj, cugicu i mjuzicu --- sta vise reci :) Slike veselog drustvanca su na starom mjestu, pa pogledajte koga zanima.

Nakon toga, pocela je balska groznica. Naime... kako kazu upuceni, jesen je sezona balova. Vecina mog drustva kolektivno se pripremala za australski bal mastovitog imena "Australians in the desert". A ovo pripremala u prijevodu znaci --- djevojke su se bacile u potragu za balskim haljinama i modnim dodacima, a decki za fensi odijelima s - muskim 'modnim dodacima' - leptir masnama, kosuljama na faldice i - boze sacuvaj ko je izmislio tu modu - sirokim pojasevima koji se nakaleme na pol puta preko hlaca, a druga polovica preko kosulje. U opcoj strci koja je nastala u drustvancu oko toga sta je primjereno a sta nije i gdje se dovraga kupuju te faldane kosuljice, prosao je cijeli tjedan (ako ne i dva). I tako smo svi upicanjeni stigli na bal, malo se poslikali na ulazu, sjeli popili picence, pojeli veceru - i nakon jedno sat-dva, kako to vec obicno i biva -- kravate su se razvezale, pojasevi olabavili, a stikle s visokim tankim petama poskidale da bi se moglo tancat uz zvuke -- ovaj put naravno, uglavnom - australskih hitova. Moram priznati da su mi ipak bolje sjeli nego njemacki :) Samo mi je malo zaparalo usi kad je bend Stingovu megauspjesnicu "Englishman in New York" prekrstio u "Aussie girl in Bahrain" :)))

Sad cu naprasno prekinuti pisanje jer mi se cini da cete ako nastavim odustat od citanja cim vidite duzinu pisamca :) -- ali cujemo se vrlo uskoro, ima jos toga za prepricat od nedavnih dogodovstina, a drugi put i pisem malo o picu i icu, kako je zazelio dragi kolega u jednom od komentara.

Cuvajte mi se i pazite, i budite mi dobro!

p.s. link za slike je ovdje: http://www.flickr.com/photos/petrazzz/collections/72157608554978581/

- 07:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #