Bahrain

petak, 11.07.2008.

Reportic #11 - Yogoslavia, nooogomeeet, te automobilske dogodovstine ;)

Bok ekipico!

Evo mene opet nakon dugo vremena... nadam se da ste me se zazelili, bar malo :)

Iz naslova bi se moglo zakljuciti da je ovaj postic namijenjen prvenstveno deckima... ali ne bojte se cure, sve je to ipak iz perspektive vase smjehuljkaste plavuse...bit ce za svakog ponesto :)

Novosti naravno ima svakojakih, a glavna je da sam polozila bahrainski vozacki -- jedva docekala! nakon tri mjeseca razvozenja okolo od strane raznih dobrih i dragih ljudi, i hvala im hvala svima sto su bili tako usluzni i trpili me.... ali ipak, sto je previse, previse je... i stvarno se veselim sto sam ponovno postala samostalna neovisna prometna jedinka :) Naime, ne znam da li sam to vec dosad spomenula --- gradski promet vam ovdje ne postoji. Imate neke smijesne busice u stilu 'Tko to tamo peva' - firma Krstic, u kojima se uglavnom voze baustelci i ostali sljakeri na gradilista, i to je otprilike to. Taksiji su jedina pristojna opcija, s tim da one jeftine bas ne mozes dobit onda kad ti trebaju... a ovi drugi te naravno hoce bezobrazno odrat i uzet ti stotinjak kuna za voznju od par metara... hm, slicno ko i u Zagrebu :)

Kako i zasto sam uopce morala ici na vozacki... e to je isto jedna zgodna pricica. Uobicajena procedura za sve strance tu je da moraju izvaditi lokalnu vozacku. Neki sretnici to mogu napraviti automatski, a neki moraju polagat vozacki ovdje, jer njihova domovina nije na popisu zemalja cije se dozvole priznaju. Tako smo mi, zahvaljujuci sporosti i nesposobnosti administracije i diplomacije, rekla bih i ovdasnje kako i nase domace hrvatske --- jos uvijek njima na popisu zemalja pod imenom, pazite sad ovo: 'Yogoslavia' .

Zemlja iz davnina u kojoj se proizvodio jogurt? :)))

I naravno --- nema sanse da ti njima objasnis da ne samo da Yogoslavia nije nikad postojala, te da se Yugoslavia raspala prije 15tak godina i da su sad tu neke druge zemljice u igri... ko da im pricas bajke brace Grimm, sam te blesavo gledaju, klimaju glavicama i mrtvo hladno pruzaju rucice cekajuci da konacno prestanes cviliti i das im lovu za polaganje ispita... ah te zene, pa jos plavke, pa jos iz nekih cudnih euroistocnih zemalja.... di je uopce ta Kroeijsha? Pored Rusije, Ukrajine,.... mozda Kazahstana? ... Btw na listi nepostojecih zemalja je jos uvijek i Cehoslovacka...jedino su, kolko sam uspjela skuzit, Istocnu i Zapadnu Njemacku uspjeli ujediniti :)

No dobro, nije bilo tak strasno, odvozila sam 6 sati voznje, odslusala sat i pol teorije i polozila. Fala bogu --- od prve, jer da sam pala --- a upuceni kazu da ekipu znaju rusit i po preko nekoliko puta --- morala bi ic sve ispocetka, i vozit 20 i vise sati, platit jos hrpu para i naravno --- bit bez vozacke jos minimalno mjesec-dva. Huh.

Pa eto, u to ime, sad sam jako sretna i vesela, i planiram priredit neku veselicu za ekipicu tu na otoku... a svi vi koji me citate i ne mozete nam se pridruzit na tulumu, slobodno nazdravite u nekoj zgodnoj prilici u cast moje vozacke i pozelite mi srecu na ovdasnjim cestama... jer naravno, svi se voze ko ludaci, ne daju zmigavce, prestrojavaju se ko slijepci ... i tak to, da ne spominjem Saudijce koje dodju prek vikenda s ogromnim dzipovima i onda ih daju svojim zenama da ih voze, koje btw u Saudijskoj NE SMIJU vozit... pa nek se curke malo vjezbaju :)))

Probajte si zamislit kak to onda izgleda... zena, zamotana od glave do pete - samo s prorezom za oci, bez vozacke i ikakvog suvislog vozackog iskustva, za volanom velikog auta.... scary :)

No ipak, nemam dojam da je prometovanje po ovdasnjim cestama i cesticama - koje su btw vjecno raskopane, a ne samo po ljeti ko kod nas ... jer ovdje je tak i tak stalno ljeto :) --- ista gore od vozackih avantura po Zagrebu... barem nema biciklista, pjesaka i ludih motora zujalica, jer naravno, nikom ne pada na pamet upustati se u takve avanture po ovdasnjim paklenskim vrucinama. Srecom :)

I tak, da ne duljim vise, polozila ja to i odlucila kupit autic.

Samo za usporedbu, auti su 50% jeftiniji nego u HR. Nemres bilivit! I tak sam si upiknula jednu zgodnu malu crvenu Hondicu Jazz, koja me na cestu sa ful opremom te svim osiguranjima i pripadajucim sitnicama kosta cca 8,5 tisuca eura. Naravno, otisla sam prvo u Citroen po svoj najdrazi slatki mali C3, ali - gle cuda, to oni uopce ne uvoze. Neko vrijeme su uvozili, ali eto --- nema bas interesa za tako male i slabe autice, pa sad imaju samo od C4 nadalje, a ove malce, te neke sitne brojke...ko bi to uopce vozio? I opcenito, samo se pale na japance, tu i tamo poneke njemce i to je to. Francuzi -- slabo, a od ostalih brendova moze se kupit Volvo i ofkors kompletni spalir bijesnih pila tipa Jaguar, Ferrari, Aston Martin i ostalih 'sminkerskih' jurilica. Tolko o automobilskom trzistu na Bliskom Istoku -- uglavnom se prodaju i kupuju veliki bijesni auti, i to u pola cijene od europskih. Moram priznati da se ne bunim, narocito na ovaj dio s cijenama :)

Btw, jedan dobrocudni kolega mi je sugerirao da kupim kabrio... o cemu sam razmisljala ravno 10 sekundi i zakljucila da nema sanse jer --- em sunce przi tolko da moras imat stalno klimu u autu ako ne zelis da se osim tebe i suputnika ne rastopi i komandna ploca, em prasina i pijesak padaju posvuda nemilice, em pustinjski vjetrovi pusu na dnevnoj bazi... tak da sam zakljucila da bi voznja u tom kabriju bila jedno prilicno nepozeljno iskustvo u ovim podnebljima.

I tak, to je bilo to o autima. A sad malo o nogometu :)))

Nevjerojatno ali istinito --- ali ja sam vam pogledala poprilican broj tekmi zadnjih dana, mislim da sam potukla sve svoje osobne rekorde... tipa 5-6 tekmi u par tjedana, ... zbilja naporno moram priznati! Ali ajde, bilo je fakat simpa, narocito zato sto sam ih gledala u drustvu raznoraznih naroda i narodnosti --- naravno -- na svakoj tekmi nadje se i poneki pripadnik naroda koji trenutno igraju, sto je bilo bas fora. Naravno, upoznala sam konacno i neke Hrvate koji ovdje zive --- njih cak petoricu, 5 deckiju, zive tu i rade za neku IT firmu.

Tak da sam zakljucila da sve skupa ta nogometna prvenstva i nisu tak losa kad zivis negdje vani, vrlo su prakticna za detektirat zemljake :) Tako se svi narodi i narodnosti skupljaju u nekoliko ovdasnjih sportskih pubova s velikim plazmama i navijaju svako za svoje, tako da je atmosfera prilicno zivahna... a najsmjesniji su mi likovi tipa iz Singapura, Kine i slicnih drzava koji na svakoj tekmi navijaju za drugu drzavu ... guba!

I za kraj, samo jos jedan (opet nogometni) detalj --- bila sam cak jedan dan i na pravoj 'live' tekmi ovdje, igrali su Bahrain i Tajland (kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo), i to na ovdasnjem stadionu koji je naravno, ko i sva ostala javna mjesta, obilato ukrasen slikama kraljevske obitelji ... da ne spominjem da imaju naravno i ogromnu vip lozu s nekih 100-tinjak mjesta za royal family ekipicu i njihove uvazene goste. Uz to - jos jedan tipicno ovdasnji detalj --- ekipa se u poluvremenu skuplja iza tribina i obavlja jednu od 5 dnevnih molitvi, na posebnim, samo za to postavljenim dugackim sarenim tepihicima :)

Od ostalih dogadjanja... nis posebno novog: red sunca i mora, red zeke peke, red rada i nerada :) Uskoro planiram na godisnji domeka, dobila sam 3 tjedna slobodno u osmom mjesecu, pa cemo se nadam se i vidjet na nekim kavicama, veselim se!

uzivajte mi u ljetu, jedrite, kupajte se, suncajte i odmarajte....

velika pusa od vase

Betre Zlofik

(...btw tak su mi napisali ime na arapskoj strani vizitke, jer naime -- u arabocedi ne postoji P, V a bogami izgleda ni C :))))

- 08:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #