nedjelja, 28.02.2016.

preživjeli nakon Bleiburga



MISTERIJA ili MISTERIJ

PREŽIVJELIH USTAŠA


Jučer sam na Facebook postavio pitanje koje me je zanimalo:

Hrvatski svjetski kongres Njemačke u otvorenom pismu njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung navodi da je1945. u Bleiburgu bez suđenja i na najbestijalniji način od strane Titova komunističko-državnog terorizma ubijeno preko 200 000 muškaraca, žena i djece. Sam Tuđman je navodio više no dvostruko manji broj, ali neki drugi su licitirali i do milijun pobijenih.

Danas ujutro me zanima jedan drugi broj izravnoj vezi s brojem stradalih – KOLIKO JE USTAŠA PREŽIVJELO BLAIBURG?

Dapače, zanima me ne samo koliko ih je preživjelo Blaiburg, nego i četrdeset i pet godina komunističke strahovlade i terora, genocidne velikosrpske politike i svega takvoga?

Zanimljivo, koliko god se posljednjih četvrt stoljeća licitiralo ili natezalo s brojem poginulih, ne sjećam se da je uopće i spomenut broj preživjelih.

Možda bi se moglo doći do tog broja preko broja pripadnike Hrvatske domovinske vojske koji dobivaju mirovinu HZZO-a? Njih ima oko tri tisuće, međutim je većina njih pripadala domobranskoj formaciji, a ne ustašama. Recimo da preživjelih ustaša koji primaju državnu mirovinu nema više od tisuću.

Broj preživjelih ustaša je zanimljiv u vezi s trećim brojem – pola milijuna branitelja u Domovinskom ratu. Nebrojeno puta je rečeno da su se u domovinskom ratu rame uz rame borili sinovi i unuci ustaša i partizana. (Zašto prvo spomenuti ustaše, a tek nakon njih partizane? Zar je potomaka ustaša bilo više ili su prvi po abecedi?) Koliko je bilo jednih, a koliko drugih? Pola-pola? Kako je tisuću preživjelih ustaša imalo četvrt milijuna potomaka? Vjerojatno je u Domovinskom ratu bilo učesnika čiji predci nisu bili ni partizani ni ustaše. Zašto se ta treća grupacija prešućuje? Recimo da je raspodjela bila 33%-33%-33% i 1% nejasna porijekla. Sto i pedeset tisuća potomaka onih tisuću preživjelih ustaša? To bi značilo da su se ustaše razmnožavali brže od štakora. Ili je Blaiburg preživjelo znatno više ustaša nego bi ikome palo na pamet, što bi značilo da su partizani svoj posao ondje obavili vrlo traljavo? Ili je u Domovinskom ratu zapravo bilo vrlo malo ustaških potomaka, a glavninu su činili potomci partizana? Ako je tako, zašto se spominju ravnopravno? Koliko pitanja! Može li itko razjasniti te brojeve?


Dobio sam zanimljivih komentara, ali nijedan ipak nije odgovorio na temeljno pitanje: KOLIKO JE USTAŠA PREŽIVJELO NJIHOV VOJNI PORAZ? Zna li to itko?



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker