četvrtak, 17.09.2015.

posljednji otpušteni

- revitalizirani post od 1.9.2012.
Suvremeno doba traži visoko specijalizirane stručnjake za sve i svašta, a uključenost u međunarodnu podjelu rada i globalizaciju da ti stručnjaci budu na svjetskoj razini. Tako su nekadašnji referenti za kadrovska pitanja postali „human resource menageri“.

Jedan takav mlad i nadobudan menadžer pojavio se u Zagrebu s diplomom prestižnog bjelosvjetskog sveučilišta - „human resource menager“. Vrlo simpatičan lik, vrlo komunikativan, s takvom diplomom odmah je dobio posao u renomiranoj firmi.


Firma je svojevremeno krenula vrlo ambiciozno s grandioznim razvojnim planovima, a za početak su iznajmili novi uredski prostor na atraktivnoj lokaciji, opremili ga skupim namještajem i zaposlili dvjestotinjak ljudi, te uložili zavidna sredstva u grandiozni marketing. Mladi stručnjak je dobio reprezentativan ured na uglu šestog kata kojemu su dva zida bili prozori od zgora do dolje.

Firma u međuvremenu nije iskazala očekivane rezultate, pa je prvi zadatak novog direktora za ljudske resurse bio smanjiti personal za 75%. U dogovoru s ostalim direktorima, nadzornim odborom i vlasnicima firme izradio je popis i krenuo uručivati otkaze, sve vrlo humano.


Novopostavljeni direktor bio je tako simpatičan i tako je sve znao dobro obrazložiti, a pored toga se vidjelo da se i njemu srce cijepa pri svakom otkazu koji je morao uručiti, da mu ni oni koji su ih dobili nisu mogli ništa zamjeriti. Sa svakim je ljudski porazgovarao, prijateljski su razmotrili što je sirotom čovjeku preostalo (a nije bila njegova krivnja što uglavnom nije bilo nikakvih mogućnosti), najpoštenije je dao najbolji savjet (iako najčešće nije bilo nikakvog stvarno dobrog savjeta koji bi se mogao dati), drugarski su se rastali. Šest mjeseci je trebalo da je stigao otpustiti sve koji su bili viška.

Nakon toga ga je pozvao generalni direktor, objasnio mu da u firmi više nema posla za njega i uručio mu otkaz.

Ne zna se što je kasnije bilo sa stručnjakom za ljudske resurse, „human resource menagerom“. Možda se izgubio bez traga u nepreglednoj masi nepoznatih i društveno neprisutnih koji ne mogu pronaći novi posao, a možda je kao romantični revolveraš, plemeniti plaćenik ili lirski plaćeni ubojica odjahao u sumrak u susret zalazećem suncu i novim pustolovinama.





<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker