petak, 04.09.2015.

Mani Gotovac i glas R

- revitalizirani post od 14.9.2010.
Jedan od meni najdražih viceva nastao je vrijeme bivšeg društveno-političkog sistema. Sretne neki čovjek prijatelja-mucavca koji je bio vrlo ljut. Što ga je razljutilo?

- O-o-o-dbili su-u-u me-e-e na konk-konk-konkur-su za ra-ra-radi-radio spike-ke-ke-ra!

- Pa zašto?

- Za-za-za-to jer nisam čla-čla-član P-p-p-partije!


U ono su doba radijski spikeri govorili potpuno jasno, gramatički pravilno i sa savršenom dikcijom. U tom kontekstu vic ima dva značenja. Onima koji nisu bili skloni tadašnjem sistemu govorio je da bi i mucavac, samo da je bio član Partije, sigurno dobio posao. Nije to bilo bez osnova, iako se i onda i danas pretjerivalo u ocjeni koliko su članovi Partije bili u prednosti. Onima koji su podržavali sistem vic je bio smiješan jer je govorio kako su neki/mnogi ljudi kao izgovor za svoju nesposobnost nalazili da nisu članovi Partije (ili Srbi), što je također bilo jednako osnovano.

Prisjetio sam se tog vica naišavši na jednu toliko dobru anegdotu u autobiografskoj knjizi Mani GotovacFališ mi“ da se već samo zbog nje isplati uzeti knjigu u ruke.

U jednom razdoblju života Mani Gotovac je radila na radiju. Pisala je tekstove i željela ih osobno i čitati, da se čuje i njen glas. Nisu joj dozvoljavali čitati jer je nepravilno izgovarala glas R. Ma ni je na to omotala tipku sa slovom R flasterom i kad god je trebala napisati riječ sa R, umjesto nje je napisala neku drugu u kojoj ga nije bilo. Nakon toga šefovi nisu imali ispriku da je udalje od mikrofona.

U životu se rijetko događa da vrijedi matematičko pravilo po kojemu dva minusa daju plus, ali Mani je to uspjelo. Nepravilno izgovaranje glasa R je za radio-čovjeka minus, blokiranje /manjak jednog slova na pisaćoj mašini je također minus, a rezultat je plus: Mani je postigla ono što je željela.







<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker