srijeda, 01.07.2015.

otkriće klitorisa

- revitalizirani post od 9.7.2011.


ŽRTVA ZA

ZNANOST


I kod nas je prije desetak godina prevedena knjiga Federica AndahazijaAnatom“ (izdanje VBZ-a). Pisana na temelju autentičnih povijesnih činjenica govori o talijanskom kirurgu iz šesnaestog stoljeća, anatomu, profesoru i istraživaču Mateu Colombu. Matteo Realdo Colombo ili Renaldus Columbus zaslužan je za otkriće rada srca, krvotoka i pluća, a najviše nevolja prouzročilo mu je otkriće klitorisa.

Klitoris – to je ono što mnogi ni danas ne znaju što je ni što bi s tim.

Pregledavajući pacijenticu u vrlo lošem stanju otkrio je da u međunožju ima čudnu izraslinu. Dok je opipavao to čudo pacijentica je naglo živnula. S pravim istraživačkim erosom počeo je pregledavati žive i mrtve žene koje su mu pale u ruke nakon toga i otkrio da sve imaju manju ili veću istu izraslinu, te da se žive jako obraduju kad ih pipka po njoj.

Ovo se može provjeriti na internetu, ali nisam uspio pronaći potvrdu za nastavak priče o kojoj govori nekoliko antropološko-seksoloških knjiga (naprimjer “O: The Intimate History of the OrgasmJonathana Margolisa). Kad se uvjerio, Colombo je ponosno požurio objaviti svoje otkriće. Sljedećeg dana je bio uhapšen, po hitnom postupku doveden pred sud, optužen za herezu, blasfemiju, bogohuljenje, vještičarenje i satanizam, te strpan u zatvor gdje je nakon malog broja godina umro, a njegovi spisi su spaljeni i bilo ih je zabranjeno spominjati naredno stoljeće. Za razliku od njegovog prezimenjaka Cristofora koji je otkrio novi kontinent, Mateo se nije dobro proveo.

Za razliku od Galilea, kojemu se Crkva nakon nekoliko stoljeća ipak ispričala, nisam našao traga da se Mateu Colombu itko ispričao. Izgleda je otkriće klitorisa za Crkvu daleko opasnije i teža ugrozba od pitanja je li Zemlja u centru svemira ili nije. Galileo je ostao živ nakon osude (i kajanja), ali Mateo se izgleda nije pokajao i nije porekao što je iznio. Zauvijek će ostati nejasno da li bi živio još dvadeset godina da nije završio u zatvoru i tko zna što bi još otkrio kako je krenuo.

Da li ja loše pretražujem internet ili nisam tome posvetio dovoljno vremena kad na njemu ne mogu pronaći potvrdu nastavka priče? Je li moguće da antropolozi-seksolozi toliko mrze Crkvu da izmišljaju samo da bi je ogadili?

Dok ne pronađem pouzdanu potvrdu preostaje mi samo pitati da li netko o svemu tome zna išta više.








<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker