ponedjeljak, 18.05.2015.

gore-dolje po Pantovčaku

- revitalizirani post od 28.5.2007.
Počnimo ponedjeljak dobrim djelima!

Bio jedan siromašni mladi bračni par s malim djetetom koji su se zlopatili u podstanarstvu. Jednoga dana je dijete bilo pozvano na proslavu nekog dječjeg rođendana u blizini Britanskog trga, pa ga odvedoše i trebali su se za tri sata vratiti po njega. Da utuku vrijeme odlučiše prošetati Pantovčakom, da barem malo uživaju gledajući otmjene vile, da vide da barem netko pristojno živi. Tek što su krenuli pješke uzbrdo, nisu prešli ni pedesetak metara kad neka baba što je hodala ispred njih noseći vrećice iz dućana - padne. Oni priskoče, pomognu starici da ustane, no kako je ona bila uzdrmana, nestabilna i uplašena nakon pada, mlada žena je prihvati pod ruku, a suprug ponese ono što je kupila. Starica nije stanovala daleko, pa je otprate do kuće.

Zvjezdana Hercigonja iz Mlinarske ulice imala vikendicu negdje na moru. Jednog ljeta naleti na nekog Engleza, preteču hipija i zakašnjelog sljedbenika byronovskog romantizma, dugokosog i bradatog, ofucanog, prljavog, gladnog i neispavanog. Požali se on da mu je nestao novčanik s dokumentima i novcima, ili ga je izgubio ili su mu ga ukrali, te se već danima zlopati. Sažali se Zvjezdana, a i bio joj je simpatičan, pa ga pozove u vikendicu, nahrani, opere, pusti ga neka se naspava, a onda odoše na poštu i ona mu plati telegram da obavijesti svoje u Engleskoj gdje je i u kakvoj situaciji. Deset dana ga je izdržavala dok nije stigao odgovor iz Engleske, a usput su se i dobro provodili.

Mladi podstanarski par dopratio staricu do kuće. Kad su već stigli do kuće, pozove ih ona da svrnu na čaj. A kućerina, tipična onakva kakve su na Pantovčaku, viletina s perivojem uokolo. Požali se stara žena da živi sama u tolikoj kućerini, požali se mladi par da živi u sobičku koji im toliko zaračunavaju da ga jedva mogu platiti i još ih pri tome svakodnevno maltretiraju. Piju oni čaj i tako razgovaraju i napokon reče starica, vidi ona da su oni pošteni i pristojni, što se ne bi preselili kod nje, dati će im cijeli kat, ne trebaju ništa plaćati osim režija, samo neka joj ponekada odu na plac ili trknu u dućan…

Nakon desetak dana stignu Englezu-hipiju novi dokumenti i novci. Ispostavi se da je on pravi pravcati engleski lord, prepun para. No kako se u međuvremenu kod Zvjezdane u vikendici udomaćio, ostane on do kraja ljeta i svi sretni i zadovoljni.

Mladi par se uselio na Pantovčak, muž uredio vrt, žena pospremila kuće, starica im čuvala dijete, donosili su joj što joj je bilo potrebno izvana, svi sretni i zadovoljni, kad nakon dva mjeseca - iz čista mira - starica umre.

Mladi lord je otišao u Englesku, kad nakon nekoliko mjeseci stiže pismo. Zahvaljuje on na svemu, a nije se toliko dugo javljao jer je duboko promišljao: Zvjezdana je prva žena koja ga je prihvatila kakav je, nisu joj bili važni ni njegova titula, ni imanje ni novci kao svim drugima koje ga proganjanju, te joj on šalje kartu i novce i moli je da ga posjeti da bi joj uzvratio gostoprimstvo.

Kako je starica umrla, odjednom navru neki rođaci i nasljednici koji se do tada nisu nikako pokazivali i navale na mladi bračni par da odmah isele. Zapakiraju oni svoja dva kofera i s djetetom izađu na ulicu, još u goroj situaciji no ranije jer više nisu imali ni onu bijednu skupo plaćanu sobicu.

Zvjezdana ode u Englesku, lord joj nakupuje garderobu, izvede je na neke njihove lordovske prijeme i nakon nekog vremena kaže: ta ona je bolja i zgodnija i zanimljivija i pametnija od svih tih aristokratskih fufa od kojih ne može ni disati, zbog kojih je proputovao pola svijeta samo da im pobjegne - što se ne bi vjenčali? Što da ne? - reče i Zvjezdana.

Vrlo dobro! - reče njezina tetka Rezika.

Mladi bračni par je stajao s koferima i djetetom ispred vile iz koje su ih upravo istjerali, kada im priđe stari advokat iz susjedstva i kaže da je preminula starica ostavila kod njega valjani testament po kojemu sve svoje nekretnine (a bilo ih je još pored već spominjane vile) i imovinu ostavlja svojim podstanarima.

Zvjezdana je živjela s lordom više od pedeset godina, a kada je ostala udovica, vratila se u Zagreb, kupila lijepu kuću na Pantovčaku i u njoj je živjela sama do duboke starosti, sve dok jednog dana, vraćajući se iz dućana na Britanskom trgu, nije pala na cesti, a jedan siromašni mladi bračni par priskočio da joj pomogne…




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker