ponedjeljak, 28.01.2013.

mukotrpno porađanje Povjerenstva



TREĆI IZBOR

Sabor je prije neki dan konačno, iz trećeg pokušaja, izabrao Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Stotinjak kandidata moralo je dati suglasnost da nad njima odgovarajuće tajne sigurnosne službe naprave takozvanu „sigurnosnu provjeru“, pa je procedura nakon toga do izbora trajala gotovo tri mjeseca.

Već sam taj podatak budi sumnju da će Povjerenstvo moći obaviti svoj zadatak, nadzirati tri tisuće političara, koliko ih potpada pod nadležnost Povjerenstva. Naime, tajne službe imaju dvije ili čak tri tisuće ljudi, pa ako je dvije tisuće ljudi trebalo gotovo tri mjeseca da bi provjerili stotinjak kandidata, koliko je vremena potrebno da bi petero članova Povjerenstva provjerilo tri tisuće političara? (Ako to rade formalno, površno i ofrlje mogu završiti posao i u pet dana.)

Moglo bi se uzeti u obzir da „sigurnosna provjera“ zahtijeva drugačiju metodologiju od provjera u nadležnosti Povjerenstva, pa druga metodologija zahtijeva i drugo vrijeme, ali ipak… Da političari koji su izabrali Povjerenstvo nisu bili skloni dobiti državni organ koji bi beskompromisno i srčano provjeravao one koji su ga izabrali možda ukazuje i podatak da među kandidatima koji su izlučeni za konačni izbor nisu bili ni Robert Matijević, jedan od najpoznatijih “zviždača” koji je razvalio veselo društvo na Carini, ni Dušan Miljuš, novinar koji je iznio u javnost niz prljavih afera, a nije se povukao pred brojnim prijetnjama, uključujući i surovo premlaćivanje. Osvjedočeni borci za čistu igru nisu ušli u uži izbor, već je povjerenje ukazano ljudima za koje se u javnosti ne zna od kakvog su materijala, iako je „sigurnosna provjera“ možda pokazala da su još bolji, ali se ni to ne zna niti su to znali zastupnici kojima je pripao konačni izbor.

Ipak, bolje je da Povjerenstvo barem postoji nego da ne postoji. Već samo njegovo postojanje je kakva-takva prijetnja onim političarima i državnim dužnosnicima koji bi se bez njega krajnje razularili. Postoje i indicije da bi Povjerenstvo moglo i ponešto dobro napraviti: novoizabrana predsjednica Povjerenstva je napisala knjigu o sukobu interesa. Nisam čitao, ali dobronamjerno sam spreman vjerovati da poznaje problematiku u koju se upustila. Pa i u Sloveniji je slična komisija stisnula Janšu i Jankovića…

Svima nama bi bilo najbolje kad to novoformirano državno tijelo uopće ne bi imalo posla, ali kako je to iluzorno očekivati, preostaje nam samo držati im fige i poželjeti svaku sreću u radu, pa - ako će trebati nekoga isprašiti - da će imati za to petlje.





<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker