subota, 08.09.2007.

lovac u šlafroku




Pravi muškarac je po definiciji lovac i zaštitnik. Jedva čeka priliku da se može iskazati kao takav. Nažalost, banalan rutinski svakodnevni život pruža nam malo prilika da se možemo pohvaliti junačkim djelima.

Početkom ljeta smo uočili da nam se oko kuće vrzma neuobičajeno mnogo stršljenova, a i u kuću su počeli zalaziti. Sjedimo na terasi, pa ih u pola sata naleti desetak. Krenemo ručati, a evo njih! Iz dana u dan bivalo je sve gore, stršljenovi sve napasniji. Mora da su napravili gnijezdo negdje u blizini.

Valja napomenuti, za one koji ne znaju, da su stršljenovi opasne zvijeri. Moju tetku Lili ubo jedan dok je radila u vrtu, srećom se uspjela dovući do telefona i nazvati hitnu pomoć, a zatim se onesvijestila. U Hitnoj pomoći su nekako, zahvaljujući liniji koja je ostala otvorena, uspjeli otkriti odakle je nazvala, stigli su na vrijeme i spasili je u posljednjem trenu. Kod nje je u pitanju bila alergijska reakcija, ali i bez toga, bilo koga da ubodu četiri ili pet stršljenova, bilo bi ne samo neugodno nego i opasno. Ili, daleko bilo, da netko proguta stršljena, pa ga zvijer ubode u jezik ili grlo… A oni su pak toliko bezobrazni da slijeću i na žlicu koja se prinosi ustima. Moralo se nešto poduzeti! Posao za muškarca!

Špricali smo ih "Raidom" i to ih je tamanilo, ali je cijelu kuću usmrdilo da smo se zamalo potrovali. Tukli smo ih novinama, ali to je ostavljalo neestetske mrlje po zidovima. Onda sam se prihvatio oružja!

Ima moj sin pušku koja ispucava plastične kuglice. Iznenađujuće opaka naprava. Ne dozvoljavamo mu da je uzme bez odraslih u blizini i svi prisutni moraju imati zaštitne naočale. S desetak metara se precizno može pogoditi kutija šibica. To! Stršljen pogođen u zraku se prepolovi, a onaj na tvrdoj pozadini spljosnati.

Razvio sam dvije metode lova.

Prva, sportska, pogoditi stršljena u letu. Dozvoljava se i gađanje s desetak centimetara udaljenosti ili bliže, s tim da se mora paziti da ne leti ispred žarulje. Druga, komotna, skuhati kavu, donijeti pepeljaru i cigarete, sve rasporediti na dohvatu ruke, vrh cijevi puške namazati medom, mašću i drekom, sjesti, podignuti cijev u zrak i čekati da stršljen sam sleti na otvor cijevi.

Najpogodnija odjeća za lov je šlafrok ili hausklajd, poznat i kao kućni ogrtač, a za noge su najprimjerenije tople šlape natikače.

U lovu na opake opnokrilce nije potrebno imati nikakva obzira ni grižnje savjesti jer ih se ne ubija ni radi krzna ni radi mesa, tim više što vespa crabro uništava korisne i drage pčelice.

Sve u svemu, lov na stršljenove je idealan sport za suvremenog urbanog muškarca kojim može dokazati da je nezamjenjiv i koristan u kući. Jedino s čim se to može mjeriti je ako se u kući pojavi miš, iako su mu u tom slučaju mačke konkurencija s kojom se ne može mjeriti.

Glave ulovljenih stršljenova izložene na zidu iznad rebrastog radijatora jedan su od vrjednijih trofeja kojima se lovac može podičiti.







<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker