nedjelja, 27.08.2006.

olovkom ili kompjuterom


ZAŠTO PISATI

I ZAŠTO PISATI

ŠTO BOLJE?



Mnogi su razlozi zašto pisati i uvjeren sam da se možete prisjetiti i nekih koji meni ne padaju na pamet, no želio bih vam na trenutak svrnuti pažnju na jedan od njih koji je toliko važan da bi bilo šteta izgubiti ga iz vida. Pišemo zato da bismo na taj način nešto poručili nekome drugome, a može biti nebrojeno razloga zašto nam je to potrebno ili želimo. Pišemo i zato da bismo nešto poručili samima sebi, recimo kada se spremamo u kupovinu, pa pravimo listu stvari koje ne bismo htjeli zaboraviti, ili kad zapisujemo u dnevnik što nam se dogodilo da bismo to jednoga dana s iznenađenjem i nevjericom pročitali. Ali pišući možemo i postati pametniji.

Dobra ilustracija za to su šahovski problemi na koje se može naići u enigmatskim glasilima ili rubrikama za razbibrigu ostalih listova. Nacrtana je šahovska tabla, na njoj je raspoređeno nekoliko figura, a ispod svega piše "Bijeli matira u dva…" ili "…u tri poteza". Onaj tko zna šah zagleda se u crtež, malko razmisli i obično nakon kratkog vremena nađe rješenje. Međutim, da problem nije nacrtan, već mu ga netko ispriča, onaj koji bi htio doći do ishoda gadno bi se namučio samo time da predoči situaciju. "Bijela kula na A2… crni lovac na G7… bijeli pješak na B4…" Tako bi se izmučio vizualizirajući tablu s figurama da bi rijetko, rijetko, rijetko tko mogao savladati i najjednostavniji problem. No kada je šahovska zagonetka nacrtana, radna memorija se oslobađa pukog memoriranja i može se u potpunosti posvetiti rješavanju zadatka.

Upravo tako je i s pisanjem. Zapišemo li što podrobnije ono što nas iz bilo kojeg razloga zanima, već pišući padat će nam na pamet misli do kojih inače ne bismo došli. I kao sa šahovskim problemima, ako črčkamo i šaramo bez veze tako da se ne razaznaje ni tabla ni figure na njoj, ništa nam to neće pomoći, no ako nacrtamo tako da je sve jasno, i problem je već upola riješen. Tako i opisujući nešto, bilježeći zbivanja, razvijajući misli, što se više trudimo to bolje. Što bolje zapišemo to ćemo više spoznati o onome što smatramo vrijednim zapisati.






<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker