utorak, 22.08.2006.

primjena poslovice

Viktor Kovačić bio je jedan od najistaknutijih i najuglednijih arhitekata i urbanista svog vremena. Godine 1909. pobijedio je na natječaju za projekt crkve svetog Blaža u Zagrebu. Naravno, svi oni koji nisu pobijedili na natječaju imali su raznorazne zamjerke na njegov projekt.










Danas je široko rašireno mišljenje da je Crkva svetog Blaža jedna od najljepših i arhitektonski najvrijednijih građevina u Zagrebu. No u vrijeme kada se gradila, ozlojeđeni stručnjaci su tvrdili da će se tako velika kupola od armiranog betona - prva takve veličine kod nas - srušiti čim se uklone oplata i podupirači. "Stajat će vječno", ironizirali su, "…ukoliko izdrži prvih dvanaest sati!" Kada je 1912. godine došlo vrijeme i Kovačić naredio da se demontiraju podupirači, radnici su to od straha odbili učiniti, a oko crkve su se okupili znatiželjnici i zluradnici nestrpljivo iščekujući. Viktor Kovačić je na to donio stolicu, postavio je točno ispod središta kupole i ponovio naredbu: "Uklonite skele!"

Radnici su ogolili kupolu, a Kovačić je ostao sjediti ispod nje cijelu noć, sam usred ogromne crkve, dok su mnogi znatiželjnici ostali okolo nove zgrade do jutra. Protjecali su sati u mraku i tišini i imao je dovoljno vremena razmišljati o svemu. Ujutro je Viktor Kovačić izišao pred najupornije i rekao:

- Jutro je pametnije od večeri!

Potpuno ga razumijem. Odavno sam već uklonio skele ispod kupole svog života, sjedim točno u središtu ispod nje i čekam jutro.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker