petak, 11.08.2006.

laganje od početka


PONAVLJANJE POVIJESTI

Ne bih mogao reći koliko sam puta čuo priču kako su Rimljani progonili prve kršćane, hapsili ih, mučili, ubijali, progonili im vjeru i njih; kako su se mnogi od progonjenih hrabro držali i umirali mučeničkom smrću ne želeći se odreći svoje vjere, te kasnije bili proglašavani svecima… Ne mogu to više izdržati!

Kao prvo, Rimljani su bili mnogobošci. Najveći hram u starim Rimu bio je Panteon - hram svih bogova. U njega je mogao uči bilo tko i slaviti kao boga bilo koga, pa tako i kršćani. No kršćani su sa svojom dogmom da postoji samo jedan bog i nema drugih bogova osim njega i agresivnim fanatizmom dosađivali i gnjavili sve ostale. Utoliko Rimljani nisu progonili kršćane; oni su se branili od njih.

Drugo, Rim je bio uvelike uređena država u kojoj se morao plaćati porez. Kršćani su odbijali plaćati poreze rimskoj državi, pravdajući to vjerskim zasadama. Rimljanima se fućkalo za njihovu vjeru, ali nisu trpjeli neplaćanje poreza. U ono je vrijeme tretman državnih neprijatelja, kriminalaca i građanskih neposlušnika bio isti kao i danas, jedino što su metode obračuna bile specifičnije - bacali su ih lavovima u arenama. No suština ostaje: Rimljani nisu progonili kršćane nego neplatiše poreza.

Oni mučenici i kasniji sveci, pa to je banda religioznih fanatika, luzeri ispranih mozgova, nimalo bolji od ovih današnjih religioznih fanatika koji ugrožavaju svijet terorizmom, jedino što su svojevremeno uspjeli nadvladati, urediti svijet po svojim mjerilima koja ovi novoiskrsli fanatici ne žele prihvatiti.

Dakle, ne gnjavite me više tim bajkama za malu djecu. A i ostale buji-paji priče iz istih izvora ne pušim!


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker