utorak, 08.08.2006.

prilog poznavanju kineza



PRIJELAZ PREKO BIVŠEG MOSTA


U listopadu 1943. godine Mao Zedong je poveo stotinjak tisuća svojih sljedbenika, boraca, žene i djece, svoju Crvenu armiju, na put od desetak tisuća kilometara, kasnije nazvan Veliki marš. Neprestano se boreći s Chiang Kai-shekovim vojnicima, trpeći strahovite gubitke, osipali su se, ali ih se još više priključivalo. Napokon su, visoko u planinama, stigli do dubokog klanca kojemu je na dnu sukljala divlja rijeka Liutong. Prijeći klanac bilo je pitanje života ili smrti.

Jedini puta preko klanca vodio je preko visećeg mosta. Devet lanaca nosilo je drvene daske nogostupa, a sa svake strane protezala su se još po dva lanca kao ograda. No vojnici Kuomintanga uklonili su daske, a s druge strane prijelaza postavili mitraljeze.

Borci Crvene armije krenuli su po lancima dok su ih mitraljezi kosili, te padali u provaliju. Ipak, poneki od njih uspio se u smrtnom grču uplesti u lance ili bi mu se mrtvo tijelo zadržalo na njima i kako su sve novi i novi pristizali i padali u ambis, sve više ih je ostajalo na lancima. Naposlijetku su lanci umjesto daskama bili prekriveni mrtvim tijelima, preko kojih su ostali, ne obazirući se na mitraljeze, krenuli u nezaustavljiv juriš, zbrisali protivnike s druge strane i preživjeli su nastavili dalje. Koliko ih je mrtvih odnijela halapljiva rijeka? Ne zna se. Osam, dvanaest, petnaest tisuća…


Prisjetim se toga kad pročitam u novinama, recimo, da su neki skinheadsi pretukli nekog Kineza u tramvaju ili štogod slično. Što te budale misle? Da pretukavši jednog Kineza mogu zaustaviti Kineze? Ma ne misle ni to, uopće ne misle. Toliko su glupi da ne mogu ni shvatiti koliko su glupi, pa i nisu zavrijedili išta boljega od onog što će ih snaći.






<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker