"a je to"

06.04.2009., ponedjeljak

Žedni priko vode

Nema sumnje da će u sljedećem stoljeću voda i hrana postati poluge moći kao što je to nafta bila u prethodnom.
Bojim se da su pripreme za takav scenarije već izvršene.
Naime, prije nekoliko dana, na svjetskom forumu za vodu, u Istanbulu se sastalo 15 000 stručnjaka, generalni zaključak je kako postoji prevelika ponuda vode te da ju je potrebno ograničiti. Drugim riječima, potrebno je vodu kontrolirano prodavati po mnogostruko višim cijenama (podsjeća na naftne šokove iz 70-ih?).
Potrebno je napomenuti kako forum nije organizirao UN već privatne multinacionalne kororacije.
Prosvjedi, suzavci, vodeni topovi, uhićenja, sve podsjeca na scenarij viđen pred sastanke G8 i MMF-a. Izgleda da je budućnost počela.

Ne treba nas tješiti ni činjenica da mi u Hrvatskoj imamo velike rezerve vode. Teško mi je zamisliti da mi odgovorno raspolažemo sa tako vrijednim resursom kao npr. Norveška sa naftom. U sjećanju mi je ostao odgovor jednog od ministara Norveške vlade kada su ga upitali zašto novac zarađen od nafte ne iskoriste kako bi živjeli luksuznije i bolje.
Kazao je kako nemaju moralno pravo potrošiti nešto što ne pripada samo njima. Kako oni to vide, buduće generacije koje se tek imaju roditi, polažu to isto pravo.
Tada nafte možda neće biti, ali racionalnim trošenjem, štednjom kroz fondove, ulaganja u nova znanja, infrastrukturu žele osigurati jednaku razinu blagostanja svojim potomcima.

Kod nas moguća zarada od vode sigurno neće biti utrošena u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, mifovinske fondove i slično. Budući da ni do sada nismo znali zaštiti nacionalne interese, nema nikakve sumnje da će sitniš od koncesija završiti u proračunu, ozbiljnije svotice na tajnim računima egzotičnih otoka a ogroman superprofit na računima multinacionalnih korporacija.

Ne samo da ne mogu, ljudi koji nas „vode“ ne žele vidjeti dalje od svog nosa. A upravo je nos je ono što će nam posebno smetati.
Preostaje nam tek da individualno počnemo ulagati u parfeme. Kupujmo mirisne vodice za neka buduća vremena, jer vode neće biti dovoljno da isperemo miris truleži u našem društvu.

- 21:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2009  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

misli iz radionice mojih 1.3 kg sive tvari omeđene interpunkcijskim znakovima.

Ovo triba vidit


html hit counter