">Predstavljen VW BlueSport

srijeda, 14.01.2009.
vw concept bluesportNa nedavno otvorenom salonu automobila u Detroitu Volkswagen je predstavio Concept BlueSport, mali sportski "roadster" nastao na platformi Golfa. Radi se o VW-om pokušaju za ulazak na teren kojim vladaju Mazda MX-5 i Porsche Boxster, s time da bi BlueSport trebao biti i osjetno jeftiniji. Središnje smješten benzinski ili dizelski agregat, provjerena VW-ova tehnologija, sva sila tehničkih novotarija upakirana u širok i nizak "roadster" pravi je recept za one koji žele uzbuđenje sportskog automobila po prihvatljivoj cijeni.

vw concept bluesport
Iako u imenu nosi riječ "concept", BlueSport izgleda kao poprilično dovršen proizvod koji bi mogao u serijsku proizvodnju za svega nekoliko mjeseci pa je stoga očito da VW s malenim dvosjedom ima itekako ozbiljne namjere. BlueSport za jedan je centimetar kraći od četiri metra, nizak i širok s podjelom mase od 1.200 kilograma u omjeru 45/55 u korist zadnje osovine koja se korisiti za pokretanje automobila. Izložena studija pokretana je poznatim VW-ovim 2.0 litrenim dizel strojem od 180 konjskih snaga koji je dovoljan da malog sportaša potjera do "stotke" za respektabilnih 6,6 sekundi. Konačna brzina BlueSporta s ovim motorom iznosi 226 kilometara na sat, a kako se mogu očekivati i turbo benzinski motori snage preko 220 "konja" i krajnja brzina bi se mogla približiti brojci od 250 kilometara na sat.

vw concept bluesport
Usprkos sportskom karakteru, VW BlueSport ima prizvuk ekološki prihvatljivog vozila, a to je postignuto raznim uštedama. Tako mehanizam za sklapanje krova pokretan ručno, kako bi se uštedjelo na masi, ugrađena je start-stop funkcija koja će ugasiti motor kada se zaustavite na semaforu te ga neprimjetno pokrenuti kada stisnete papučicu gasa. Opisati VW BlueSport riječju "zelen" možemo i pogledamo li podatke o potrošnji goriva. Naime, spominje se kako bi sa 180 konja jakim diesel motorm potrošnja i pri iznimno oštroj vožnji ostajala ispod 10 litara na 100 kilometara, a uz malo truda potrošnju je moguće zadržati i oko 6-7 litara na 100 kilometara.

vw concept bluesport
Za kraj, ono što možda i najviše zanima potencijalne kupce, a to je cijena. Ostvare li se predviđanja i BlueSport krene u serijsku proizvodnju do kraja ove, ili početkom iduće, godine trebao bi stajati od 22.000 eura pa na više. Dobro opremljene verzije s jačim motorima koštat će i preko 30.000 eura čime priča o malom i povoljnom sportskom automobilu pada u vodu, a s obzirom da na tržište stižu redizajnirana Miata i Boxster VW roadster neće imati lak zadatak.

Janko
14.01.2009. u 17:32 • 0 KomentaraPrint#