(28 08. 2010. g.)

Hijerarhija Nebesa i Podnebesa prema 'Apokalipsi'


Uvodna reč

“Mi jedva nagađamo što je na zemlji
i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama;
a što je u Nebu, ko će istražiti?”
(Knjiga Mudrosti, 9:16)

Sve što je Gospod sazdao i što postoji u Božijem Planu, ima svoj red, jer Bog je Duh Reda i Mira. Tako svoj poredak imaju i Nebeske sfere i Božiji vesnici, anđeli (hebr.: malochim, singular: malach; grč.: hoi ággeloi, singular: ho/h ággelos).), nebesnici koji ih naseljavaju. Kao što je Bog Ognjena Reč, Logos, tako su i Njegovi služitelji glasnici (grč.: h aggelía = ‘vest’, ‘poslanstvo’) Neba.

Hijerarhija anđeoskih zborova ishodi iz emanaciono-diferenciacionih aspekata i faseta u Bogu, Kristalu Beskonačnosti. Kada se Bog vidi kao Jednota, Dvojstvo i Trojedinstvo, te kao Četvorstvo, Sedmerostrukost i Dvanaestostrukost, onda se i anđeoske zastupničke strukture bolje uočavaju i postavljaju.

Najverodostojniji mistično-slikoviti prikaz anđeosko-nebesničke služiteljske lestvice izložen je u novozavetnoj ’Apokalipsi', u objavi koju je Hrist Božiji dao ljubljenome učeniku, apostolu i proroku Jovanu, prilikom njegovog izgnanstva na ostrvo Patmos (najverovatnije u vreme cara Nerona.). Tako u patmoskoj Apokalipsi Jovan opisuje svoje viđenje Nebeskog Prestola u Božijoj Palati: »Na Nebu stajaše Presto, a na Prestolu seđaše Neko, i Taj što seđaše beše na izgled kao kamen jaspis i sard; i okolo Prestola beše duga na izgled kao smaragd. I okolo Prestola behu dvadeset i četiri /drugih/ prestola, a na /tim/ prestolima videh dvadeset i četiri Starešine kako sede, obučeni u bele haljine, a na svojim glavama imahu zlatne krune. I od Prestola izlažahu Munje, i Glasovi, i Gromovi. A sedam vatrenih Buktinja gorelo je pred Prestolom: to su sedam Duhova Božijih. I pred Prestolom beše kao stakleno more slično kristalu; a sred Prestola i oko Prestola četiri Živa Bića puna očiju spreda i sastrag. I prvo Živo Biće beše kao lav, a drugo Živo Biće beše kao vo, treće pak Živo Biće imaše lice kao lice čoveka, i četvrto Živo Biće beše kao orao koji leti. I svako od četiri Živa Bića imaše po šest krila, naokolo i iznutra puna očiju.« (4:2-9)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se