rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari-On/Off

Image and video hosting by TinyPic

Linkovi

Athletic Club
Nogometni Magazin
Euronogomet

Tradicionalni dresovi - Domaći
Image and video hosting by TinyPic


Himna o najboljem klubu na svijetu!Tekst himne:

Athletic, Athletic, eup!
Athletic gorri ta zuria
danontzat zara zu geuria.
Erritik sortu zinalako
maite zaitu erriak.

Gaztedi gorri-zuria
zelai orlegian
Euskalerriaren
erakusgarria.
Zabaldu daigun guztiok
irrintzi alaia:
Athletic, Athletic
zu zara nagusia!
Altza gaztiak!

Athletic, Athletic
gogoaren indarra.
Aritz zarraren enborrak
loratu dau orbel barria.

Aupa mutillak!
Aurrera gure gaztiak!
Bilbo ta Bizkai guztia
goratu bedi munduan.
Aupa mutillak!
Gora beti Euskalerria!
Athletic gorri-zuria
geuria.

Bilbo ta Bizkaiko gaztiak gora!
Euskaldun zintzoak aurrera!

Himna Athletica - Download

Prijateljski blogovi

Barça - Més que un club!
Newcastle United
Bayern Munchen - by Adnan
FC Bayern Meister
Barca World
Werder Fan

ukoliko ste veči ili nešto manji fan ovog kluba, ostavite(ako želite) u komentarima(ili chatbox) svoj MSN, pa ćemo na taj način ostati u kontaktu, pa ako nas se s vremenom skupi više, dalo bi se razgovarati i o organiziranim gostovanjima(o tom-po tom)

Chahtbox






Sadržaj bloga:

Povijest kluba
Trofeji
Zanimljivosti
San Mames
Grbovi
Navijači


Gostujući dresovi
Image and video hosting by TinyPic

Portreti igrača:
Image and video hosting by TinyPic
Joseba Etxeberria jedna od najvećih legendi Athletic Bilbaa, to je igrač koji nastupa za Athletic od početka svoje profesionalne karjere. 32-godišnji Etxeberria svoju junoirsku karijeru je započeo 1994. u Real Sociedadu, no nakon samo sedam utakmica prešao je u Athletic za oko tri miliona eura (naravno bio je to transfer iz još juniorskih pogona). Tada mu je bilo samo 17 godina i je to bio 'najveći' transfer ikad, tj. prvi put je neki klub u Španjolskoj platio toliku odštetu za igrača koji još nije napunio 18 godina, naime radilo se o odšteti od 560 miliona pesetasa. Etxeberria je od tada ostao vjeran Bilbau, u istoimenom klubu ubilježio je 437 nastupa i postigao 87 pogodaka. Etxeberria naravno nije bio izostavljan niti na reprezentativnom planu kod pojedinih selektora, te je u 53 nastupa za Španjolsku reprezentaciju postigao 12 golova, no nedavno nam je otkrio da je u repki uvijek imao problema sa komunikacijom sa ostatkom tima.

Image and video hosting by TinyPic
Telmo Zarraonandia Montoya Zarra - 334 gola u 353 utakmice, od toga 252 u prvenstvima, kao najbolji strijelac lige svih vremena. U sezoni 1958-59 postigao je 38 prvenstvenih golova. Legendarni Zarra rođen je 20. siječnja 1921. godine, i zapamćen je kao najveća legenda baskijskog kluba. Sin inženjera po imenu Telmo Zarraonandia Salazar, djeda šefa separatističke baskijske stranke, i Tomasa Montoye, mladi Zarra bio je jedan od sedmero braće i sestara u svojoj obitelji od kojih je 5 bilo dječaka, bio je mješanih brakova baskijaca i roma, u baskiji se takva djeca 'mješanci' smatraju posebnim takav je baš bio i Zarra, upamćen je kao najveći strijelac La Lige ikada. Zarra je kao dječak bio veoma nestašan i uvijek je htjeo ići za loptom, iako mu političke i financijske prilike nisu dozvoljavale igranje i rad s loptom, Zarra se nekako uz pomoć djeda uspio probiti na treninge Athletica. Zarru u 18. godini potresa smrt brata Tomasa, koji je umro u građanskom ratu vođenom u španjolskoj. Zarra je ostao zapamćen i po tome da nikada nije želio igrati niti za jedan klub koji nije iz Baskije tako da je igrao samo za Bilbao, SD Indautxu i Barakaldo CF. Treba napomenuti i to da je strijelac sa najboljim prosjekom u španjolskoj reprezentaciji, u 20 nastupa postigao je isto toliko golova.

Image and video hosting by TinyPic
Fernando Llorente Torres dođen 26. veljače, 1985 u Pamploni (Baskija), nastupa za Athletic od 2005. godine. Llorente je u Bilbao stigao 1996, u dobi od 11. godina, krećući se raznim omladinskim pogonima kluba. Nakon što je u omladinskom pogodnu zabio 17 golova u 16 utakmica odmah je prebačen u profesionalni tim Athletic Bilbaa, u kojemu igra i dan danas, njegov debi za prvi tim Athletica bio je 2005. u okviru španjolskog kupa kralja u kojemu je u pobjedi Athletica od 6-0 protiv UD Lanzarotea postigao hat-trick, nakon toga Llorente izrasta u pravog vrsnog strijelca, u 129 nastupa za Athletic postigao je 32 gola, igrao je i za reprezentaciju Baskije u kojoj je u 33 utakmice zabio 23 gola, dok je ubilježio nekoliko nastupa za A reprezentaciju Španjolske u 5 utakmica postigao je 3 gola.

Ima li Athletic šanse za plasman u Ligu Prvaka naredne godine?
Da, naravno
Ne, još nemaju momčad za taj podvig
Ima ali minilmalne
Ne pratim nogomet
  
pollcode.com free polls




Online Users




clocks for websitecontadores web


petak, 25.09.2009.

Osvrt na Tenerife i kratki uvod za Sevillu



u srijedu je Bilbao prosipao prve bodove ove sezone u Primeri, u tekmi protiv Tenerifea gdje nisu pokazali nikakvu igru, što zabrinjava...blago rečeno, Tenerife nas je uvjerljivo nadigrao, i zaslužio i veću pobijedu nego li je ova od 1:0. što zorno pokazuje i ovaj video
...to nikako nije dobra vijest pred tekmu sa trečeplasiranom Sevillom, gdje bilbao na domačem terenu može povratiti tu treću poziciju, no za to će morati pokazati mnogo više nego protiv Tenerifea

|Komentiraj 2| Printaj| #|

srijeda, 23.09.2009.

Novi stadion

Image and video hosting by TinyPic
Španjolski nogometni prvoligaš Athletic Bilbao uskoro će se preseliti sa svog San Mamesa. Rad na novome stadionu započet će u prvim danima sljedeće godine. Potvrdio je to predsjednik kluba Fernando Garcia Macua španjolskoj Marci, kojoj je rekao i da je sve spremno za početak radova što mogu zahvaliti baskijskoj vladi koja je dala toliko potrebnu financijsku injekciju klubu.

"Prva cigla bit će postavljena početkom sljedeće godine, a radovi će se odvijati u dvije faze. Završetak gradnje očekujemo 2015. godine." - kazao je predsjednik kluba otkrivši da će novo zdanje koštati oko 240 milijuna eura. San Mames može primiti 40.000 ljudi. Kapacitet novog zdanja imat će 58.000 sjedaćih mjesta.

|Komentiraj 1| Printaj| #|

utorak, 22.09.2009.

Llorenteu rekordan ugovor?!

Image and video hosting by TinyPic
Prema pisanju španjolskh medija, trenutno trećeplasirani klub španjolskog nogometnog prvenstva Athletic Bilbao spreman je ponuditi svom napadaču Fernandu Llorenteu (24) novi ugovor koji bi ga učinio najplaćenijim igračem u klupskoj povijesti.Llorente je impresivno startao u novu sezonu s četiri postignuta gola u isto toliko odigranih utakmica (uključujući Europa ligu), te se u klubu žele osigurati ne otiđe prerano.

Aktualni mu ugovor istječe u lipnju 2011. godine, a novi bi mu dvije godine produljeni ugovor dramatično povećao plaću, kao i odštetnu klauzulu s 30 na 50 milijuna eura. "Pregovori teku jako dobro. Radimo bez žurbe, ali u kontinuitetu. Na sljedećem ćemo sastanku vjerojatno postići dogovor." – rekao je predsjednik Athletic Bilbaa Fernando Garcia Macua, ne navodeći točno iznos Llorenteovih primanja koji mu se nudi novim ugovorom.

|Komentiraj 3| Printaj| #|

ponedjeljak, 21.09.2009.

Llorente: "Ovakav start otvara nam mogućnost borbe za titulu"

Image and video hosting by TinyPic
Najbolji strijelac Athletic Biblaa kako na međunarodnoj ako i na domaćoj sceni, Fernando Llorente ne krije oduševljenje zbog ovakvog starta. Ovo je uistinu start iz snova za cijelu baskijsku naciju, jer ovakav start nismo imali još od davne 1983/84, kada smo posljednji put osvojili Primeru. A evo šta na sve to kaže Fernando Llorente:

"Ovo je start iz snova, ovakvo nešto ja još u svojoj karjeri nisam doživio, 3 pobjede za redom u Primeri, sjajna igra u kontinentalnim takmičenjima, ovakve sveobuhvatne pobjede ni mi nismo očekivali. Ako ovako nastavimo ozbiljno možemo ugroziti Real Madrid i Barcelonu te se vratiti na stare staze slave." - rekao je Llorente po završetku utakmice sa Villarealom.

|Komentiraj 0| Printaj| #|

nedjelja, 20.09.2009.

Nevjerojanti niz: Stradao i Villareal!

Image and video hosting by TinyPic
Athletic Bilbao nastavlja sa nevjerojatnim nizom samih pobjeda, ovaj put na San Mamesu stradao je Villareal, a Diego Lopez golman Villareala morao je tri puta ići po loptu u svojoj mreži. Ovo je treća uzastopna pobjeda Baska, kako na gostovanjima tako i kod kuće, svaka čast, hvala momci, nadajmo se nastavku dobre serije rezultata.

Golijadu otvara kako smo već navikli Llorente, nakon sjajnog pasa Davida Lopeza. Zatim opet Llorente, koji postiže gol u 39. minuti, sa rezultatom 2-0 se otišlo na odmor. No samo četiri minute trebale su Caniju da zatrese mrežu Athletica, 49. minuta 2-1. No samo deset minuta kasnije gol postiže ljubimac publike, dvadeset-jednogodišnji Javi Martinez. Te gol za konačnih 3-2 postiže Cazorla. Iako gledajući po rezultatu možemo zaključiti da je to bila tvrda utakmica, ipak nije tako, od samoga početka imali smo igru, i potpunu nadmoć nad protivnikom, bilo kako bilo, i dalje imamo maksimalan učinak!

|Komentiraj 5| Printaj| #|

subota, 19.09.2009.

Najava pred utakmicu sa Villarealom

Image and video hosting by TinyPic
U Španjolskoj je na rasporedu 3. kolo Primere. Baski su i ove godine vrlo neugodna momčad koja će svima na San Mamesu prirediti velike probleme. Realno, Žuta podmornica je kvalitetnija momčad, koja je tijekom ljeta dobro tržila. Reprezentativcima Marcosu Senni i Santiju Cazorli priključeno je nekoliko pravih igrača poput Nilmara, pa bi Villarreal u Bilbau mogao iščupati 'živu glavu’.

A evo i izjava pojedinih igrača u vezi s ovom utakmicom. Etxeberria: Bit će ovo veoma teška utakmica za nas, ali sam uvjeren u pobjedu, pred punim San Mamesom, svi je želimo i ostvarit će mo je jer dugo nismo imali bolji start." - rekao je Joseba. Javi Martinez je govorio u sličnom stilu: "Imamo odličan start, i ne želimo da sve uprskamo gubitkom u ovoj utakmici, znamo da imamo kvalitete i navijače nećemo iznevjeriti." - kaže Javi Martinez. Yeste: "Možemo do pobjede, iako svi znamo da je Villareal vrlo neugodna momčad, šta drugo reći, siguran sam da nećemo izjevjeriti naše navijače." - bile su završne riječi Yestea.

|Komentiraj 5| Printaj| #|

petak, 18.09.2009.

Llorente i Muniain potopili Austriju!

Image and video hosting by TinyPic
Sjajni Athletic Bilbao savladao je Austiju iz Beča rezultatom 3 - 0. Ovo je Athleticova treća pobjeda u nizu, najprije smo pobjedili Espanyol na San Mamesu 1-0, zatim u gostima smo dobili Xereza, a evo sada opet na San Mamesu Austiriju, i to sa 3-0! Utakmicu smo otvorili sjajno, već u 8. minuti gol postiže Fernando Llorente iz penala, zatim opet Llorente u 24 minuti, a treći gol je zabio možda i največa nada baskijskog i španjolskog nogometa mladi Muniain. U grupi L Lige Europe u našoj grupi se još nalaze Werder koji je sinoć dobio Nacional sa 2-3, te već gore napomenuta Ausrija, trenutno smo na 1. mjestu te grupe zbog bolje gol razlike od Werdera.

|Komentiraj 6| Printaj| #|

četvrtak, 17.09.2009.

Najava: Austria - Athletic Bilbao

Image and video hosting by TinyPic
Athletic Bilbao na svom San Mamesu večeras u 21: 05 h dočekat će Austrijsku momčad pod istim nazivom. Athletic u ovaj susret ulazi u sjajnoj formi, dvije pobjde za redom u Ligi daju mu krila da može u i ovoj utakmici do pobjede. Na kladionicama širom svijeta očekivano, Bilbao je favorit, ali Austrija je ekipa koja itekako zna iznenaditi. Ono što je možda i najvažnije po baskijski klub jeste to da će za ovu utakmicu biti spreman Fran Yeste. A evo i svi igrači koje je za večerašnji susret pozvao trener Bilbaa Joaquin Caparrós: Iraizoz, Toquero, Amorebieta, Etxeita, David López, Llorente, Yeste, Gabilondo, San José, Armando, Susaeta, Iraola, Etxeberria, Gurpegi, Zubiaurre, Aitor Ocio, Castillo i Muniain. I sam Caparros najavio je pobjedu u večerašnjoj utakmici, a nadajamo se da će tako i biti, i da će naši ljubimci sa ovog meča izaći kao pobjednici.

|Komentiraj 6| Printaj| #|

utorak, 15.09.2009.

Yeste upitan za Austriju?

Image and video hosting by TinyPic
Jedna od legendi Athletica, Fran Yeste upitan je za Athleticovu utakmicu koju baskijici igraju u Beču protiv Austrije, naime Yeste je ozljedio mišiće i to na treningu prenaglim trčanjem i prevelikim radnjama u teretani, tako je došlo do preopterećenja mišića, osim Yestea povrijeđeni su: Inaki Munoz, Inigo Diaz de Cerio, Pablo Orbaiz i Ion Velez, no sve to otvara priliku mladim igračima kojih će iz godine u godinu biti sve više, jer je nedavno izvršen skauting po Baskiji i dovedeni su samo najbolji talenti u klub. Kako god, našim momcima ni malo neće biti lako u Beču bez Yestea.

|Komentiraj 3| Printaj| #|

Athletic-mania

Finale Španjolskog kupa u Valencii-mestalla je bila premala za sve fanove


Athletic-mania u Valenciji(finale kupa)




Bili smo"jednom" najbolji- dvostruka kruna 1983-1984



|Komentiraj 0| Printaj| #|

ponedjeljak, 14.09.2009.

Pobjeda nad Xerezom!

Image and video hosting by TinyPic
U posljednjoj utakmici 2. kola španjolskog nogometnog prvenstva Athletic je u gostima pobijedio novaka u društvu najboljih, momčad Xereza s 1-0. Gosti su mogli doći do vodstva već u 13. minuti, ali Martinez nije iskoristio jedanaesterac. No, u 31. minuti je semafor ipak upisao 0-1, a krivac je bio Prieto koji je bio autor autogola. Dodajmo da je u 88. minuti domaći branič Mendoza dobio crveni karton. Athleticu je ovo druga pobjeda u ovom prvenstvu, a Xerezu drugi poraz. Ovom pobjedom naši ljubimci imaju 6 bodova baš onoliko koliko Real i Barca.

|Komentiraj 2| Printaj| #|

nedjelja, 13.09.2009.

Trofeji

Image and video hosting by TinyPic
La Liga: 1930., 1931., 1934., 1936., 1943., 1956., 1983., 1984.

Copa del Rey: 1902., 1903., 1904., 1910., 1911., 1914., 1915., 1916., 1921., 1923., 1930., 1931., 1932., 1933., 1943., 1944., 1945., 1950., 1955., 1956., 1958., 1969., 1973., 1984.

Superkup: 1985

|Komentiraj 0| Printaj| #|

Povijest kluba

Image and video hosting by TinyPic
Athletic Club Bilbao je španjolski nogometni klub iz grada Bilbaa u pokrajini Baskiji.

Nogomet je u Baskiju došao posredstvom engleskih trgovaca. Novi je sport polako uzimao maha i počeo potiskivati tradicionalne sportove toga podneblja. Tako nastaju i prvi klubovi Bilbao F.C. osnovan od strane engleskih rudara i lučkih radnika i Athletic Club, osnovan od strane baskijskih studenata koji su se vratili sa studija u Engleskoj. Ova se dva kluba spajaju 1902. godine u jedan pod nazivom Club Vizcaya a 1903. nastaje Athletic Club de Bilbao.

Isprva su klupske boje bile plavo-bijele pruge, no 1910. prihvaća za službene klupske boje crveno-bijele okomite pruge koje su i danas zaštitni znak ovog kluba. Čini se da je razlog za odabir ovih boja bila činjenica što su lučki radnici iz Sunderlanda donijeli vlastite dresove iz svog grada kao poklon domaćinima, a ti su dresovi bili crveno-bijeli. No, postoji i druga verzija da se promijena dogodila iz vrlo praktičnog razloga, a taj je da je u to vrijeme cijena crvene tkanine bila znatno niža od plave. Od samih početaka klub počinje ostvarivati zapaženije rezultate.

Klub nikada nije ispao iz španjolske La Lige od njezina osnutka 1928. godine i time je uz bok velikanima kao što su Real Madrid ili F.C. Barcelona. Klub je jedan od najtrofejnijih u Španjolskoj; osam je puta bio prvak La Lige, a 24 puta pobjednik kupa. Osvojili su još i Superkup 1985. godine te igrali finale Kupa UEFA 1977. godine.

Nadimci kluba su Rojiblancos ili Zurigorri po klupskoj boji, crveno-bijelim prugama i Los Leones po mjestu gdje se nalazi stadion kluba, a koji je smješten uz crkvu San Mames, sveca kojega su bacili lavovima koji su ga odbili pojesti.

Od samih početaka kluba vođeni su krilaticom Con cantera y afición, no hace falta importación tj. S domaćim igračima i navijačima nema potrebe za strancima. Tako cantera postaje službeni stav vodstva kluba iz Bilbaa, ali i ostalih baskijskih klubova tog doba kao što su CD Alaves, Real Union, Arenas Club de Getxo i Real Sociedad. Tih pet timova bili su među deset osnivača španjolske La Lige. Do danas je jedino Athletic ostao vjeran ovom stavu tako da u klubu mogu igrati samo igrači rođeni u Baskiji i/ili oni čiji su bliski preci baskijskoga podrijetla. Ipak su to pravilo ponešto ublažili u osamdesetim godinama 20. stoljeća kada je dopušteno da u klubu igraju igrači koji su nogometno odrastali u Baskiji.

Pod Francom klub je morao mijenjati ime u Atlético Bilbao budući je general Franco odredio kako se ne smiju koristiti strane riječi u imenima klubova i organizacija.

U posljednjih dvadeset godina klub ne uspijeva ostvariti neke značajnije rezultate, ponajviše zbog ustrajnosti u provođenju cantere. Nekoliko puta je klub uspijevao izboriti nastup u europskim kupovima, a 1998. godine pod vodstvom Luisa Fernandeza postali su viceprvaci Španjolske izborivši tako Ligu prvaka. Ipak, u posljednjih nekoliko godina klub tavori u sredini ili pri dnu ljestvice. Protekle dvije sezone klub se grčevito bori za opstanak. Unatoč svemu, prema istraživanjima ugledne novine El Mundo 78% navijača ovoga kluba bi radije vidjelo svoj klub u drugoj ligi negoli da se odrekne stava da u klubu igraju isključivo baskijski igrači. Tako ovaj klub ostaje jedan od rijetkih klubova koji se protive pravilima modernog nogometa i pokušavaju kroz razvoj mladih domaćih igrača ostaviti traga u današnjem nogometu. Mnogi ovakvu politiku nazivaju rasističkom i ksenofobičnom, no oni koji brane ovaj stav naglašavaju kako je njima važnije da igrači na prvom mjestu imaju ljubav prema klubu i da razumiju što klub znači navijačima, a što nije slučaj s mnogim strancima koji dolaze u klubove španjolske lige.

|Komentiraj 0| Printaj| #|

Grbovi

Stari Bilbaov grb koji je bio u upotrebi od 1911.-1941.

Image and video hosting by TinyPic

Prvi Bilbaov grb još dok je kombinacija dresova bila plavo-bijela,dok Baskijski studenti nisu iz Sunderlanda donijeli crveno-bijelu kombinaciju dresova

Image and video hosting by TinyPic

|Komentiraj 0| Printaj| #|

Jedan od rijetkih

Image and video hosting by TinyPic
Naslov je uzet iz jednog nogometnog časopisa koji je davno prestao izlaziti, ali taj naslov je promjenio moja navijačka gledišta još kao malo djete, jer tada sam spoznao da postoji jedan klub drukčiji od ostatka nogometnog svijeta. Moja mišljenja su se protivila ogromnim svotama novca koji je vladao nogometom, no nikako nisam mogao pobiječi od tog sporta. Spas je došao s imenom "Athletic Bilbao" koji igra na stadionu San Mames kapaciteta oko 40 000 sjedišta. Klub je rođen 1898,i nikada nije ispao iz 1.lige,a taj podvig su uspjeli ostvariti još samo velikani poput Reala i Barce. Podvig izgleda još nestvarnije kada se uzme u obzir da za Athletic nikada nije zaigrao niti jedan stranac(sem Lizarazua kojemu je majka baskijka a otac francuz), no tu nije kraj jer se i Španjolci smatraju strancima, tako da se igrački kadar sveo samo na pokrajinu Baskiju. Dakle, u cijeloj povijesti za Athletic su igrali samo Baski.U samim počecima lige od kad je ona osnovana(1928-29), ali i prije njena osnutka,Athletic je bio najtrofejniji klub, i kao jedan od takvih je ostao do dana današnjeg sa 8 titula Španjolskog prvaka(1930,31,34,36,43,56,83,84) i 23 naslova Kupa Kralja.u Europi nisu ostavili dublji trag,a valja izdvojiti finale Kupa Uefe kojeg su izgubili 1977 od Juventusa zbog gola u gostima. Sličnim uspjesima se može pohvaliti još samo Atletico de Madrid. Njihovu dominaciju u samim počecima je uvelike prekinuo Španjolski građanski rat,kada se prvenstvo prekida na 3 god.(1937,38,39),i baš se tih godina stvaraju velike netrepljivosti pojedinih pokrajina,što se naravno prenijelo i na nogometne terene,tako da najljuči Athleticovi (i Barcelonini) rivali postaju klubovi iz fašističkog Madrida. Kolika je nabrijanost između Baskije i Madrida dovoljno govori činjenica da do prije nekoliko godina za Real Sociedad nije zaigrao niti jedan Španjolac,dok su strancima bila posve otvorena vrata, no Sociedad je posegnuo za slavom dovevši Španjolca i sada se našao u 2.ligi. Athletic je s druge strane ostao vjeran svojoj tradiciji i još uvijek nema reklamu na svom dresu. Došla su vremena kad više ne mogu zadržati ni svoje igrače, no i dalje prkose cijeloj Španjolskoj svojim ostancima u najelitnijem nogometnom društvu. Ostaje nam da uživamo u svojstvenosti kluba i čekamo trenutak kad će se naš Athletic vratiti na stare dane slave.Dok ne dođe taj dan i dalje čemo patiti voleči naš romantični Athletic.(neki djelovi su uzeti iz gore navedenog tjednika). A što se tiče bloga, ako je neko zainteresiran za razmjenu linkova neka se javi putem komentara, dok bi bio zahvalan nekome ko bi mi mogao napraviti dostojan dizajn za ovaj blog.

|Komentiraj 5| Printaj| #|

Zanimljivosti

Najveća pobjeda: Athletic Blbao - F.C. Barcelona 12-1 (8. veljače 1931.)

Najveći poraz: F.C.Barcelona -Athletic Bilbao 7-0 (3. veljače 2001.)

Najviše nastupa za klub: José Ángel Iribar Kortajarena - 614 utakmica (18 sezona)

Najviše golova za klub: Telmo Zarraonandia Montoya Zarra - 334 gola u 353 utakmice

Nadimci kluba su Rojiblancos ili Zurigorri po klupskoj boji, crveno-bijelim prugama i Los Leones po mjestu gdje se nalazi stadion kluba, koji je smješten uz crkvu San Mames, sveca kojega su bacili lavovima koji su ga odbili pojesti.

Tradicija

Prorok po imenu Euskaldun, još prije osnutka ovoga kluba, predvidio je da će se osnovati jedna institucija u kojoj će građani moći gledati svoje ljubimce, te da ta institucija nikada neće biti niža od ostalih, jedino pod uvjetom ako se bude pridržavala tradicije. Ili u nogometnom kontekstu da će se osnovati Athletic i da nikada neće ispasti iz lige ukoliko u njemu budu igrali samo baskijci.

|Komentiraj 0| Printaj| #|

San Mames

Image and video hosting by TinyPic
San Mamés je stadion nogometnog kluba Athletic Bilbao, najstariji španjolski stadion u još u upotrebi.

Gradnja stadiona započela je 20. siječnja 1913. godine. Prva službena utakmica odigrana je 21. kolovoza 1913. godine, dok je prvi gol na novom stadionu postigao legendarni igrač kluba iz Bilbaa Rafael Moreno Aranzadi "Pichichi". Kroz godine stadion se konstantno nadograđivao. Zaradom od prodaje Jesúsa Garaya klub je povećao kapacitet sjeverne tribine koja nosi ime ovog igrača.

Od 28. travnja 1963. godine postavljena je umjetna rasvjeta. Nakon što je Španjolskoj dodjeljeno domaćinstvo svjetsko nogometno prvenstvo 1982. godine godine, stadion u Bilbau je izabran kao jedan od stadiona na kojem će se igrati utakmice prvenstva. Tako 1980. godine počinju radovi popravka i restruktuiranja stadiona za predstojeće Prvenstvo.

Danas je kapacitet stadiona 39.750 sjedećih mjesta. Dimenzije travnjaka su 103x68 metara. U ožujku 2006. odobren je plan izgradnje novog stadiona blizu mjesta gdje se nalazi današnji stadion gdje se nekada nalazio Bilbao International Trade Fair. Novi će stadion imati kapacitet 56.000 sjedećih mjesta. Dosadašnji stadion će se srušiti nakon što budu izgrađene 3/4 novog stadiona na kojem će se tada započeti igrati službene nogometne utakmice.

|Komentiraj 0| Printaj| #|

Navijači

Image and video hosting by TinyPic
Navijačka grupa Athletica HERRI NORTE TALDEA postoji još od "davne" 1982. i jedna je od najpoznatijih ljevičarskih skupina uopče. Poznati su po antifašizmu, antirasizmu te punk & skins(SHARP, RASH) pokretu. Njihova glavna obilježja su Baskijske zastave ili razno-razni transparenti sa slikom Baskije, čime se zalažu za veču autonomiju Baskije i time pokazuju netrepljivost prema Španjolskoj, najviše njenom glavnom gradu Madridu, odakle i dolaze njihovi največi nogometni i navijački rivali Atletico i Real Madrid...a zašto je to tako? Valja posegnuti u davnu 1936. i doba Španjolskog građanskog rata kada se Baskija uz Kataloniju i Galiciju...borila protiv Franca i njegovih fašista. Inače, grupa se smjestila na sjever San Mamesa kako joj i samo ime u prijevodu govori "Sjeverna grupa ljudi", a tribina nosi ime "Jesus Garay" po igraču kojeg je Bilbao prodao i od tog transfera nadogradio tu sjevernu tribinu...od ostalih podgrupa koje bodre ovaj klub su Abertzale Sur i Tripuslelak Taldea...

evo i jedna pjesma u izvedbi ove grupe:

Somos un Grupo de amigos,
de lo mas borratxo y animal,
siempre metidos en bronkas,
por las kalles de la ziudad,
si alguien pregunta kien somos,
sabemos siempre kontestar,
invitanos a zervezas,
Herri Norte Taldea
Herri Norte Taldea

Prijevod:
Mi smo grupa prijatelja,
Pijanaca i životinja,
Uvijek smo u neredima,
I na ulici,
Ako nas pitaju o nama,
Mi im odgovaramo,
Dajte nam piva,
Herri Norte Taldea
Herri Norte Taldea

|Komentiraj 0| Printaj| #|