Ateizam

subota, 25.03.2006.

Sedam darova Duha Svetoga

U religijama uopće, pa tako i u kršćanstvu, mnogo se govori od Božjim darovima. Tako u Kršćanstvu postoji sedam darova Duha svetoga, a to su: Mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Te je darove zarpavo imenovala crkva u svrhu što lakše manipilacije vjernicima. Iako se neki od imenovanih «darova» zapravo svojstva naprednih ljudi, crkva je modificirala definicije u vlastitu korist.
Tako je po crkvenoj definiciji "mudar" čovjek sposoban razlikovati važno od nevažnoga u život, te "gledati" i "prosuđivati" cjelokupnu stvarnost. Mi znamo da se tu zapravo radi o razlikovanjiu Katoličke crkve od drugih crkava, baš kao što se to zahtijeva od vjernika u molitvi «Apostolsko vjerovanje» u kojoj se uz bok Ocu i Sinu nalazi Katolička crkva.
"Razuman" čovjek "otvoren" je i kritičan u razumijevanju sebe, svijeta i ljudi; sposoban je "čuti" i razumjeti Božju riječ koja nam se na različite načine objavljuje. To znači da se «katolik» (čitaj pravovjernik) neprestano mora prilagođavati zahtjevima «Svete Katoličke crkve», i opravdavati njene postupke i kada mu se čini da oni nisu u skladu sa kršćanstvom – dakle, skoro uvijek!
Čovijek koji ima "dar savjeta" sposoban je savjetom pomoći drugome u donošenju njegova osobnog mišljenja i osobne odluke.To su zapravo Katolički svećenici i vjerski laici - fanatici.
"Jak" čovjek sposoban je hrabro živjeti ljudsku i kršćansku istinu; dosljedan je i sposoban izdržati i onda kad je teško vjerovati i nadati se;... O jakosti vjernika napisao sam ranije članak «Vjera je potreba slabih».
Čovijek s "darom znanja" traži i radosno prihvaća istinu; prepoznaje i "zna" ljude, svijet i Boga u njihovoj najdubljoj stvarnosti; "priznaje" drugoga i raduje se kad nasluti bogatstvo njegove osobe. – Ovdje je bitno znati biti poslušan crkvi, jer su radi drugačijeg znanja mnogi izgorjeli na lomači.
"Pobožan čovjek" živi u najintimnijoj povezanosti s Bogom. Bog je za njega Otac kome se smije bez straha i s ljubavlju obraćati.Naravno putem Katoličke crkve, jer inače je heretik zaslužan za sveku osudu. (KC i npr. Yogu naziva crnom magijom)
"Dar straha Božjega" ("strahopoštovanja") čini nas sposobnima da shvaćamo i doživljavamo Boga kao najdublju i najveću Tajnu…bojimo se uvrijediti Boga i izgubiti njegovo prijateljstvo jer ga ljubimo; ljubav je pažljiva.Crkva je oduvijek dobro pazila da svi ljudi budu dobro upoznati sa ovim darom. Kako je Bog prezaposlen, crkva je velikodušno odrađivala kazne u njegovo ime. Pitam se samo je li u vrijeme Inkvizicije postojao sajam inovacija, jer bilo je interesantnih patenata.

- 13:23 - Komentari (67) - Isprintaj - #