astrosailor

utorak, 28.07.2015.

Hrvatsko "moderno" bankarstvo: kako PBZ glumi 21. stoljeće

Primjer poslovnog duha u Hrvata: moja jučerašnja prepiska s tipičnim hrvatskim "pušim, kavu pijem, j... mi se za klijenta" pristupom PBZ.

Nisam od onih koji se vole svađati s neuslužnim djelatnicima, obično se okrenem i odem, ali ovdje sam se naljutio, jer im ovu uslugu plaćam.
Ne mnogo, ali ju plaćam, a u drugim zemljama ju banke obavljaju besplatno, jer je i njima u interesu imati što manje posla s klijentima na šalterima.

Ne i u PBZ, očito. S obzirom na (pre)mnoge sugrađane koji su otišli u inozemstvo raditi, a i one koji idu, recimo, putovati, a znamo da po Murphijevu zakonu
tehnika zakaže baš kad vam treba, ovakva praksa PBZ je vrlo opasna po vaše zdravlje i preporučam ih napustiti i preseliti do malo uslužnije banke. Još ćete i
bolje proći, jer nećete platiti (ne)uslugu.

Moj email njima, na pbz365@pbz.hr :

Poštovani,
pošto mi je stari smartphone prestao raditi, nabavio sam novi, i instalirao PBZ-mToken i mPBZ aplikacije.
Za obje su potrebni identifikacijski kodovi i aktivacijski kodovi da bih ih mogao instalirati na novom telefonu.

Na koji način mogu doći do tih brojeva? U uputama je napisano da odem do bilo koje poslovnice Banke- radim u Francuskoj pa je to malo teže napraviti.
Koliko sam shvatio, te brojeve šaljete sms-om? Na vašem sistemu je pod mojim kontom registriran moj broj +33... koji i dalje koristim, dakle, molim vas da mi pošaljete sms na taj broj.
Probao sam nazvati vaš besplatni broj, ali mi veli 'zauzeto'...

Zahvaljujem,
M.Č.

Promptni odgovor, u roku od jednog sata:

Poštovani gospodine Č.,
zahvaljujemo na Vašoj e-mail poruci.

Kod ponovne aktivacije usluga, potrebno je obaviti redistribuciju usluga, a kako biste dobili novi aktivacijski i identifikacijski kod.
Redistribuciju je moguće napraviti u poslovnici Banke ili uslugom Internetskog bankarstva PBZ365@NET .

S obzirom na to kako navodite da se nalazite u inozemstvu, slobodni smo Vas uputiti da je moguće dati i punomoć osobi koja se nalazi u Hrvatskoj te koja će umjesto Vas obaviti sve poslove koje navedete u punomoći.

U punomoći mora biti točno i precizno naveden opunomoćenik i koje sve radnje može obavljati. Također, punomoć mora sadržavati osobne podatke osobe kojoj se daje punomoć, te u koju svrhu.
Punomoć i dokumenti temeljem kojih će opunomoćenik obaviti bankovne poslove umjesto Vas moraju biti ovjereni u konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske.

Ako niste u mogućnosti dokumente ovjeriti kod predstavništva Republike Hrvatske, obvezan je Apostil, ovjera dokumenata izdanih od strane javnog bilježnika koji izdaje nadležni sud u inozemstvu uz obavezan prijevod na hrvatski jezik od ovlaštenog sudskog prevoditelja za hrvatski jezik.

Za dodatne upite možete nam se obratiti i telefonom na info broj Direkcije za kontakte s klijentima 0800 365 365 (za pozive iz inozemstva + 385 1 4891 310) svaki dan od 7:30 do 21:00 sat.

S poštovanjem,

H.Č.
suradnica
Direkcija za kontakte s klijentima
Sektor za upravljanje distribucijskim kanalima


Moj odgovor, prenosim ga u cjelini, pa procijenite sami da li sam prejako odreagirao:


Poštovana,

ovo mi djeluje malo nevjerojatno, u kojem smo ono stoljeću?
Uslugu internetskog bankarstva bi mogao koristiti da sam zadržao onaj stari fizički token, ali mislim da sam vam ga vratio, zadovoljan da ga više ne moram nanašati naokolo, jer ste se, eto, modernizirali!

Dakle, to znači da ako odem iz HR i telefon na kojem imam vaš slavni famozni 21-stoljetni pbzmtoken mi se resetira, praktički ostajem bez mogućnosti korištenja vaše usluge? I svog novca?
Djeluje prilično lopatološki, slažete se? Posebno za zemlju u kojoj je par desetaka tisuća ljudi nedavno otišlo raditi preko granice.

Radio sam godinama na Tajvanu i tamo nema HR predstavništva (za eventualno potvrđivanje punomoći), najbliže nadležno je u Hong Kongu ili Pekingu, sreća pa mi tamo ovo nije trebalo, još niste bili toliko "modernizirani". Mislim da ću o ovoj vašoj "modernizaciji" obavijestiti novinare u Jutarnjem Listu, ako im je do sada to možda promaklo...pa da malo pogledaju i ostale vaše "moderne" aplikacije, djeluje mi da bi naišli na poprilično toga zanimljivog.

Razumijem sigurnosne razloge, ali da vas poučim, besplatno: takve stvari se rješavaju drugačije-emailom s upitom/odgovorom i onda direktnim pozivom na telefon klijenta i provjeravanjem podataka, i onda izvršavanjem naloga. Bar je to bilo moje iskustvo s bankama tipa HSBC, možda malo probajte naučiti od njih, pogledajte kako to oni rade.

Mislim, pa nije da je riječ o besplatnoj usluzi, plaćam vam to redovno, i kad mi prvi puta treba da nešto napravite, onda mi šaljete bezvezni birokratski odgovor iz 19. stoljeća? Čak i kinezi su me tretirali pametnije.

Ljut sam jer ne mogu vjerovati da ne možete bolje!

Dakle, krenimo ponovno: to je isti tlf. broj preko kojeg sam registrirao te aplikacije prvi puta. Halo! Koja je razlika između vaše "redistribucije" i izdavanja mi novih brojeva? Da i nije isti broj, imate moj email, i možete preko njega tražiti duplu potvrdu mog identiteta, uz telefonski poziv da provjerite da li znam neke osnovne stvari o sebi, da ne bi to bio netko drugi. Dalje je sve SMS. Jasno, za nekog kome je stalo da obavi svoj posao, a ne samo da ode na još jednu kavu i cigaretu.

Dakle, možete li bolje? Probajte. Ako ne možete, onda mi objasnite zašto bi vam morao dalje plaćati onih 1eur; da je i godišnje, previše je, za ovakvu (ne)uslugu?

(Ne) zahvaljujem,

M. Č.

ps. oprostite na tonu, ne želim se svađati, znam da imate svoja pravila, ali glupa su, možda probajte biti malo inventivniji? Siguran sam da postoji način. Mogu otići u banku u P. kad tamo stignem i potpisati papire ako baš treba, i tako bi me tamo trebala čekati nova kartica (koja me pred neku godinu nije čekala iako je trebala, gle slučaja), ali mislim, stvarno morate malo poraditi na ovom što i kako radite ako želite zadržati klijente.

Dodatak: dodatna zanimljivost: vidim na njihovim stranicama da autorizacija ovakvog hipermodernog PBZmTokena košta 50kn! Dakle, za ovakvu nekompetenciju bi im morao platiti 50kn, uz onih 0.7 eur koje mi redovno uzimaju za...elektrone na njihovom serveru!? U biti dodaje to 50 kn na svaki hard-reset ili promjenu smartphona. Lijepu zaradu su si smislili! Ne hvala, mislim da ću ostati pri svojim azijskim i evropskim bankama za takve modernije usluge, a oni u PBZ nek si idu jest gov... Želim im brzu i bolnu propast. Preporučam vam izbjegavat ih ko kugu. Ako me već kradu, onda nek to rade sa stilom, a ne amaterski, kameno-sramenski. Zdraaaavo!

Dodatak 2: dva dana kasnije su malo razmislili, pa su došli do zaključka da bi mi možda mogli još nešto uvaliti, oni stvarno misle da smo mi svi idioti, što li?:

Poštovani gospodine Č,

zahvaljujemo na Vašem povratnom javljanju.

Uvidom u sustavu Banke vidljivo je da Vam mToken Više nije aktivan, te ovim putem predlažemo da Vam u inozemstvo pošaljemo čitač kartica s kojim ćete se moći prijaviti na uslugu internetskog bankarstva te inicirati ponovno izdavanje mTokena.

S obzirom da je u sustavu vidljivo da ste zadužili token, prilikom izdavanja mTokena naplatit će se naknada za dodatni uređaj u iznosu od 50,00 kuna.

Ljubazno Vas molimo da se povratno javite kada autorizirate izdavanje mTokena, a kako bismo Vam poništili naplaćenu naknadu.

Također, ljubazno Vas molimo da nam dostavite točnu adresu u inozemstvu i inozemni broj telefona na koji Vas dostavljač može kontaktirati prilikom dostave čitača.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

S poštovanjem,

M. Č.
stručna suradnica
Direkcija za kontakte s klijentima
Sektor za upravljanje distribucijskim kanalima

Na to sam ja odmah odgovorio:

Poštovana,

zahvaljujem na ponudi, ali mislim da ću izbjegavati takve usluge vaše banke. Ne namjeravam plaćati u nedogled vaše dodatne uređaje i aplikacije, a da mi onda kad mi otkažu, odgovorite kao što je to bilo u prethodnoj razmjeni poruka.

Potrudit ću se snaći se s onim što imam od vaše banke do sada, dok mi ne dignete tlak nekom idućom nekompetencijom pa potpuno otkažem račun kod vas.

Modernije bankarstvo od šalterskog ću raditi sa svojim bankama u inozemstvu, ne u Hrvatskoj.

Zahvaljujem,
M.Č.


- 11:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.07.2015.

Vječnost a la Pere Lachaise

Obećao sam cijeli post na temu Pere Lachaise groblja u Parizu, pa ajmo na
posao. Čak ni nekome tko je iz grada na sjeveru Lijepe Njihove s
"najljepšim grobljem na svijetu", nije lako ostati ravnodušan na čari
malko više poznatog groblja u Gradu Čuda. Ulaz je potpuno nepompozan:
gf

ali natpisi ukazuju na visoke aspiracije:
gf

Na ulazu je priručna lista najpoznatijih osoba, pored koje je mapa s
položajima, pa se lakše snaći.
gf

Ali s obzirom na značaj ovog groblja i-ne manje važno-cijene grobnih mjesta,
možete biti sigurni da je svatko tko je pokopan ovdje bio "netko" ili je
imao "nekog" u porodici. Kao što sam napomenuo u prethodnom postu, mjesta se
kupuje u stalno vlasništvo, pa takvo posmrtno počivalište usred Pariza, i još
u takvom društvu, košta malo više nego kraljevski apartman u luksuznijim
hotelima. S obzirom na multi-ispovjedni karakter, čudi me da još nisam
naišao na velike grobnice šeika ovog ili onog emirata, koji su danas pravi
vlasnici pariških atrakcija tipa Eiffelov toranj i koječega drugog po gradu.
Očito još ima mjesta za biznis, sad će oni!

Tema mi je malce morbidna ovaj puta
gf

ali ću ju se potruditi uveseliti podacima o zanimljivijim grobovima na koje
sam naišao. Zapravo, kako sam rekao, nema tu nezanimljivog
groba-zahvaljujući google-magiji, mogao sam u realnom vremenu pronaći
podatke o većini onih koji su mi zapali za oko. Jasno, zapali su i drugima,
a postoji i nešto kao udruženje ljubitelja ovakvih mjesta, koje se trudi
pronaći informacije o pokopanim ljudima.

Počnimo s ovim, koji vas poprilično iznenadi-ne mislim na piramidu, nego onu ruku pod njom...
gf

Dakle, riječ je o ne prepoznatom belgijskom piscu, a nekima je ovo
najromantičniji grob na groblju. Najpoznatije djelo ovog pisca je bilo o
čovjeku koji tuguje za umrlom ženom... Ovdje on izlazi iz groba s ružom u
ruci. Romantika (ni)je umrla, rekao bi pas Fido!
gf

Ovo me asociralo na telefonske govornice... U biti nije daleko od istine,
riječ je u mini-kapelicama u kojima se može kleknuti i popričati s umrlim.
gf

Valerio je volio Stendhala, Pavarottija i Pink Floyde, ali svega 29
godina:
gf

Pod tim imenom se zapravo nalazi pjevač u varietejima, Patrick Bougis.
gf

Bio je slavan u Južnoj Americi tokom 1980-tih, a u svojoj zemlji,
Francuskoj, praktički nepoznat. Umro je nakon dulje bolesti 1988. Nisam
našao koje, ali sam našao da je djetinjstvo proveo u Italiji. Čini se da je
imao političke probleme u Evropi? Ako netko zna više, napišite u komentaru,
molim, čini se da i ovaj krije neku zanimljivu priču.

Naravno, ne mogu o svakome ići tražiti u detalje, siguran sam da bi se o
ovom mogla knjiga napisati:
gf

Nije uvijek slava proporcionalna s nadgrobnim spomenikom
gf

iako je duc de Plaisance bio jako aktivna i uvažena osoba u svoje vrijeme, teško da smo čuli za njega.

Smrt je jača i od čelika
gf

Piramide su tražena roba kroz stoljeća:
gf

Ali ima i čudnijih tvorevina:
gf

Ovo mi se zapravo čini najboljom sudbinom groba, da iz njega izraste drvo:
gf

Naravno, klasike koliko hoćete: kipar i slikar, direktor Umjetničke Akademije u ovom gradu,
to nije baš malo... po FR gradovima ima dosta njegovih djela.
gf

Ima i manje uobičajenih:
gf

Ovaj je bio iz Gvatemale:
gf

Hm, "ovaj" je ipak malo premalo rečeno: Miguel Angel Asturias, nobelica za literaturu 1967.

Susret Egipta i Indije:
gf

Ovo kao da su Maje ili Inke radili:
gf

Uvaženi građanin:
gf

Što rekoh, veličina spomenika nije bitna. Evo junaka Morrisona Jima, nije se
bojao droga ni koječega, ali nije se bogmeš ni nanosio glave...
gf

Usput, uputa za lakši pronalazak: iza onog zahrđanog čeličnog je.

Netko je volio svirati klavir. Alex?
gf

A ovaj je postao i malo poznatiji svirajući:
gf

Poljaci su, kao i obično, patetični do bola: njegovo srce nije ovdje nego u
Varšavi.

Ovaj je vjerojatno isto stekao slavu sviranjem:
gf

Lijep crtež na spomeniku. I onda sam pogledao na Sasaki. Definitivno nešto za poslušati! Čini se da mu je sviranje bilo stvarno
neprosječno - za izvedbu prethodnika ovdje, Chopina, je dobio prestižnu poljsku nagradu. Zanimljivo je da je govorio poljski, francuski, ruski i engleski!, bio je prva generacija dalekoistočnih umjetnika na Zapadu. Kapa dolje! Inače, malo je snimao, uglavnom je najbolje izvedbe davao uživo, a umro je u naponu umjetničke snage. Poznat je po tome da je pokušavao djela odsvirati što vjernije zamisli kompozitora, bez ukrašavanja i odstupanja, bio je vjeran čitalac duše umjetnika. Za što je morao i sam biti umjetnik. Ukrasite mu grob cvijetom kad odete, zaslužio je, a grob je betonski prazan, čini se da je ponešto zaboravljen.

Iz klasičnog panteona:
gf

gf

Ovog isto znate:
gf

Ima i nešto modernijih umjetnika:
gf

Umro je od AIDS. Crtač komičnih stripova Cabu, koji je ubijen 15. siječnja u napadu na "Charlie Hebdo", mu je bio
otac. Kao i na svakom groblju, i ovdje su zapisane porodične tragedije.

Naišao sam i na slavnog turskog umjetnika:
gf

Strah me i pogledati što je njega ovdje dovelo. Naravno: definirao se kao
tursko-azerbajdžansko-kurdski pjevač. Ne moram spominjati da je morao otići
iz Turske, jelda? Ono, brže-bolje, da ne bi imao prilike isprobati ljepote turskih zatvora. Eh.

Dosta politike. Evo malo čudnijih oblika:
gf

Majstorova muza ili?
gf

Junački i patetično:
gf

Lijepo izvedeno:
gf

Klasika:
gf

Klasik:
gf

Vječni ljubavnici, Abelard i Heloise:
gf

Ulaz u Had:
gf

Lijep rad u metalu:
gf

Ovaj nadgleda svoje vojnike i u smrti:
gf

Za kraj malo znanstvenih junaka:
gf

Croce-Spinelli i Sivel su poginuli na visini 8600m, godine
1875! U balonu punjenom plinom. Do tada se nije znalo da bi ljudi mogli
imati problema zbog manjka kisika na takvim visinama. U balonu su bila
trojica, mislili su da ih je omamio plin koji je curio iz balona; već u
bunilu su napravili grešku i izbacili balast, tako da se balon popeo još
više. Dvojica su umrli zbog manjka kisika, a trećem je nekako uspjelo
spustiti se. Dakle, ova dvojica su svojim životima platila da bi se došlo
do znanstvene istine. Ovdje je zabilježeno kako su izgledali kad su došli na
zemlju.

Moram priznati da me ova šetnja Pere Lachaise podsjetila skromnosti. Bilo je
na svijetu prije nas i te koliko generacija fantastičnih ljudi. Potrudimo se
da i oni nakon nas mogu isto reći o našem vremenu. "Čovječanstvo" postoji,
nije samo prazna riječ, i svi mi stojimo na ramenima naših prethodnika.
Podmetnimo i mi svoje rame onima nakon nas.

Za kraj jedan pogled na Grad s najviše točke u gradu, vidikovca u Parc de
Belleville:
gf<br />
</pre><a href=http://web.tiara.sinica.edu.tw/~miki/Blog/Tw3/BEU3/bach-bwv825-1-sasaki.mp3 target=_blank>poslusati</a><br>
<!-- Kraj -->

        </td>
    </tr>
</table>

		  
<!-- Sadrzaji ispod posta -->
<h4>
	- 22:54 - 
	<A HREF=Komentari (8) - 
	Isprintaj - 
	#



  

srijeda, 15.07.2015.

Bastilja, kanali, parkovi i groblja

Dugi vikend oko Dana Bastilje (koji je padao u utorak pa ga je državna
institucija u kojoj radim premostila neradnim ponedjeljkom) sam iskoristio,
među ostalim, i za šetnju dijelom Pariza koji sam do sada zapostavio,
sjeverno i sjevero-istočno od Bastilje. Prigodno.

Krenuo sam uz kanal St. Martin,
gf

Tim kanalom Pariz je povezan sa ...Amsterdamom!
gf

Dok smo se mi natezali sa Turcima, Francuzi su se bavili trgovinom i učili
od boljih.
gf

Ostala su im neka ugodna mjesta po gradu:
gf

Gušt je prošetati, sjesti, odmoriti oči na nečem drugačijem:
gf

Ovo me više podsjetilo na Berlin:
gf

Naiđe se na zanimljive grafite, ovaj je vrijedan Banksija:
gf

Ni ovaj nije loš:
gf

Došao sam tako do najzanimljivijeg parka u Gradu, Parc des Buttes-Chaumont.
gf

Nekadašnji kamenolom je pretvoren, uz malu pomoć pirotehnike i veliku pomoć
mašte, u sasvim oku ugodno djelo teraformiranog gradskog zelenila.
gf

Arhitekt, odličan, sjedi. Hm, možda smo predobri... ajde lezi, da te
pokopamo u sjeni nekog drveta koje si posadio uz te prelijepe aleje. Za
svaki slučaj možemo tvog pomoćnika obijesiti na isto drvo... poznato je da
su parižani nezgodni prema svojim sugrađanima. Ali mislim da bi ovi znali cijeniti
djelo neimara.
gf

U istoj okolici je i najpoznatije gradsko groblje, Pere Lachaise. Prepuno je
stvarno čudnih elemenata:
gf

Ono sasvim sigurno zaslužuje poseban post, ali u ovom posjetu nisam
tražio niti jednu poznatu osobu nego samo prošetao alejama
gf

i zabilježio neke zanimljivije momente
gf

Tajna održanja ovakvog groblja usred grada je da su grobnice kupovane u
trajno vlasništvo. To znači da ih je pravno nemoguće preuzeti i
prenamijeniti zemljište.
gf

Vidi ga masona...
gf

Aleje su lijepe i prepune...taštine.
gf

Zanimljivo je da je multi-ispovjedno, ima svega, od kršćana, židova,
muslimana, ateista do nacista i mučenika za ovo i ono. Naravno, naišao sam,
sasvim slučajno i na jedan od dva groba sa našim grbom, onaj manje poznati.
Nakon zadnje epizode iz novina sa našim nogometnim izbornikom i manje
zaslužnim grobom iz Madrida, zanimljivo je da mi je prva reakcija bila da
pogledam oko sebe da li ima neka (ne)skrivena kamera.

Svakojakijeh čuda u Gradu čuda, da. Pariz pruža stvarno široku gamu mogućnosti
za šetnje...neiscrpan je.

- 22:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.07.2015.

Inke i Duh Sveti

Svoju zadnju besplatnu prvu nedjelju u muzejima Pariza odlučio sam provesti
u Musee du Quai Branly. Posebna izložba o Inkama i konkvistadorima, uz stalni postav:
gf

Imao sam miješane osjećaje dok sam ulazio; kad pročitate Trilogiju
bestijalnosti Jensa Bjorneboa, u trećoj knjizi vam da takvu sliku lika i
djela konkvistadora da se lecnete kad god naiđete na nešto iz tog dijela
povijesti. Mislim da bi trebalo u psihijatriju uvesti pojam PBS-"post
bjorneboevski sindrom".

Pristup organizatora izložbe je bio drugačiji: predstavili su priču preko
dva vodeća lika sa svake strane: Atahualpe
gf

i Pizzara
gf

Možda je tako i najispravnije. Obojica su bila proizvod svoga vremena.
Merde, ne! Je... Marxizam! Neću political corectness u svoju butigu! Pizzaro je bio
pohlepni koljač i svinja, peko se dabogda par vječnosti na vatrama svog pakla, zajedno
sa vatikanskim kurvarima, pedofilima i pe...rima!

Ups, pobeglo mi je, vidite to je PBS...

Dakle, krenuo sam hrabro u izložbeni đir.

Ovdje sam malo posjajio oklopnika-siguran sam da su ga, na suncu, tako
vidjeli Inke:
gf

Lijepe figurice... taman za ukrasiti neki relikvijar u Castilji ili Vati... oh, opet ja, sorry!
gf

Pizzaro je bogobojazno pospremio Atahualpu u grob, a pozabavio se jednom od
njegovih žena-hm, čitam da je imala 10 godina kad je Atahualpa bio zatočen,
-koju je, naravno, trebalo krstiti-postala je kasnije Pizzarova ljubovca i
-bila poznata pod imenom "Mama Occlo". Nisam znao za taj dio priče, mislio
sam da je Pizzaro bio prezauzet klanjem i vaganjem zlata da bi bogobojazno
mogao raditi išta više nego silovati djevice (čitaj djevojčice) na koje bi
usput naišao, što je bila uobičajena zabava vatikanskih i španjolskih
emisara i prosvjetitelja među "divljacima" širom svijeta
gf

Zanimljiva osoba, očito:
gf

Mala figurica Heidi u Inka:
gf

Malo etnografija Inka...općenito, nije bilo baš previše eksponata, više
tekstovi i kolonijalne slike-s te strane mi se čini da izložba nije bila baš
iscrpna.
gf

Bogobojazno poželjan objekt, srebrni ili zlatni, zbog kojeg su u biti nestala
carstva u Peruu i Meksiku, i izginulo, što bogobojazno priklano, što zbog
boleština donesenih iz Evrope, podosta miliona stanovnika Amerike, u slavu i
hvalu Isusa Krista, amen.
gf

Oruđa evangelizacije-sjajim ih namjerno, jer očito to zaslužuju, u ime Oca,
Sina i Duha Svetoga, kao što to rekoše naši dragi rabi božji kad su krstili
tenkove na trgovima gradova:
gf

gf

gf

Mislim da je ovo bilo oružje Inka, sasvim sigurno nije bilo ništa na višem nivou tehnike:
gf

Ono dole su projektili za praćke.

No comments, da, osjećam da stvarno imam PBS. Španjolaca je bilo mnogo manje,
naravno, ali su Duhu Svetom po ubrzanom postupku poslali mnogo svježih duša.

Dobro da je bio besplatni ulaz na izložbu, što rekoh, nije baš neka, ali kad se
može nastaviti u prebogati izložbeni prostor pod naslovom "Amerika", ne fali
materijala za još par sati šetnje i upotpunjavanje gradiva.

Pošto sam nastavio i nakon "Amerike" u dio "Afrika", izašao sam iz muzeja na sunce
poprilično umjetnički udaren i trebalo mi je neko vrijeme da se oporavim...dakle
izvještaj iz tih daljih bitaka za kulturu nekom drugom prilikom.
gf

Ako posjećujete Pariz, obavezno posjetite Musee du Quai Branly. Zgodno je
smješten, između Place Concorde i Eiffela, s lijeve strane Seine. Ima jako
dobar postav.

- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 04.07.2015.

U naručju Afrodite

Astroradnici se počesto moraju žrtvovati za dobro znanosti i u znoju čela
svoga teško raditi
gf

ups, ne, htio sam pokazati ovu...
gf

dakle, teško raditi
gf

Što rekoh, u neljudskim, primitivnim uvjetima,
gf

stanujući u potleušicama
gf

i s najosnovnijim sanitarijama
gf

prinositi žrtve Znanosti. Khm khm.

U tom cilju uputio sam se na otok gdje se rodila Afrodita, Cipar. Taj otok, koji je bio osvajan više puta nego prominentnije rimske ku... ovaj, seksualne radnice, u modernija vremena je postao nešto kao ruska kolonija. Što ne smeta da ga već poprilično godina sladoledari koriste za (masno) plaćeni godišnji odmor:
gf

Kad sam ovo vidio i prisjetio se da je ta linija na Cipru povučena nedugo
nakon mog rođenja, davne 1974, pomislio sam kako Krivousti i nije bio tako
blesav. Ne bi mi se htjelo gledati te dečke u bijelom naokolo ni ovih 20, a
kamoli još idućih 20 ili 40 godina. Na žalost, i prečesto stoka sitnog zuba
ne zna bolje nego gristi jedno drugog i lupat po glavi.

Našao sam se dakle na otoku, ali ne na Otoku, iako bi se po ovoj zgradi i to
moglo zaključiti:
gf

Englezi znaju što je dobro, pa su tik uz suverenu vojnu bazu na Cipru
izgradili i podružnicu svoh sveučilišta. Da se nađe kad profači trebaju na
godišnji odmor ili organizirati konferenciju. Meni paše, radije dođem na
Cipar, u Larnaku, nego Preston. Zapravo, nisu ni u Larnaci, nego obližnjem
selu, Pyla, nedaleko onog mučilišta-plaže odozgo.
gf

To je selo u tampon-zoni, jedino na Cipru u kojem žive i Ciprani i
Turci, kao što pokazuje podrobniji pogled na sliku na kojoj su i crkva i
džamija:
gf

U ostalim naseljima su se "očistili" jedni od drugih.

Kao konferencijski izlet, vrijedni "domaćini" iz Engleske su organizirali
turu do Omodos, jednog od par desetaka sela proizvođača vina, u dolinama
planinskog područja Troodos na zapadu otoka:
gf

Izvršili smo masovni napad na selo
gf

od strane parka
gf

Glavni trg u selu usred dana:
gf

Nema goreg nego kad selo postane turistička atrakcija. Probali smo vino u
vinariji/restoranu i raspršili se selom na kavu i razgledavanje. Najveća
atrakcija je crkva svetog nekog, lijepa i još starija, uobičajeno nakićena
ikonama:
gf

Meni se više svidjelo proći sporednim ulicama:
gf

sa mnogo zanimljivih detalja
gf

Voda:
gf

Naišao sam na par zanimljivih balkona. Tko veli da drvo ne ide uz kamen?
gf

ovdje u plavoj verziji
gf

Više mi se sviđa od uobičajene verzije:
gf

Nakon Omodosa, uputili smo se do Kourion, gdje su arheološke iskopine na vrhu
i obroncima brda, s predivnim pogledom na zaljev prema Limassolu:
gf

i amfiteatrom u kojem, uz takav pogled, niti ne mora biti predstave
gf

Da zaštite iskopine a i turiste, od kiše i sunca, smislili su da ih sve
natkriju ovakvom konstrukcijom:
gf

Bez toga teško da bi bilo moguće razgledati ih bez ozbiljnog rizika po
zdravlje, na suncu koje je nesmiljeno peklo. Mesto vrijedno posjete, ne samo
zbog pogleda nego i mozaika i iskopina termi. Ovdje natpis koji svjedoči o
tome kako je krišćanstvo zamijenilo domaću mnogobošku religiju
gf

Nakon Kouriona, krenuli smo prema novoj marini u Limassol, kroz novija i
starija sela
gf

Neću iz nje pokazati ništa jer je cijela nova, u betonu i staklu, očito su Rusi trebali novu za svoje jahtice.

Idućeg dana imali smo konferencijsku večeru u Larnaki, lijepa crkva na zapadnoj strani grada:
gf

Večeru su upriličili, skromno, u zamku na rivi. Pogled s bedema prema rivi i
luci:
gf

U susjedstvu je džamija:
gf

Djelovala mi je aktivno, dakle, vjerojatno ima i muslimana u gradu. Gospođa
koja nam je bila vodič je naglašavala kako su Ciprani kršćani, ortodoksni i
katolici, i također i muslimani, ali nije mi bilo jasno da li je mislila na
Turke ili lokalne "bošnjake". Nisam pitao, svejedno mi je, samo nek žive u
miru, koji god bili.

Dodat ću još par slikica iz okolice Pyle.
gf

Romantika je umrla:
gf

ali trgovina cvate, nema što nema:
gf

Posjetite Cipar kad imate priliku, ima se što za vidjeti.

- 08:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

< srpanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Lipanj 2023 (4)
Svibanj 2023 (2)
Travanj 2023 (7)
Ožujak 2023 (6)
Veljača 2023 (2)
Siječanj 2023 (4)
Prosinac 2022 (4)
Studeni 2022 (6)
Listopad 2022 (6)
Rujan 2022 (5)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (3)
Lipanj 2022 (4)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (4)
Ožujak 2022 (9)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (7)
Studeni 2021 (6)
Listopad 2021 (9)
Rujan 2021 (4)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (5)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (8)
Rujan 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (8)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (4)
Veljača 2020 (5)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Srpanj 2019 (5)
Opis bloga
zafrkancija oko svijeta i tri sela okolo

stat-counter.org