male price o velikom svijetu

srijeda, 27.05.2009.

Visiting Visitor

Kao što smo dogovorili dan ranije, na ovu planinu vodili su nas ljubazni članovi PD Prokletije iz Plava.

Uvjereni u narodne priče o "vječito umornim" crnogorcima, bili smo uvjereni da ćemo prije pokreta sjesti u prvu kafanu i ispijati kavu barem sat vremena, no prevarili smo senaughty. Naši prijatelji dočekali su nas orni i spremni za trenutni pokret.

polazište u selu Brezojevica, 907 mnv


Ok, rekla sam sebi, ništa od kave, ali sigurno nisu neki brzonogi. Ehm da, već nakon 10 minuta brzi tempo naših domaćina natjerao nas je da poskidamo sav višak robe sa sebe zubo.

idemo gore, na 2211 mnv


Na našu sreću dead, veliki dio puta vodi kroz šumu pa nam je to donekle olakšavalo muke da održimo korak s domaćinima.

odmor, jedan od mnogih u nizu cool


Po izlasku iz šume, vidim da se muka isplatila, već smo visoko iznad Plavskog jezera i počinjemo uživati u pogledu.Ono što je mene jako veselilo u ovoj turi jest obilazak Visitorskog jezera.Putem nalazimo na još dosta ostataka snijega.


i napokon, evo ga cerek


Nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine, na 1735m nadmorske visine. Visitorsko jezero je ledničkog porijekla, nastalo akumulacijom voda u najnizem cirku Visitora. Ovalnog je oblika i spada u manja jezera.Najveća dužina jezera je 91m, širina 72m, a dubina 4,1m. Jezero je okruženo četinarskom šumom. Pored 20m visokih stabala bora, sreću se jela, molika i smrča.U toku zime jezero je zaleđeno, a preko leda napada debeo sloj snijega.


Nekad je ovdje bilo planinarsko sklonište, no na žalost, ogromna količina napadanog snijega skoro ga je sravnila sa zemljom. Baš šteta, jer ovo je totalna idila od mjestacerek.Poseban kuriozitet Visitorskog jezera je nekadasnje “ploveće ostrvo”. To je, u stvari, travom zarastao splav, koji se danas ne kreće. Sa obalom je povezan oborenim borovim stablima, pa je lako pristupačan. Meni je nekako tanašno izgledao pa nisam ni htjela pokušavati koliko je zbilja pristupačan smokin.

Nakon jezera, idemo prema skloništu Brezojevica, do kojeg dolazimo dosta brzo, za pola sata. I naravno, odmah se bacamo na odmor i njami.Nakon marende, ostaje nam još odraditi ovaj "uspončić" coolcool


Udari gromova su ovdje vrlo česti


Naši domaćini ovaj uspon odrađuju laka koraka, za razliku od nas ostalih. Srećom, jedino je moja gora polovica bez problema držao korak s njima, pa nam je on donekle osvjetlao obraz smijeh.usputni pogled na Plavsko jezero, bogme smo visoko došli nut


i evo nas na vrhu Bandera, na 2211 mnv


Ima žiga zubo


pogled s vrha prema Plavu i jezeru


Od vrha nastavljamo dalje uskim grebenom. Ova dionica je za svaku preporuku.
E sad, ostaje još i spuštanje. Kad su mi rekli, mislila sam da se šale, ali trebalo se s ovog vrha strmoglaviti prema dole nut

standarno na začelju zubo


katunište Rajkova gropa


pogled s katuna


još jedan usputni odmor, ja sam već u horizontali zubo


i grupna fotka "sporonogih" za kraj naughtynaughtynaughty


Sve u svemu, Visitor je odlična tura. 1300 mnv na gore, isto toliko i dole u jednom danu, prekrasni vidici i super domaćini, što više poželjeti.

No naše avanture na Prokletijama nisu gotove. Next, Ropojanska dolina, Zastan i Buni jezerce cerek

wavewavewave

- 00:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se