male price o velikom svijetu

srijeda, 19.03.2008.

Zavratnica

Iako nam ove godine prognoze baš i ne idu previše na ruku, odlučili smo se, unatoč prijetećim oblacima na đir do Zavratnice.

vrijeme na riječkoj zaobilaznici


Zavratnica se nalazi kod Jablanca kraj Senja, odakle plovi trajekt na otok Rab. U Jablancu se nalazi i planinarska kuća Miroslav Hirtz. Mnogi za nju kažu da je sa svojim položajem na 20 mnv najniži planinarski dom na svijetu.





Što se tiče planinarskih objekata i njihove nadmorske visine, kod nas postoji i još jedna planinarska kuća i to na 1 mnv. Nalazi se na otoku Ižu, a detalje ću tek saznati (osobnim uvidom smokin). U međuvremenu, ako netko ima informacija ili fotki o tom domu na Ižu, bila bih vrlo zahvalna na njima. pjeva

Planinarska kuća Miroslav Hirtz je inače jedan prekrasni i odlično održavani ljetnikovac iz 30ih godina prošlog stoljeća. Ima 7 soba, blagovaonicu i terasu, maksimalnog je kapaciteta 50 osoba. Kao u svim pravim domovima, sklonište je uvijek otvoreno.




Šetnica do Zavratnice nalazi se odmah ispod kioska za prodaju trajektnih karata.



Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Udaljena je samo 15 minuta hoda uz more od Jablanca. Do nje se može doći i iz sela Zavratnica, spuštajući se od vidikovca pješčanom stazom prema uvali.




Šetnica je ravna, s prelijepim vidicima na more s jedne i Velebitom s druge strane. Vrlo je zanimljivo proći i kroz ove tunele.



Uvala je duga 900 m., a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. g. proglašena je «zaštićenim krajolikom», a od 1981. g. sastavni je dio Parka prirode «Velebit».




Prema legendi, Zavratnica je nastala u jakom potresu davne 615. godine, u kojem su potonula i tri starorimska grada na ovom području. Pravi postanak uvale ipak je drugačiji. Nastala je uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala.




Početkom 20. stoljeća gradi se gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Posjećuju je mnogi znameniti Ijudi toga doba (dr. Miroslav Hirtz, Arpad von Degen i dr.). Čarobnoj privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.






U uvali se mogu vidjeti ostaci ratnog broda kojeg su 1944. g. potopili saveznički avioni. Brod predstavlja pravi izazov znatiželjnim istraživačima podmorja.




Zavratnica je oskudna tlom, stoga je i razvoj flore i vegetacije ovdje oskudan. U flori je zastupljeno 129 vrsta različitog raslinja, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta. Da bi zaustavio rad bujica, čovjek je u suhozidu izgradio kaskade i terase na kojima je posadio čemprese, alepski i crni bor, smokvu, crniku i drugo drveće.






Idilični prizori na povratku u Jablanac


Prije nego što se nebo otvorilo, ostalo nam je još taman vremena za brzu šetnju Jablancem. Početkom 20. stoljeća ovaj gradić bio je prava turistička destinacija na našoj obali. Veliki promotor turiznam bio je, između ostalih, Vjenceslav Novak.

Ovaj hotel izgrađen je 1910. godine za smještaj zagrebačke i bečke kulturne aristokracije koja je tada ovdje ljetovala.


Danas je zatvoren i njegova je sudbina nepoznata.

zadnji kadar pred prolom oblaka cool















- 11:57 - Komentari (13) - Isprintaj - #