Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

ponedjeljak, 27.02.2017.

Jug protiv Sjevera

Oštar strijelac – Sharpshooter

Dakle, za danas je Athumanunh izabrao pojam 'sharpshooter' što bi trebalo označavati vojnika strijelca koji je vrlo vješt u rukovanju s puškom, odnosno, to bi trebao biti vojnik oštrog uma i vrlo prepreden.

No, da bi ipak bolje razumjeli o čemu Athumanunh želi danas pisati, to će biti jednostavno – snajperist, odnosno, vojnik snajperske specijalnosti. Ipak, ovaj vojni pojam također u povijesti američkog građanskog rata može označavati i lakog pješaka, marksmana, riflemana ili snajperista.

Lako pješaštvo zapravo su – čarkaši, odnosno dobri strijelci koji se kreću ispred glavnog postroja pješaštva i svojom preciznom paljbom prisiljavaju protivnika na prerano zauzimanje složaja za bitku što je izuzetno važno u tadašnjoj taktici linijskog pješaštva.

Nadalje, 'marksman' (Athumanunh će ga jednostavno nazvati – ekspert) pješak (strijelac) je koji pogađa ciljeve koji su 'dugodosežni' (vrlo udaljeni, a izuzetno značajni – časnik na konju koji se kreće iza postroja pješaštva).

Rifelman pak bi po Athumanunhu jednostavno mogao biti – taktički snajperist, strijelac naoružan puškom-topom (14, 5 do 20 mm) namijenjen za pogađanje vrlo opasnih ciljeva (protivnički snajperisti, topnici, zapovjednici, stjegoonoše ...)

27.02.2017. u 20:11 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 26.02.2017.

Jug protiv Sjevera

Jug protiv Sjevera - uvod

 photo US A CS.jpg

Rat kao pojava sam po sebi je strašan jer u njemu uvijek svi gube i nikada nitko ne pobjeđuje, no, s točke vojnog gledišta postoji nešto još strašnije, a to je građanski rat u kojem dolazi do potpune degeneracije civilnih, ali i vojnih vrijednosti.

Svi profesionalni vojnici strahuju od 'prijateljske paljbe', a svi časnici potajno se pribojavaju upravo tog – građanskog rata. U povijesti ljudske gluposti zapisani su mnogi takvi ratovi, a jedan (američki građanski rat) najbolje opisuje pismo generala zapovjednika CSA vojske (Robert E. Lee) svojoj sestri:

'… U sebi sam se morao suočiti s pitanjem da li mogu učestvovati u ratu protiv moje rodne i voljene države. Uz sve svoje poštovane i odanost Uniji, osjećaj lojalnosti i dužnosti američkog građanina, nisam bio u stanju odlučiti se podignuti ruku na moju rodbinu, moju djecu, moj dom. Stoga sam dao ostavku na svoju dužnost u vojsci i iskreno se nadam da neće biti potrebne moje vojničke sposobnost i da nikada neću biti pozvan da izvučem svoj mač …'

Nažalost, taj hrabri čovjek i briljantni časnik ubrzo je bio prisiljen stati na čelo vojske konfederacije (CSA) i voditi je u teške i izuzetno krvave bitke protiv vojske Unije (USA).

General Robert Edward Lee, dugo se dvoumio i lomio u donošenju oduke: - napustiti Uniju, (upravo to dogodilo se i Washingtonu koji se dvoumio u biranju Britanski Imperij ili slobodne države Amerike), te se boriti za slobodu i nezavisnost voljene rodne države Virginie, ili ostati u vojsci Unije s kolegama i prijateljima s kojima je služio u mnogim bitkama i ratovima.

S ovim kratkim uvodom Athumanunh će se upustiti u lutanja kroz taktike, tehnike, procedure, odluke, ali i odore, boje, oznake, postrojbe ... američkog građanskog rata.



POZOR! prizori su vrlo nasilni!

26.02.2017. u 13:52 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 20.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Armijska skupina –najviša strategijska vojna postrojba

Najviša strategijska postrojba, armijska skupina, ustrojava se od armija i uvijek je privremenog sastava, a načelno to su dvije armije, no može i više. Danas je Athumanunh izabrao britansko-kanadsku 21. armijsku skupinu koja je ustrojena neposredno pred početak operacije Overlord – poznatije kao 'najduži dan' ili 'Dan D'.

Dakle, po Athumanunhu izabrana arkijska skupina ustrojena je od britanske 2. armije i kanadske 1. armije, a samim time dobila je i svoj naziv 21. armijska skupina. Britanska armija u svom ustroju ima divizije iz Engleske, Škotske, Welsa, ali i australsku, novozelandsku i južnoafričku diviziju.

Kanadska 1. armija ustrojena je od kanadskih divizija redom 1., 2. i 3. pješačke te 4. i 5. oklopne divizije. Dok su zapadnjačke (savezničke) armije gotovo uvijek mješovitih sastava, njemačke armije mogu biti i oklopne te kao takve ulaze u sastav armijskih skupina. Kod istočnih vojski armijske skupine ustrojene su po divizijskom načelu, a korpusi su pod direktnim zapovjedništvima glavnog stožera.

 photo Shema armijske skupine.jpg

20.02.2017. u 19:47 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 19.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Armija – strateška postrojba

Dakle, danas sviđalo se to nekomu ili ne, Athumanunh nastaviti niz u strukturi i hijerarhiji vojnih postrojbi i naravno opet na samo sebi svojstven način. Armija može biti i sinonim za cjelokupne oružane formacije neke države, a načelno je ustrojena od korpusa i divizija, no, može biti ustrojena i od združenih taktičkih sastava, ili pak jednostavno od namjenski organiziranih snaga.

Može biti stalnog ili promjenjivog sastava, a isto tako može biti istogranska s nekim ojačanjima, ili bez (armada u ratnoj mornarici). Za svoje današnje pisanje Athumanunh je izabrao USA armiju Potomac iz vremena američkog građanskog rata. Struktura je prikazana iz vremena kada je tom armijom zapovijedao general George Gordon Meade, a njezina posebna zadaća bila je vojne operacije u Sjevernoj Virginiji i sprječavanje prodora CSA snaga prema Washingtonu.

Na Athumanunhovoj slici vidi se organizacijska struktura USA armije Potomac s pripadajućim oznakama (zastavama korpusa i divizija te armije.

 photo Shema armije Potomac.jpg

19.02.2017. u 14:16 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 18.02.2017.

Moć nacije

Nadmudrivanja, pripetavanja i laprdanja o vojnom roku

U vojnoj organizaciji vrlo je slikovito zapisano – snažan si toliko koliko je snažan tvoj najslabiji dio! Ovo ću, iako to nije moj stil, posvetiti nekome tko se odaziva na pozivni kod – Siera – Alfa – Mike, a u namjeri objašnjenja služenja vojnog roka.

Naime, na Athumanunhovoj slici nazvanoj 'Dijagram moći države (nacije) vidljivo je vrlo zorno da svaka imalo ozbiljna država ima svoj 'kapital' (imovinu), 'rad' (svi radno sposobni) i 'zemlja' (geografski teritorij – životni prostor), a sve zajedno to su resursi.

 photo Dijagram moci.jpg

Svaka država pokušava se organizirati u idealnom smislu sprege ekonomije i sigurnosti, pa ako to uspije možemo pričati o nekakvoj moći (snazi) te države koja se sprema u nekakav spremnik (rezervoar) kako bi se to moglo trošiti za ono što se ne prodaje ni pod koju cijenu – SLOBODU. Naime, svi žele biti slobodni, sigurni i živjeti u blagostanju, a to pak se mora nekako platiti.

Dugovi se moraju vračati, kamate kad-tad dolaze na naplatu, nešto se mora i investirati da bi se putem akumulacije opet pokrenuli ključni resursi i time opet stvorila moć. Taj začarani krug vrlo je teško održati, pa sve države pribjegavaju 'strategijskom modelu' koji se ogleda u čistoj sprezi tri temeljna strategijska modela: politički, ekonomski i sigurnosni.

Eh, sada, ako se pogleda druga Athumanunhova slika na kojoj se vide 'poželjan' i 'opasan' dodir tri strategijska modela lako se može uočiti onaj mali ili pak veliki crveni prostor koji možemo slobodno nazvati – vojni rok. Ovo što mi imamo danas je klasični i najopasniji dodir modela – svi se nadmudruju, pripetavaju i laprdaju, a to bi ako se tako nastavi 'kad-tad' moglo doći na naplatu u kojoj će stradati jedino – SLOBODA.

 photo Dodir modela.png

Na kraju da ne bi bilo zabune, nije Athumanunh (odnosno nisam ja) za nikakvu militarizaciju društva, niti pak sam za ispravljanje roditeljskih propusta tijekom odgoja djece – No, Athumanunh se itekako plaši potpune 'pacifizacije' i ljudi koji se žarko trude održati postojeći MIR na način da nam ne treba baš nikakav OTPOR (a otpor se pruža oružjem) ... jer zna Athumanunh, taj stari heroj bez imena, da je svakom agresoru glavni cilj 'pacificirati' potencijalni plijen – zašto ne zgrabiti plijen koji ne može pružiti OTPOR?!

18.02.2017. u 15:18 • 6 KomentaraPrint#^

nedjelja, 12.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Korpus – viša združena operativna postrojba

 photo Shema korpusa.jpg

Korpus je viša združena operativna postrojba nadređena diviziji namijenjena za izvršenje složenih operativno-taktičkih zadaća, samostalno ili u sastavu armije (zbor). Athumanunh skreće pozornost da riječ – armija, predstavlja vojnu postrojbu nadređenu korpusu (riječ armija u nekim jezicima označava cjelokupne oružane snage – vojsku, a u hrvatskom vojnom pojmovniku armija je zbor).

Dakle, korpus je ustrojen od manevarskih borbenih postrojbi, postrojbi borbene potpore i službi borbene potpore. Korpus je prva u nizu vojnih postrojbi koja svoju misiju može izvršavati potpuno samostalno, ili pak u sastavu armije ili još veće vojne postrojbe armijske skupine.

Isto tako korpus je prva u nizu vojnih postrojbi koja može dobiti nadležnost i odgovornost za geografsko područje. Na Athumanunhovoj slici prikazan je tipičan klasični korpus '3+3' (tri manevarske divizije plus tri manevarske brigade). Korpusi također mogu biti jednorodni, ali i višerodni (višegranski).


složaj borbenih helikoptera AH – 64 Apache i višenamjenskih helikoptera UH – 60 Black Hawk (korpusna brigada helikoptera) vidi se i prijevozni helikopter CH – 47 Chinook

12.02.2017. u 14:03 • 4 KomentaraPrint#^

subota, 11.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Divizija – združena operativna postrojba

 photo Shema divizije.jpg

U vojnoj hijerarhiji divizija (hrvatski – zdrug, neke vojske nazivaju je – legija) je postrojba nadređena brigadi, a podređena korpusu, pa je kao takva nazvana 'združena' operativna postrojba koja je sposobna samostalno izvršavati misiju, a u svom sastavu pored kopnene vojske može imati i zračne, ili pomorske snage.

Dakle, divizija će u svom ustroju imati dvije i više brigadi (manevarske postrojbe) te pukovnije i bojne rodova borbene potpore, ali i drugih grana vojske kao što su borbeni helikopteri (zrakoplovstvo).

Brojčana snaga divizije može se kretati od 10 do 30 tisuća vojnika, dočasnika i časnika uz respektabilan broj borbenih, neborbenih i prijevoznih vojnih vozila. Divizija može imati u svom sastavu terenske vojne bolnice te vojnu policiju.



paljba divizijskih haubica 155 mm

11.02.2017. u 18:15 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 10.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Inženjerijska pukovnija

Današnji Athumanunhov odabir u nizu vojnih postrojbi je jednorodna postrojba veličine pukovnije, točnije – inženjerijske pukovnije. Prikazana inženjerijska pukovnija
klasična je pukovnija korpusne inženjerije ustrojena od tri bojni, redom inženjerijske, pontonirske i pionirske bojne.

Dakle, radi se o inženjeriji opće namjene (nije borbena inženjerija) čija je zadaća osigurati pokretljivost, protupokretljivost i preživljavanje svim postrojbama koje su u sastavu korpusa (združena operativna postrojba).

 photo Shema inz pukovnije.jpg

Ovakva inženjerijska pukovnija u svom ustroju ima inženjerijske satnije sastavljene od vodova za horizontalne konstrukcije, vojno graditeljstvo i infrastrukturu. Zatim pontonirsku satniju za brzo premošćivanje rijeke širine do 100 metara. Mosnu satniju za izgradnju mostova za stalni dvosmjerni promet, ali i lansirnih mostova za brzo premošćivanje zaprijeka (bilo prirodnih ili onih nastalih rušenjem) do 45 metara.

Tu je i amfibijska satnija za prebacivanje pješaštva i oklopnih postrojbi preko rijeke kada se pod borbom ovlada mostobranom, a s glavnom zadaćom proširenja mostobrana i stvaranja uvjeta za izgradnju pontonskog mosta.

Pionirske satnije namijenjene su za miniranje i razminiranje (minska polja), te za rušenje putova, mostova, tunela ili drugih objekata u namjeri otežavanja kretanja protivnika. Dakako tu postoji i vod za protueksplozivnu zaštitu (uklanjanje mina iznenađenja i terorističkih 'prljavih' mina.

Na kraju, radi se o postrojbi koja može zadaće provoditi samostalno ili pak ojačavati manevarske postrojbe svojim postrojbama (manevarskoj bojni može se dodijeliti pionirska satnija za otvaranje prolaza u protivničkim zaprijekama).


postavljanje i sklapanje pontonskog mosta

10.02.2017. u 22:49 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 06.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Brigada – viša taktička postrojba

Brigada je viša taktička postrojba nadređena temeljnoj taktičkoj postrojbi – bojni, pa je samim time i ustrojena od tri i više bojni koje mogu biti različitog roda, te se time ponekad brigada naziva i temeljna združena rodovska postrojba. No ustroj brigade nije uvijek uvjetovan različitim rodovskim bojnama, pa postoje i jednorodne brigade.

Isto tako, brigada, ponekad, u svom sastavu može imati i postrojbu veličine pukovnije, a pukovnija je postrojba jača po svom ustroju od bojne, ali slabija od brigade, no dok pukovnija u pravilu uvijek ustrojava jedan rod, brigada može u svom ustroju imati više različitih rodovskih bojni, te time i pukovniju.

Na Athumanunhovoj slici prikazan je ustroj (struktura) brigade koja se sastoji od tri manevarskih postrojbi veličine bojni, bojne topništva za paljbenu potporu, bojne inženjerije, bojne protuzračne obrane i logističke bojne opće potpore. Dakle, radi se o klasičnoj brigadi od šest bojni.

 photo Shema brigade.jpg

Ako pak se brigada nađe na smjeru glavnog napora divizije (nadređena postrojba brigadi) ista je može ojačati tenkovskom ili oklopnom bojnom iz sastava oklopne brigade divizije, pa će ovakva brigada postati još moćnija i snažnija kako u manevarskom tako i paljbenom smislu.

Na kraju Athumanunh će još zapisati da je brigada prva od vojnih postrojbi u nizu hijerarhije koja ima i stožer brigade te načelnika stožera koji je zadužen za rad sa stožerom. Načelnik stožera načelno ne zapovijeda i ne ulazi u zapovjedni lanac jer to je ostavljeno za zapovjednika ili zamjenika zapovjednika brigade.



bitnica Samovoznih višecjevnih lansera raketa (SVLR) iz sastava brigadnog topništva

06.02.2017. u 19:30 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 05.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Mehanizirana bojna

Od 'pamtivjeka' (najranijih početaka ustroja vojne organizacije) sve do danas pješaštvo je bilo to (možda ono) koje je odlučivalo svaku bitku, ali je i u svakoj bitci trpjelo najveće gubitke. Dakle, bez pješaštva bitka se ne može riješiti, pa zato svi ostali manevarski rodovi (oklopništvo, zrakoplovstvo i pomorstvo) i rodovi borbene potpore (topništvo, protuzračna obrana, inženjerija, veza ...) ulažu maksimalne napore kako bi upravo pješaštvu osigurali njihovu pokretljivost, protivniku što veću protupokretljivost i što duže i brojnije preživljavanje pješaka na bojištu.

Dobro, dakle Athumanunhova današnja srednje-oklopljena mehanizirana bojna moderna je postrojba pješaštva koje se nalazi u borbenim vozilima pješaštva (BVP), ako pak želite po NATO to je infantry fighting vehicle (IFV). U dostupnim literaturama NATO-a još ćete pronaći i Armoured personnel carriers (APC), Armoured personnel vehicle (APV), nemojte se zabuniti carriers su prevožnjaci na gusjenicama, a vehicle su vozila-prevožnjaci na kotačima.

Danas Hrvatska vojska u svojoj opremi ima AMV Patria (Armoured Modular Vehicle) koji je na kotačima i BVP M – 80A koji je na gusjenicama. Upravo Patria kao modularno (vozilo koje se može nadograđivati) vozilo (sličnih značajki su i Pandur, Puma, Stryker ...) može se opremiti različitim borbenim stanicama (teška strojnica, top, minobacač, protuoklopni raketni sustavi ...) što je jako značajno u opremanju mehaniziranih postrojbi pješaštva.

Na Athumanunhovoj slici vidi se načelni ustroj mehanizirane bojne koja je ustrojena od tri mehanizirane satnije kojima borbenu potporu pruža satnija ustrojena od vozila koja su opremljena topom kalibra do 30 (može i 40 mm) i vozila s minobacačima. Sanitetska vozila temeljena su na temeljnom borbenom vozilu, ali nisu opremljena oružanom stanicom, a ukrcajni prostor prilagođen je za prijevoz ranjenika. Slično je i s 'recovery' vozilima za izvlačenje i popravak oštećenih ili pokvarenih borbenih vozila.

 photo Shema mehanizirane bojne.jpg

Izvidnička postrojba može biti smještena u nekakva slična oklopljena vozila poput M-ATV (MRAP – All Terrain Vehicle pri čemu je MRAP Mine-Resistant Ambush Protected).

Ako ovako opremljena mehanizirana postrojba od više nadređene postrojbe dobije odgovarajuća ojačanja (tenkovska satnija, topnička bitnica, inženjerijska satnija ...) ona je sigurno na bojištu respektabilna snaga koja može izvršiti i vrlo zahtjevne zadaće.


05.02.2017. u 12:02 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 04.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Tenkovska satnija

Tenkovska satnija načelno je ustrojena od tri tenkovska voda, a zapovjednik tenkovske satnije i prvi dočasnik tenkovske satnije imaju svoj tenk. Na Athumanunhovoj slici vidi se sličica označena brojem 1 koja prikazuje jedan od načina kretanja tenkovske satnije.

 photo Shema tenkovske satnije.jpg

Vozači svih tenkova gledaju ravno ispred sebe, topnici tenkova mogu imati svoje kutove motrenja koji su točno određeni (cijev tenkovskog topa okrenuta je po kutu gledanja topnika. Svi zapovjednici tenkova mogu motriti u krugu od 360 stupnjeva i tražiti ciljeve.

04.02.2017. u 15:36 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 03.02.2017.

Struktura i hijerarhija

Tenkovski vod

Prije nego krenem sa serijom o višim taktičkim postrojbama, a kasnije i sa združenim operativno-strategijskim postrojbama, malo ću se vratiti na početak, ali ovaj put to je tenkovski vod. Za primjer uzeo sam temeljni borbeni tenk HKoV-a M-84D. Dakle radi se o tenku koji ima tri člana posade (zapovjednik, topnik i vozač), a po ustroju to je četiri tenka u vodu.

Prije nego krenem u promišljanja nešto malo o hrvatskim inačicama tenka M-84. Naime ako niste znali tenk M-84 proizvod je zajedničkog rada 240 tvornice ex jugoslavenske federacije koji je završno sklapan u Slavonskom Brodu, a počiva na temeljima ruskog tenka T-72.

Tenk koji je trebao postati vlastita proizvodnja ex federacije nosio je naziv Vihor, ali je on propao raspadom ex federacije. Dakle Hrvatska je nastavila proizvodnju tenka M-84, pa je tako prva inačica hrvatske proizvodnje nosila oznaku modela M-84A4 Snajper. Bio je to tenk koji se od početne inačice razlikovao po modernijem sustavu za upravljanje paljbom i motorom njemačke proizvodnje snage 1100 KS.

Hrvatska inačica M-95 Degman još uvijek je u razvoju i ispitivanju, a temeljni borbeni tenk Hrvatske vojske je M-84D koji može imati reaktivni oklop, sustav upravljanja paljbom proizvela je slovenska tvrtka Fotona koja je za temelj uzela sustav Omega. Automatski punjač topa je za 15 posto brži od početne inačice M-84. Moderniziran je sustav za pokretanje topa, ugrađen klima uređaj za posadu, a na kupolu se može ugraditi daljinski upravljan top 12, 7 mm (DUOS).

No, dobro, na Athumanunhovoj slici vidite ustroj tenkovskog voda (1), raspored tenkova u vožnji 'kolona' s pozicijom topa (2) i borbeni raspored u crti (front) s rasporedom tenkova i pozicijama topa (3).

 photo Shema tenkovskog voda.jpg

03.02.2017. u 20:46 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!