Bitke kroz povijest

23.10.2016., nedjelja

Athumanunhova forenzika

Metak (streljivo) za pušku

Na Athumanunhovoj slici vide se sličice označene slovima A,B,C,D,E i F. Na svima su prikazana standardna pakovanja metka kalibra 7,9 mm koji je za potrebe bivše JNA proizvodila tvornica (fabrika) 'Prvi partizan Užice' (PPU).

Na sličici A vidi se metak s univerzalnim zrnom M-49 u čahuri od mesinga (Ms72). Vidljivo je da je metak izrađen u pogonima tvornice PPU, punjen jednokomponentnim nitroceluloznim barutom serije 05 koji je napravljen u tvornici 'Milan Blagojević Lučani', a sve se to dogodilo 1979. godine.

Crvena boja oko inicijalne kapsule dodatno objašnjava da se radi o univerzalnom metku koji može biti ispaljen iz svih vrsti oružja (puška, snajperska puška, puškostrojnica ...) odgovarajućeg kalibra.

 photo Slika za streljivo 1.jpg

Desno od sličice A nalazi se sličica D koja kazuje da se tu radi o univerzalnom zrnu u čahuri od čelika (Č22). Barut je isti jednokomponentni nitrocelulozni iz serije 05, ali je godina proizvodnje barutnog naboja u tvornici 'Milan Blagojević Lučani' 1980. Dok je metak napokon proizveden 1981. godine u tvornici 'Prvi partizan Užice' (PPU).

Odnosno, kako i piše na samom dnu čahure (1981 – ćirilićno slovo Č), čahura je napravljena 1981. godine. Nadalje, na sličicama označenim slovima B i E vide se metci istog kalibra, ali s univerzalnim zrnom M-75, a po boji oko inicijalne kapsule jasno je da je to streljivo namijenjeno snajperskim puškama, ali može biti ispaljeno i iz drugih vrsti oružja odgovarajućeg kalibra.

Po dodatku na četveroznamenkasti broj proizvođača (01) Athumanunhu je jasno da su napravljene neke izmjene na tom streljivu uz zadržavanje istih značajki. Još je se razumljivije jer se godina proizvodnje čahure na slici B vidi 1995., dok je na kartonskom pakovanju označena godina proizvodnje metka 1999.

Prsten ljubičaste boje oko inicijalne kapsule govori da je to streljivo prvenstveno namijenjenu snajperima. Na kraju ostaje još samo rastumačiti sličice C i F koje po oznakama malo odudaraju od nekadašnjeg standarda.

Dakle, prvo sličica C. Naime u bivšoj JNA bio je usvojen standard da se oznake na streljivu ispisuju ćirilićnim slovima, a tu sada vidimo latinična slova. Athumanunh je potpuno siguran da se radi o streljivu koje je bilo namijenjeno izvozu na zapadno tržište. Sve je ostalo isto o proizvođačima barutnog naboja i čahure, ali je interesantno da je uporabljen stabilizator difenilamin koji poboljšava higroskopiju nitroceluloznog baruta, pa tako vidimo oznaku NCD.

Na kraju, sličica F također je vrlo interesantna jer na njoj se vidi da je daleke 1951. godine tvornica PPU (vidljiv je kod 11 koji zapravo internacionalno označava tvornicu streljiva PPU), barut je oznake PB (puščani barut), a i sama čahura nosi oznaku R-P koja pripada u internacionalnom raspoznavanju tvornica streljiva američkoj tvornici Remington Arms Company. Kalibar čahure je 8 mm, a zrno je 8 x 57.

- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.10.2016., utorak

Athumanunhova forenzika

Bomba ručna

Dakle, ako dobro i pozorno pogledate sliku ispod koju je postavio Athumanunh, primijetit ćete brojke i slova ispisana ćirilicom žute boje. U prvi trenutak netko bi mogao pomisliti da su ovo vježbovne bombe jer su slova žute boje ... OPREZ ... boja slova nije bitna – ovo je vrlo opasna ubojna ručna bomba!

 photo Bomba M52.jpg

Točnije, ako Athumanunh krene čitati slova redom:  (ROB) ručna obrambena bomba, M521 (ovdje počinju tajne koje se skrivaju iza tih brojki i slova). Dakle, M52 je model bombe (godina kada je započeto na razvoju i izradi bombe, pa ne mora značiti da je bomba proizvedena daleke 1952.).

Ovo 3 zapravo označava upaljač koji je ugrađen u bombu, pa će Athumanunh u svojoj forenzici bombe zapisati – PERKUSIONI (udarni) inačice 1 (jedan). Athumanunh gleda u bombu u sredini. Bomba desno zapravo je 'mlađa sestra' bombe u sredini jer nosi oznaku upaljača 2.

Bomba lijevo najmlađa je u ovoj 'opasnoj familiji' jer ima oznaku upaljača 3. Nikako ovo ne prevoditi kao Z jer to je zapravo inačica 3 upaljača ove bombe. Isto tako Athumanunhu postaje kristalno jasno što se dogodilo s ovom 'najmlađom sestrom' u ovoj 'opasnoj familiji' kada protumači natpis: 8711,P.

Krenimo onda s forenzikom: To je zapravo oznaka RZK što znači da je Remontni zavod Kragujevac 1987. serija 11, ugradio perkusioni upaljač inačice 3, malo obojio bombu i od tada ona nosi naziv BOMBA RUČNA ( ). Na kraju, ono slovo P zapravo je čirilićno slovo R i označava RAZORNU (rasprskavajuću, fragmentacijsku) bombu.

Nadalje, na slici ispod, Athumanunh vidi da ručna obrambena bomba M501 nije u svojoj originalnoj ambalaži, već je u ambalaži svoje mlađe 'nećakinje' ručne obrambene bombe M521 1987. serija 24.

 photo Bomba M50.jpg

Athumanunh na slici vidi i bombe ručne  M75 koju je izradila i proizvodila tvornica Slavko Rodić iz Bugojna (CP) 1986. serija 18, ali i još 'mlađe' iz 1992. serija 07.

- 19:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.10.2016., nedjelja

Athumanunhova forenzika

Athumanunhova forenzika streljiva, bombi, mina, granata, raketa ...

Mnogi koji su došli u doticaj sa streljivom, bilo ono lovačke, sportske, ili vojne namjene, možda jesu, a možda i nisu, primijetili nekakve 'znakiće, brojkice i slovica' na dnu glave čahure.

Ako su primijetili, možda ih nisu zanimali, možda su ih u potpunosti krivo protumačili, a možda su za njih ti 'znakići, brojkice i slovica' zauvijek ostali nepoznanica i tajna. No Athumanunh zna da se upravo tu kriju itekako bitni i dragocjeni podaci o podrijetlu, godini proizvodnje i vrsti baruta kojim je punjeno to pješačko streljivo, bomba, mina, granata ili raketa ...

Athumanunh će se malo pozabaviti otkrivanjem značenja tih 'znakića, brojkica i slovica' tog nesretnog ljudskog eksponata, koji se proizvodio u nekadašnjoj Jugoslaviji, a obilato se rabio u našem Domovinskom ratu, prošlim ratovima u nekadašnjim Republikama i Pokrajinama iste te Jugoslavije, ali i u drugim sukobima u Svijetu, a još se uvijek obilato rabi i na današnjim kriznim žarištima.

Athumanunhu nisu strane ni oznake drugih država koje proizvode i izvoze (prodaju) streljivo, bombe, mine, granate, rakete ... kako u prošlim tako i u sadašnjim sukobima. Zato ako nekoga bude nešto zanimalo šire od onoga što će Athumanunh napisati slobodno pita u komentaru, a Athumanunh će odgovoriti.

Dakle, idemo onda započeti seriju o Athumanunhovoj forenzici streljiva, bombi, mina, granata, raketa ...

 photo Forenzika streljiva.jpg
- 16:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.10.2016., nedjelja

Oružje, naoružanje i oprema

Lansijeri, ulani, husari ... – kopljanici konjanici

Kopljanici konjanici naoružani konjaničkim kopljem (lance) činili su lako linijsko pješaštvo namijenjeno udaru i razbijanju protivničkog zbijenog poretka u koji su se kasnije zabijali srednji konjanici draguni, ili pak teško konjaništvo nazvano kirasiri, ili pak karabinjeri.

No dobro, ostavimo se tipova konjaništva i vratimo se koplju lakih konjanika lansijera. Dakle, to konjaničko koplje vuče svoje podrijetlo od prvih trenutaka pojave konjaništva i lansijeri (konjanici) direktna su suprotnost pikenirima (pješacima).

 photo Kopljanici konjanici.jpg

Pojavom vatrenog oružja konjaništvo naoružano kopljima polako nestaje sa povijesne scene, ali se ipak uspjelo održati sve do početka Drugog svjetskog rata, kada su posljednji poljski ulani hrabro napali njemačko motorizirano pješaštvo.

Athumanunh je za svoj prikaz učinka konjanika naoružanih kopljima izabrao video isječak napada 'krilatih poljskih husara' na švedske arkebuzire i musketire, odnosno na jednu švedsku pješačku regimentu (pukovniju).


- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.10.2016., nedjelja

Oružje, naoružanje i oprema

Taktike pikenira – Tercios (trećina) ili Španjolski kvadrat

Dakle, da bi Athumanunh objasnio taktiku kopljanika pikenira najlakše i najbolje je da se za primjer uzme 'španjolski tercio' koji je u to doba bio vrlo efikasan. Naime, radi se o pješačkom ustroju regimente (pukovnija po Athumanunhu, što je nešto slabije u brojčanom stanju od brigade).

 photo Neki bojni slozaji pikenira.jpg

Zapravo sve se vrti oko 'tisuću vojnika', odnosno i točnije oko 'tri tisuće vojnika'. Sve je zapravo tu podređenu vojnicima pikenirima. Dakle, već od prije poznato Vam je da su pikeniri naoružani vrlo dugim kopljima. Što onda predstavljaju ostale dvije trećine vojnika? To su već zapravo prijelazna vremena gdje se pojavljuje i vatreno oružje (uz mač i koplje), ali je ono još uvijek u 'pelenama', pa se rabi tek kao pomoćno sredstvo u bitki u kojoj još uvijek caruju koplje i mač (ubodno i ubodno-siječno hladno oružje).POZOR UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Dobro, vratimo se taktici 'trećine'. Ovdje Vam dobro može poslužiti Athumanunhov video isječak bitke kod Rocroia (1643.). No, molim budite pozorni isječak je prepun uznemirujućih i nasilnih prikaza i ne preporučujem ga baš svakome!

U to doba vojskama je najidealnije imati tisuću pikenira, tisuću musketira i tisuću arkebuzira ili 'rodelerosa' (mačevaoca), naravno uz pomoćne vojnike inženjerce, ranarnike, liječnike ... U srazu s 'terciosima' gotovo uvijek ostali tadašnji poznati rodovi (strijelci, konjaništvo ...) izvlače 'kraći kraj'. Opet tu Vam je Athumanunh postavio računalnu simulaciju sraza 'strijelci vs. pikeniri'.Pikeniri tog vremena redom su pješaci unovačeni za novac (plaču) iz siromašnijih nižih slojeva tadašnjeg društva. Arkebuziri ili 'rodelerosi' pak su Athumanuhu najdraži i oni pripadaju siromašnijem plemstvu – hidalgo. Sjetite se da je Athumanunh u svoja lutanja po bespućima Južne Amerike poveo upravo njih – to su jeftini, ali vrlo opasni i hrabri vojnici, ratnici – jedni od onih o kojima Athumanunh voli zapisati: ratnici su oni jedni od najboljih koji znaju tajne skrivene ...

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2016., subota

Oružje, naoružanje i oprema

Rimska koplja

Koplja u Rimskoj vojsci strogo su podijeljena, pa od njih, odnosno vojnici naoružani određenim kopljem zauzimaju i svoje mjesto u bojnom poretku moćne rimske legije.

Dakle, u prvom redu stoje hastati – vojnici naoružani kopljem nazvanim hasta. Hasta je koplje koje možda malo sliči grčkom koplju 'dory', a može se rabiti kao oružje za bacanje i li kao oružje za ubadanje. Hastati imaju najčešće jedno koplje hasta i jedno koplje pilum (pilus).

Drugi red manipule (manipula je dio kohorte po Athumanunhu) u rimskoj legiji čine principi. Principi su vojnici koji su naoružani najčešće s dvije haste i dva piluma, ili pak ovaj broj varira od više hasti i jedan pilum.

Treći red ili pričuva koja se naziva triari (najelitniji veterani u legiji po Athumanunhu) naoružani su pilumima. Najčešće to je jedan ili više komada pilum koplja.

Ispred legije idu veliti (lako oklopljeni rimski ratnici po Athumanunhu). Veliti od oklopa najčešće imaju životinjsko krzno i laki okrugli štit spidai ili clipeus, ili pak nemaju ni to. Veliti su naoružani kopljima verutum koja su kratka i pogodna za bacanje (svaki velit ima po pet, ili čak i više verutum koplja.

Koplja tipa contus služe za lov uglavnom, ali se rabe i u borbama gladijatora, a rjeđe tijekom bitke, no nije isključivo.

 photo Rimska koplja.jpg
- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2016., nedjelja

Oružje, naoružanje i oprema

Koplje – pješačko ili konjaničko

Dakle, neki bi jednostavno napisali 'koplje je koplje', no, ne i Athumanunh. Naime, razlike postoje od najranijih vremena, jer zašto bi grčki hopliti svoje koplje nazivali 'dory', a konjanici 'xyston'?

Zašto bi Homer tajnovito zapisao da su Troju pokorili Dory!? Athumanunh razumije Homera i potpuno mu je razumljivo zašto je Homer uporabio riječ 'dory', jer 'dory' (što zapravo u prijevodu znači drvo) u Homerovo doba predstavlja vojnu snagu, a to znači da u to doba koplje ima prednost nad mačem. Sjetite se da se i veličanstveni dvoboj, najhrabrijih (Hektora i Ahileja) odvijao upravo kopljem – dory! No, dobro vratimo se koplju.

Koplje (dory) glavno je naoružanje hoplita (teških pješaka po Athumanunhu). To je zapravo koplje dužine do 1,8 metara. Kopljište je od lakog drveta (dren ili jasen) s oštricom na vrhu, ali i šiljkom na dnu (suroter po Athumanunhu).

Taj sauroter (šiljak) ima više namjena, pa je tako zapravo protuteža oštrici i balans cijelog oružja (koplja). Ako bi se koplje u jeku i žaru bitke slomilo, ili bilo prekinuto nekim od protivničkih oružja, sauroter je bio odlična zamjena.

Dakle sauroter postoji u to doba i kod pješačkih (dory) i kod konjaničkih (xyston) koplja. Koplja čarkara (lakih pješaka po Athumanunhu) mogla su biti bačena na protivnika, pa ih Athumanunh naziva sulice.

Kasnije, makedonske sarise (pješačka koplja dužine četiri, pet ili šest, a i više metara) također imaju sauroter koji kod obrane falange od konjaništva ima i namjenu zabadanja u tlo radi lakšeg zaustavljanja navalne snage konja.

Konjanički 'xyston' dužine je od 3 do 4 metra i zapravo ima dvije oštrice na jednom kopljištu. Tako 'dory' zapravo postaje temelj za kasnije kopljanike pješake (pikeniri po Athumanunhu), a 'xyston' to isto za kopljanike konjanike (lansijere, a još kasnije ulane po Athumanunhu).

 photo Koplje S D X S.jpg
- 10:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2016., nedjelja

Oružje, naoružanje i oprema

Oružje, naoružanje i oprema

Oružje – naprava za vođenje borbe. Naoružanje – nosači oružja. Oprema – tehnička sredstva za oružje i naoružanje. (definicije su Athumanunhove i pomoću njih on definira sredstva za vođenje boja, bitke i borbe.

Dakle, tema ove serije Athumanunhovih natpisa bit će oružje koje Athumanunh opet dijeli po kategorijama, potkategorijama, razredima, vrstama i inačicama. Točnije, naglasak će biti na kategoriji 'oružje', potkategoriji 'hladno oružje', razred 'bodni, sijekući, bacački, odnosno kombinirani', vrsta 'koplje' i inačice te vrste.

Možda je ovdje dobro i napisati sve kategorije oružja koje Athumanunh raspoznaje: hladno, vatreno, bacačke naprave, minsko-eksplozivne naprave, elektromagnetno, kemijsko, biološko, nuklearno i na kraju oružja koja neki uvijek zaborave, a nisu ništa manje opasna: psihološko i ekonomsko.

Dobro, vratimo se onda na temu koju je odabrao Athumanunh – koplje, vrste i inačice tog 'hladnog ubodno bacačkog oružja' koje je jedno od prvih oružja koje su ljudi počeli rabiti za lov, ali i rat. Inačice ovog oružja dovest će i do specijaliziranih vojnika opremljenih ovim oružjem, ali i do taktike i ustrojavanja vojnih postrojbi kroz povijest.

Tako će Athumanunh spomenuti rimske legionare naoružane kopljima koja se nazivaju pilum i hasta (od njih nastaju i nazivi za pilusa i hastatusa po Athumanunhu), pa zatim pike (pikeniri), lance (lansijeri) kasnije (ulani), partizana (partizani), helebarda (helebardisti) ...

Na kraju, to je dugačko zašiljeno oružje za borbu ili lov kojim se bode ili baca, a sastoji se od bodila (kamen, kost, opsidijan, bronca, bakar, željezo ...) i kopljišta (motke, štange, stijega ...) ... razne inačice koplja nastaju kada se bodilo promjeni, odnosno zamijeni, pa tako imamo, bardicu, sataru, ratnu kosu, helebardu ...

O svemu narečenom, postanku, razvoju, ustroju, taktici, načinu primjene i uporabe pisat će Athumanunh u slijedećoj seriji svojih postova.

 photo Oruzje koplje.jpg
- 12:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.09.2016., nedjelja

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Asasini, ismailiti, Nizari ...

Athumanunh je ovu malu seriju zapisa o katoličkim vojničkim viteškim redovima započeo s hramovnicima (templarima), a završit će je s jednim od najkontroverznijih ismailitskih interpretativnih tradicija u okrilju šijskog islama.

Dakle, sve je počelo nešto prije više tisuću godina ... na prostorima današnje izraelske pustinje gdje je oduvijek vladala nekakva jezovita tišina ... Taj komadić zemlje, na koje su i jedni i drugi polagali pravo, mjestu gdje su rođene i jedna i druga religija, stotinama godina bio je dodirna točka i misteriozno mjesto na kojem su i jedni i drugi željeli dokazati svoju nevinost, a zapravo su postali krivci i heretici i zauvijek oklevetani od silnih hereziologa.

Ako Athumanunh pozove u pomoć etimologiju i semantiku za objašnjenje riječi 'asasin' dobit će uputu koja će ga navoditi na arapski jezik i riječ 'hašašin' koja pak imenuje onoga koji konzumira hašiš. Ipak, asasini sami sebe zapravo nazivaju Nizari.

Kao i obično, kako to uvijek zapravo i biva u povijesti, sliku o Nizarima stvorili su zapravo njihovi neprijatelji, bili oni s islamskim ili kršćanskim prefiksom. Tako mi danas o toj egzotičnoj, ili pak možda ezoteričnoj (mističnoj po Athumanunhu), a na kraju zapravo fanatičnoj grupi, koja je više opijena no trijezna, znamo vrlo malo.

Danas u modernim europskim jezicima riječ 'asasin', u različitim oblicima, gotovo uvijek označava ubojicu, a u nešto blažoj inačici napušenog i divljeg orijentalca koji je slijepi poslušnik i ludi zanesenjak i koji za ideju, isključivo putenog (seksualnog po Athumanunhu) raja hoće i zna oduzeti život drugome, ali i sebi.

Sve 'obilje povijesnih istina' koje nam je dostupno o asasinima i hramovnicima, zapravo se samo isprepliće s mitovima i tajnama, a nekakve očuvane povijesne čvrste i dokumentirane građe nema nigdje ...

No, dobro, Athumanunh će onda samo za kraj zapisati: Možda su ipak, zaglušujuća kakofonija tutnjave oklopljenih konjanika, zveket mačeva i jatagana, bojni pokliči, jauk ranjenih, zvuk trublja i zurli, te zapovijedi izvikane na mnogobrojnim jezicima, doprinijele iščeznuću i jednih i drugih obavijenih tajnom i misterioznošću.

 photo ATA.jpg
- 17:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.09.2016., subota

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Red svetog Tome nadbiskupa Canterburyja

Ovaj viteški red engleskih vitezova ivanovaca utemeljen je 1191. u Akri (Sveta Zemlja) nakon što je engleski kralj Richard I. uz pomoć francuskog kralja Filipa II. zauzeo Akru.

Ovaj red bio je rezerviran isključivo za vitezove i plemiće engleskog podrijetlja. Tijekom petog križarskog rata vitezovi ovoga reda istakli su se svojom hrabrošću u obranama gradova Jaffe i Sidona i naravno u stogodišnjoj obrane samog grada Akre.

Međutim, baš kao što to uvijek i biva u povijesti – nikada hrabrost ratnika nije zasjenila hrabrost drugog ratnika! Uvijek su ratnici uništeni spletkama i podmuklošću onih drugih - ne ratnika! No bio bi to blag izraz koji će napisati Athumanunh, a da bi vi bolje razumjeli Athumanunh 'ne ratnicima' ne naziva civile, jer oni su jednostavno civili i ništa nisu u ratovima krivi, ali KUKAVICA to je pravi naziv za te 'spletkaroše', 'mutikaše' i 'ne ratnike' koji uvijek na kraju nadvladaju i unište ratnike.

No, dobro, dakle, te davne 'jeseni' slavnog kraljevstva Jeruzalema, točnije 12. svibnja 1291., Akra i Sveta Zemlja zauvijek su izgubljene za sve 'vitezove križare', a time i za vitezove reda svetog Tome – oni se povlače na Cipar i dalje prema svom nestajanju sa povijesne pozornice.

Oznaka ovog reda bio je crveno obrubljen bijeli križ grčkog oblika (cruxs immissa ili po Athumanunhu crux quadrata), a još ranije pojavljuje se račvasti križ crvene boje sa baptisterijskom školjkom (krstionička školjka - krstionica po Athumanunhu) u središtu.

 photo Red sv Toma.jpg
- 14:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

31.08.2016., srijeda

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Sjeverni (Baltički) kršćanski viteški vojnički redovi

Tijekom Sjevernih (Baltičkih) križarskih ratova koje vode kraljevi i plemići Danske, Njemačke, Poljske i Švedske i njihovi saveznici protiv poganskih plemena Sjeverne Europe (na području današnjih baltičkih država Litve, Latvije, Estonije i Stare Pruske/današnja ruska enklava Kalinjingrada).

Ta baltička plemena bila su: Kuronci, Selonci, Semigalijci, Latgalci, Skalvi, Prusi, Galindijci, Zemaiti, Oeselianaci, Vironijci, ali se križarski rat vodi i protiv ruskih pravoslavaca.

U prvom redu tu su slijedeći redovi: Livonska braća od mača (njemački vitezovi po Athumanunhu) čiji je red utemeljen 1202., a koji se kasnije stapaju sa teutoncima i postaju vitezovi livonskog reda. Potom, Red Dobrin (poljski vitezovi po Athumanunhu) čiji je red utemeljen 1216. U početku taj red čini 15 njemačkih vitezova iz Donje Saske i Mecklenburga, a kasnije im se priključuju poljski vitezovi.

Oznaka livonskog reda braće od mača je crveni mač iznad kojeg je crveni pljosnati (formalan po Athumanunhu) križ. Oznaka Reda Dobrin je crveni mač iznad kojeg je šestokraka (betlehemska po Athumanunhu) zvijezda koja označava Krista u dolasku).

Možda ovdje Athumanunh može spomenuti još jedan viteški vojnički red koji je utemeljen 1233., a radi se o Redu vitezova križa s crvenom zvijezdom u koji ulaze vitezovi Bohemie (Češka). Ipak, ovaj red sudjeluje i u križarskim ratovima u Svetoj Zemlji. Oznaka ovog reda je crveni granasti malteški križ ispod kojeg je crvena šestokraka (betlehemska) zvijezda na crnoj podlozi.

 photo Sjeverni VVR.jpg
- 13:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

30.08.2016., utorak

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Viteški vojnički Red braće njemačkog doma svete Marije u Jeruzalemu

Tek nešto manje poznati od hramovnika (templara), teutonski vitezovi koje Athumanunh naziva jednostavno teutonci, utemeljili su svoj Teutonski viteški red (lat. Ordo domus sanctae Mariae Theutonicorum Hierosolymitanorum, nje. Orden der Brüder vom Deutschen Haus der Heiligen Maria in Jerusalem) negdje oko 1190.

Poput sličnih viteških vojničkih redova i teutonci su naginjali siromaštvu i skromnosti, viteštvu i hrabrosti, a na kraju se u povijesti ovjenčali misterioznošću i tajanstvenošću, pa mnogima postali nerazumljivi i neshvatljivi.

Simbol (vojni znak po Athumanunhu) teutoncima je 'teutonski križ' kojeg je Athumanunh u svojoj tablici križeva smjestio pod 'moćan križ' koji je crne boje sa srebrenim obrubom. Zapravo, Athumanunh tu raspoznaje praiskonska četiri 'tau križa'.

Nadalje, u Athumanunhovom proučavanju 'teutonskog križa', taj križ varira od početnog latinskog oblika (tau, štapa sveca po Athumanunhu), sve do grčkog oblika križa.

Vojnički ustroj i hijerarhija teutonaca vidljiv je i prepoznatljiv i po samom načinu odijevanja i opreme (štitovi i kacige po Athumanunhu), ali Athumanunh je, kao onaj koji je vidio zaprepašćujuću divotu bitke i čuo zastrašujuću buku bitke, potpuno uvjeren da su te 'rogate kacige' teutonaca ipak služile samo na ceremonijama jer kao takve morale su biti izuzetno teške, nezgrapne i nefunkcionalne u bitkama, hoću kazati jednostavno, samo su mogle smetati i sputavati ionako oklopljenog viteza.

No, ova opaska je opet samo Athumanunhova i kao takvu je doživite, baš kao što Athumanunh slike inih i veličanstvenih prikaza bitaka teutonaca (na kojima oni redovito nose kacige svoje rogate) doživljava samo kao 'izraz slikara', odnosno njegovu umjetničku slobodu ...

 photo Teutonci.jpg
- 20:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.08.2016., petak

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Španjolski vojnički viteški red Calatrava

Katolički viteški vojni red Calatrava utemeljen je 1158. godine u cistercitskom samostanu Fietro, a naziv nosi po utvrdi koju im je poklonio kastiljski kralj Sancho III.

Baš kao i u Portugalu i ovdje su katolički vojnički redovi u početku imali temeljnu zadaću obrana i borba protiv Maura, tako je bilo i s redom Calatrava, koji je bio prvi takav utemeljen u tadašnjoj Kastilji.

 photo spanjolski CAS VV redovi.jpg

Druga dva viteška vojnička reda Kastilje su Red Alcantara i red Santiago. Oznaka reda Calatrava je grčki oblik križa (crux immissa ili crux quadrata po Athumanunhu), sidrasti s cvjetnim završecima, crvene boje.

Oznaka Reda Alcantara je isti križ samo zelene boje, dok je križ Reda Santiago također cvjetnog izgleda, ali se radi o latinskom tipu križa (crux eapitata ili crux ordinaria po Athumanunhu) koji je crvene boje.

 photo portugal i spanjolska VV redovi.jpg
- 22:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.08.2016., srijeda

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Portugalski kraljevski viteški red – Vitezovi svetog Benedikta od Aviza

Za razliku od viteških redova utemeljenih u Svetoj zemlji, u Jeruzalemskom kraljevstvu, čija je temeljna zadaća bila zaštita i briga za hodočasnike, viteški redovi utemeljeni u Portugalu imali su temeljnu zadaću borba protiv Maura.

U Athumanunhovom nizu prvi takvi viteški red je Red vitezovi svetog Benedikta od Aviza. Taj red je utemeljen već 1128. po uzoru na red hramovnika (templara).

Nakon protjerivanja Maura potreba za ovakvim viteškim vojnim redovima naglo je splasnula, ali samo nakratko. Naime, portugalske prekomorske ekspedicije u Afriku i Novi svijet (Ameriku) opetovalo je potrebu za ovakvim viteškim redovima.

Međutim, od početnog zanosa, entuzijazma i dobre namjere, a kako to uvijek i biva, ubrzo je ovaj prekomorski 'križarski rat' degenerirao i skroz se izokrenuo. Red je portugalski kralj ukinuo i uveo ga 1551. u regularnu vojsku, a kralj je postao vječiti veliki meštar reda, a njegovu dužnost u današnjem modernom Portugalu preuzeo je Predsjednik.

Znak reda je zeleni križ, a po Athumanunhovoj tablici vrste i oblika križa on je u skupini sidrastih (crux ancorata) cvjetnih križeva. (možda se jednom odlučim i malo Vam napišem o vrstama i oblicima križa po Athumanunhovoj tablici).

 photo Red Svetog Benedicta od Aviza.jpg
- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2016., utorak

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Rimokatolički viteški vojnički red Svetog Ivana – hospitalci Ivanovci

Red Svetog Ivana utemeljen je u 11. stoljeću, točnije 1099. godine, s ciljem njege i zaštite bolesnih i siromašnih hodočasnika. Dakle, u početku ovaj red gradi bolnice i zbrinjava bolesne, ali ubrzo postaja i vojnički red s vitezovima čija je zadaća obrana Jeruzalemskog kraljevstva i drugih svetih mjesta.

Hospitalci su ubrzo postali izuzetno vojnički snažni i dominantni, a Athumanunh prema njima ima respekt jer to je viteški red koji je posljednji napustio Svetu zemlju, a potom su kao 'vitezovi Rodosa' odolijevali sve do 1523. kada su se pod opsadom Turaka prisiljeni povući sa stanovnicima grada.

Hospitalci, odnosno 'vitezovi Rodosa' 'lutaju' bez zemlje sve do 1530. kada dobivaju u posjed arhipelag Malte, pa ih od tog trenutka Athumanunh raspoznaje kao 'vitezove maltezere'.

Poseban red Ivanovaca, također red hospitalaca bili su vitezovi reda Svetog Lazara, a Athumanunh ih raspoznaje kao 'vitezove lazarete' čiji je vojnički viteški red utemeljen 1119. godine s prvobitnom namjenom njege gubavaca, ali se kasnije i ovaj red pretvorio u vojnički viteški red.

Athumanunh želi naglasiti da je zeleni križ, simbol 'vitezova lazareta' možda dana simbol modernih ljekarni koje također imaju zeleni križ ... ovo je samo Athumanunhovo promišljanje, pa ga kao takvog prihvatite ili odbacite, jer nekih čvrstih dokaza za tu svoju tvrdnju o povezanosti 'vitezova lazareta' i današnjih ljekarnika Athumanunh nije uspio pronaći u knjigama svojim starim i prašnjavim od povijesne mudrosti.

 photo Red Svetog Ivana Ivanovci.jpg
- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2016  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

O ratovima

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se