Bitke kroz povijest

26.03.2017., nedjelja

Jug protiv Sjevera

'Željezna brigada' – 'Crni šeširi'

 photo USA CS IB.jpg

'Željezna brigada Zapada' elitna je brigada USA armije Potomac ustrojena od pješačkih pukovnija zapadnih SAD (Wisconsin, Indiana i Michigan). Ovu brigadu krasila je izuzetna vojnička stega, ujednačen izgled odore s karakterističnim crnim šeširima i nepokolebljiva bojna spremnost.

Tijekom američkog građanskog rata ustrojena je još jedna 'željezna brigada Istoka (New York i Maine), a obije su se našle zajedno u bitci kod Gettysburga (1863.). Obije brigade borile su se dostojanstveno, vojnički i hrabro te su obije brigade pretrpjele teške gubitke u ljudstvu (Zapad oko 60 posto, a Istok 70 posto po Athumanunhu).

Nakon bitke kod Gettysburga ove dvije 'željezne brigade' ustrojene su u jednu – 1. brigadu 1. korpusa USA armije Potomac. Interesantan je i podatak da se 'Željezna brigada Zapada' sukobila i s elitnom CSA pješačkom brigadom 'Stonewall' tijekom druge bitke kod Bull Runa.


pjesma borbenoj zastavi USA vojnika


pjesma borbenoj zastavi CSA vojnika
- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.03.2017., subota

Jug protiv Sjevera

Brigada 'Stonewall' – 1. brigada CSA

Elitna brigada linijskog pješaštva CSA bila je 'Stonewall' brigada koju je ustrojio i uvježbao brigadni general Thomas J. 'Stonewall' Jackson. Početkom američkog građanskog rata brigada se nalazi u sastavu CSA armije Shenandoah s glavnom zadaćom obrane doline Shenandoah.

Razvojem ratnih operacija brigada ulazi u sastav CSA armije Potomac kao ojačanje, a kad armija Potomac mijenja svoj naziv u armiju Virginia (jer naziv armije Potomac postoji i u USA vojsci), brigada 'Stonewall' ulazi u sastav 2. korpusa armije Virginia.

 photo gbr TJSJ.jpg

Ova brigada CSA ovjenčala se hrabrošću i slavom, a poznato je i da je uvijek nosila broj 1 kroz cijelo vrijeme rata i preustrojavanje vojske CSA. Iz poznatog motivacijskog govora brigadnog generala Thomas J. 'Stonewall' Jacksona neposredno pred bitku:

'U armiji Shenandoah bili ste 1. brigada, u armiji Potomac bili ste prva brigada, u 2. korpusu armije Virginia vi ste 1. brigada, u mojim očima vi ste 1. brigada ... u budućnosti na čast i slavu vaših potomaka bit ćete 1. brigada! U ovom našem Drugom ratu za nezavisnost vi ste 1. brigada!

Blagoslovio vas Bog!'


motivacijski govor pred bitku generala 'Stonewall' Jacksona

- 21:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.03.2017., nedjelja

Jug protiv Sjevera

Bucktails – 'jelenski repovi'

Još jedna postrojba dragovoljaca (USA) u američkom građanskom ratu koja se istakla svojom hrabrošću, ali i posebnošću označavanja i djelovanja. Dakle, za danas Athumanunh je izabrao 42. pješačku pukovniju iz Pennsylvanie, nazvane – 'Bucktails' ('jelenski repovi').

Sam naziv dolazi od istaknutog i lako prepoznatljivog repa bjelorepog jelena (lat. Odocoileus virginianus) kojeg su u Pennsylvaniji lovili za prehranu. Naime, svatko tko je želio postati pripadnik 'pennsylvanijskih jelenskih repova' morao se prvotno dokazati u vještinama strijelca i lovca na ovog jelena, čiji je onda rep krasio njegovu kapu (kepi – po Athumanunhu).

 photo AGR Buc.jpg

Ustroj pukovnije 'jelenskih repova' bio je složen po županijama Pennsylvanie, pa su tako u satniji A bili – Andersonovi gardisti (Tioga), satnija B – Morganovi strijelci (Perry), satnija C – Cameron strijelci (Cameron), satnija D – gardisti splavari (Warren), satnija E – Tioga strijelci (Tioga), satnija F – irski pješaci (Carbon), satnija G – Elk strijelci (Elk), satnija H – Wayne nezavisni strijelci (Chester), satnija I – McKean strijelci (McKean) i satnija K – rendžeri splavari (Clearfield).

Iako su kao lako pješaštvo uglavnom bili namijenjeni za zadaće 'čarkaša' i snajperista, 'jelenski repovi' borili su se i kao linijsko pješaštvo i to vrlo hrabro, a dodijeljene crte bojišnice nisu napuštali niti kod pretrpljenih gubitaka. Posebnu hrabrost pokazali su kod Gettysburga ispod Little Round Top gdje su imali 586 mrtvih, ali su svoj položaj obranili do dolaska 20. pješačke pukovnije iz Mainea.

Po završetku građanskog rata jedna satnija 'jelenskih repova' osiguravala je predsjednika Lincolna, a još jedna čuvala je zarobljene vojnike CSA.taktika 'oštrih strijelaca' (u video isječku vide se 'čarkaši' koji započinju bitku i kreću se ispred glavnine, te snajperist CSA koji pogađa generala USA, vide se i lako prepoznatljivi 'zuave')

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2017., subota

Jug protiv Sjevera

'Obojani' vojnici – Buffalo Soldiers

Tijekom američkog građanskog rata utemeljena je posebna postrojba u koju su unovačeni vojnici Afroamerikanci ('obojani' vojnici – colored soldiers). U početku oni se novače od odbjeglih robova iz južnih država, a kasnije je utemeljena i posebna grana US Army, točnije - United States Colored Troops (USCT).

 photo AGR BS.jpg

Dakle, ti prvi odbjegli robovi unovačeni u USCT preteča su kasnijih (još i danas postoje postrojbe US Army koje nastavljaju tradiciju prvih Buffalo Soldiersa) Buffalo Soldiersa. U početku tim postrojbama zapovijedaju 'bijeli' časnici i dočasnici, a kasnije (nakon 22. svibnja 1863. Proglas 143) te postrojbe dobivaju i svoje prve 'crne' dočasnike, a potom i časnike.

Tijekom američkog građanskog rata 'obojani' vojnici ustrojili su 175 pukovnija (što pješačkih, što konjaničkih) u kojima je bilo oko 178 000 'obojanih' vojnika, dočasnika i časnika (to je gotovo desetina ukupnog broja vojnika Unije – po Athumanunhu).

U direktnim borbama poginulo je 2 751 'obojanih' vojnika, a još oko 70 000 podleglo ih je ranama, ili su ostali ratni invalidi. 'Obojani' vojnici pokazali su izuzetnu hrabrost, volju i snagu tijekom borbi, ali su svejedno za svoja sudjelovanja i hrabrost bivali (nepravedno) manje plaćeni i nagrađivani za razliku od 'bijelih' vojnika.

Ipak, krajem rata, general Benjamin Butler pobunio se u glavnom stožeru i zauzeo se za svoje 'obojane' vojnike, te su oni za svoje podvige i hrabrost počeli dobivati visoka odličja namijenjena 'isključivo' bijelim vojnicima, ali i posebnu medalju (medalju Butler).

Bitke poput: bitka kod Cratera (opsada Petersburga), fort Wagner, bitka za Nashville, fort Pillow, Richmond, Virginia, Appomattox ... zauvijek su ovjenčale slavu i hrabrost 'obojanih' vojnika kojima je i sam Bob Marley posvetio svoju pjesmu 'Buffalo Soldier'.


- 14:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.03.2017., nedjelja

Jug protiv Sjevera

Starosjedioci (Native Americans) u američkom građanskom ratu

Mnogi povjesničari još i danas na američki građanski rat 'gledaju' kao na isključivu stvar 'bijelaca'. Tijekom tog krvavog sukoba (1861. do 1865.) diljem sjeverno-američkog kontinenta mnoga plemena starosjedioca (Native Americans), koje mi ponekad krivo nazivamo – Indijanci, pokušavaju se izboriti za svoju autonomnost.

Naime, drastično smanjenje vojnika po utvrdama, koji su pozvani u rat, nije moglo proći neopaženo kod starosjedioca te oni odjednom postaju svjesni da je to možda trenutak kada im se pruža prilika za povratak na svoju zemlju, svoju kulturu i svoj način života ... no rat je neumoljiv!

Neka plemena još su se više izolirala povlačenjem dublje u šume, planine i prerije, druga pak su jednostavno uvučena u 'rat bijelaca'. Tako se pleme Cherokee otvoreno stavlja na stranu CSA, a njihov primjer slijedi još nekoliko plemena Juga (Chickasaw, Choctaw, Creek i Seminole), a od sjevernih plemena u službu USA stavlja oko 3600 ratnika.

Uglavnom oni su lako konjaništvo, izvidnici i tekliči, ali neki se ističu i dobivaju činove (brigadir Ely Parker, brigadni general Stand Watie). Upravo Stand Watie zapovijedao je pukovnijom sastavljenom od Cherookee ratnika koji su se borili na strani USA. Dakle, građanski rat podijelio je i starosjedioce i uvukao ih je u krvave sukobe na različitim stranama.

 photo NA AGR.jpg
- 07:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.03.2017., subota

Jug protiv Sjevera

Pješaštvo američkog građanskog rata - lako pješaštvo

Iako tijekom američkog rata, još uvijek, prevladava taktika 'kordonskog postroja' pješaštva, a rovovi i zakloni za pješaštvo nisu ušli u masovniju primjenu, bitke vodi uglavnom linijsko pješaštvo paljbom, udarom kundaka i bodom bajunete, postoji i lako pješaštvo.

Uz već spomenute 'oštre strijelce' (sharpshooter) postoji još jedna inačica lakog pješaštva koje se ovjenčala slavom tijekom krvavih bitaka američkog građanskog rata. Dakako, radi se o po Athumanunhu 'egzotičnim' dragovoljcima koji su svoj uzor pronašli kod francuskih kolonijalnih 'zuava'.

 photo Zuave AGR.jpg

Zuave su po Athumanunhu zapravo lako pješaštvo koje je odijeveno u karakteristične odore žarkih boja koje imitiraju odijevanje sjevernoafričkih Brebera (široke hlače, kratka tunika i pokrivalo za glavu s fesom). Bitno je napomenuti da se 'zuave' jednakim žarom bore na strani Juga, ali i Sjevera (stil odijevanja i borbe im je gotovo identičan, ali ipak različit – no, hrabrosti i vojničke časti nedostaje ni jednima ni drugima).

Kolika samo hrabrost i odanost krasi ove hrabre vojnike govori i podatak koji je Athumanunh pronašao za drugu bitku kod Bull Runa - naime, 5. njujorška pješačka regimenta 'zuava' pretrpjela je teške gubitke, ali se nije povukla (od 525 vojnika, dočasnika i časnika poginulo je 120, a 330 ih je ranjeno (izbačeno iz postroja) dok je i kod preostalih 100-tinjak utvrđeno više bojnih rana po tijelu).

Na kraju umjesto zaključka Athumanunh će zapisati: USA je do kraja građanskog rata uspjela ustrojiti 70 pukovnija 'zuava', a CSA tek 20. Kako je odore 'zuava' u tadašnjim američkim državama bilo jako teško nabaviti, a izvorne su se ubrzo istrošile, pukovnije 'zuava' polako prihvaćaju standardne odore.

Lako pješaštvo 'zuava' ne bi trebalo opet pomiješati s nekakvim stranim dragovoljcima, već prije sam zapisao da su to Amerikanci koji su se vratili kao dragovoljci iz francuskih vojnih postrojbi raspoređenih u kolonijama Sjeverne Afrike gdje su oni zapravo bili dragovoljci.


- 19:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.03.2017., nedjelja

Jug protiv Sjevera

Braniti se ili napadati

U početku rata, točnije 4. veljače 1981., konfederacija (CSA) broji samo sedam država (Teksas, Mississippi, Alabama, Georgia, Florida, Louisiana i Južna Karolina), a još četiri države neodlučne su (Virginia, Sjeverna Karolina, Tennessee i Arkansas). Kada se Virginia ipak odluči pridružiti konfederaciji od nje se odcjepljuje Zapadna Virginija i priključuje se federaciji kao nova država.ratna himna Juga

Dakle, u početku to je jedanaest država dok su još dvije države (Missouri i Kentucky) ostale bez vlada koje su u izgnanstvu. Početak rata tako je iznjedrio veliki broj ratnih zastava koje zbunjuju na bojištu. Tako neke postrojbe nose zastavu sa sedam zvijezdi (broj 1 Athumanunhove slike), druge pak nose zastavu sa trinaest zvijezdi (broj 2 Athumanunhove slike) koja se lako u daljini i dimu bojišnice može zamijeniti sa sličnom zastavom US konjaništva.

Poradi toga na bojištu se pojavila druga ratna zastava CSA (broj 3 Athumanunhove slike), a ubrzo i treća (broj 4 Athumanunhove slike). No i sami zapovjednici CSA vojske mijenjaju zastave pa se ubrzo na bojišnici pojavljuju i 'usamljena zvijezda' (lone star ili popularnije – bonnie blue) (broj 6 Athumanunhove slike) koji nose postrojbe iz Teksasa, ali i neke druge.

Zastava stožera generala Lee izgledala je kao što je prikazano na broju 5 Athumanunhove slike. Tu su još zastava generala Hardee koja izgleda poput 'usamljene zvijezde', ali ona u svom središtu ima 'pun mjesec' (bijeli krug) (broj 9 Athumanunhove slike). Zatim je tu zastava generala Polka (broj 7 Athumanunhove slike) i generala Van Dorna (broj 10 Athumanunhove slike) koje su se pojavile tijekom 1862.

Zanimljiva je i zastava 10. pukovnije iz Tennessee koja je zelene boje (broj 8 Athumanunhove slike). Na kraju ostaje taktika: vojska CSA u početku reda uspjehe i prelazi u ofenzivno djelovanje prema vojsci USA (što će se kasnije pokazati kao loš izbor) dok vojska USA kao da rat vodi lijevom rukom i još je k tomu nezainteresirana (što pak će se ubrzo promijeniti).

 photo CSA drzave.jpg
- 18:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.03.2017., subota

Jug protiv Sjevera

Tko je prvi zapucao na koga i gdje u Američkom građanskom ratu?

 photo POCETAK amgr.jpg

Nadnevka 9. siječnja 1861., započeo je građanski rat u SAD – u. Dogodilo se to onog trenutka kada su zapravo ispaljeni hici upozorenja prema drugoj strani. Naime, jedan sjevernjački parobrod pokušao je ući u luku grada Charlestona u državi Južna Karolina (South Carolina).

Ulaz u luku grada Charlestona, branila je utvrđena citadela (Fort Sumter), a posadu utvrde činili su južnjački kadeti netom povučeni s akademije 'West Point' koja je ostala u US. Još uvijek puni emocija i sjećanja na prijatelje koji su ostali na drugoj strani, a u dvoumljenju između prijateljstva i dužnosti prema Jugu (CS) ti kadeti izabrali su časno rješenje.

Naime, zapucali su prema brodu, ali u čistoj namjeri upozorenja, pa su hici preletjeli brodski pramac. Međutim, tri zrna ipak su se zabila u bok broda. Nakon toga brod je okrenuo i vratio se prema luci New Yorka, ali bio je to ratni čin jer brod je ipak pogođen. Naziv ratnoga broda bio je USS 'Star of the West' (Zvijezda zapada).

Ništa više nije moglo zaustaviti građanski rat!Bitka kod Gettysburga – početak topničkog baraža (batiranja) CS topništva i odgovor (kontrabatiranje) US topništva

- 06:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.02.2017., ponedjeljak

Jug protiv Sjevera

Oštar strijelac – Sharpshooter

Dakle, za danas je Athumanunh izabrao pojam 'sharpshooter' što bi trebalo označavati vojnika strijelca koji je vrlo vješt u rukovanju s puškom, odnosno, to bi trebao biti vojnik oštrog uma i vrlo prepreden.

No, da bi ipak bolje razumjeli o čemu Athumanunh želi danas pisati, to će biti jednostavno – snajperist, odnosno, vojnik snajperske specijalnosti. Ipak, ovaj vojni pojam također u povijesti američkog građanskog rata može označavati i lakog pješaka, marksmana, riflemana ili snajperista.

Lako pješaštvo zapravo su – čarkaši, odnosno dobri strijelci koji se kreću ispred glavnog postroja pješaštva i svojom preciznom paljbom prisiljavaju protivnika na prerano zauzimanje složaja za bitku što je izuzetno važno u tadašnjoj taktici linijskog pješaštva.

Nadalje, 'marksman' (Athumanunh će ga jednostavno nazvati – ekspert) pješak (strijelac) je koji pogađa ciljeve koji su 'dugodosežni' (vrlo udaljeni, a izuzetno značajni – časnik na konju koji se kreće iza postroja pješaštva).

Rifelman pak bi po Athumanunhu jednostavno mogao biti – taktički snajperist, strijelac naoružan puškom-topom (14, 5 do 20 mm) namijenjen za pogađanje vrlo opasnih ciljeva (protivnički snajperisti, topnici, zapovjednici, stjegoonoše ...)


- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2017., nedjelja

Jug protiv Sjevera

Jug protiv Sjevera - uvod

 photo US A CS.jpg

Rat kao pojava sam po sebi je strašan jer u njemu uvijek svi gube i nikada nitko ne pobjeđuje, no, s točke vojnog gledišta postoji nešto još strašnije, a to je građanski rat u kojem dolazi do potpune degeneracije civilnih, ali i vojnih vrijednosti.

Svi profesionalni vojnici strahuju od 'prijateljske paljbe', a svi časnici potajno se pribojavaju upravo tog – građanskog rata. U povijesti ljudske gluposti zapisani su mnogi takvi ratovi, a jedan (američki građanski rat) najbolje opisuje pismo generala zapovjednika CSA vojske (Robert E. Lee) svojoj sestri:

'… U sebi sam se morao suočiti s pitanjem da li mogu učestvovati u ratu protiv moje rodne i voljene države. Uz sve svoje poštovane i odanost Uniji, osjećaj lojalnosti i dužnosti američkog građanina, nisam bio u stanju odlučiti se podignuti ruku na moju rodbinu, moju djecu, moj dom. Stoga sam dao ostavku na svoju dužnost u vojsci i iskreno se nadam da neće biti potrebne moje vojničke sposobnost i da nikada neću biti pozvan da izvučem svoj mač …'

Nažalost, taj hrabri čovjek i briljantni časnik ubrzo je bio prisiljen stati na čelo vojske konfederacije (CSA) i voditi je u teške i izuzetno krvave bitke protiv vojske Unije (USA).

General Robert Edward Lee, dugo se dvoumio i lomio u donošenju oduke: - napustiti Uniju, (upravo to dogodilo se i Washingtonu koji se dvoumio u biranju Britanski Imperij ili slobodne države Amerike), te se boriti za slobodu i nezavisnost voljene rodne države Virginie, ili ostati u vojsci Unije s kolegama i prijateljima s kojima je služio u mnogim bitkama i ratovima.

S ovim kratkim uvodom Athumanunh će se upustiti u lutanja kroz taktike, tehnike, procedure, odluke, ali i odore, boje, oznake, postrojbe ... američkog građanskog rata.POZOR! prizori su vrlo nasilni!

- 13:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.02.2017., ponedjeljak

Struktura i hijerarhija

Armijska skupina –najviša strategijska vojna postrojba

Najviša strategijska postrojba, armijska skupina, ustrojava se od armija i uvijek je privremenog sastava, a načelno to su dvije armije, no može i više. Danas je Athumanunh izabrao britansko-kanadsku 21. armijsku skupinu koja je ustrojena neposredno pred početak operacije Overlord – poznatije kao 'najduži dan' ili 'Dan D'.

Dakle, po Athumanunhu izabrana arkijska skupina ustrojena je od britanske 2. armije i kanadske 1. armije, a samim time dobila je i svoj naziv 21. armijska skupina. Britanska armija u svom ustroju ima divizije iz Engleske, Škotske, Welsa, ali i australsku, novozelandsku i južnoafričku diviziju.

Kanadska 1. armija ustrojena je od kanadskih divizija redom 1., 2. i 3. pješačke te 4. i 5. oklopne divizije. Dok su zapadnjačke (savezničke) armije gotovo uvijek mješovitih sastava, njemačke armije mogu biti i oklopne te kao takve ulaze u sastav armijskih skupina. Kod istočnih vojski armijske skupine ustrojene su po divizijskom načelu, a korpusi su pod direktnim zapovjedništvima glavnog stožera.

 photo Shema armijske skupine.jpg
- 19:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.02.2017., nedjelja

Struktura i hijerarhija

Armija – strateška postrojba

Dakle, danas sviđalo se to nekomu ili ne, Athumanunh nastaviti niz u strukturi i hijerarhiji vojnih postrojbi i naravno opet na samo sebi svojstven način. Armija može biti i sinonim za cjelokupne oružane formacije neke države, a načelno je ustrojena od korpusa i divizija, no, može biti ustrojena i od združenih taktičkih sastava, ili pak jednostavno od namjenski organiziranih snaga.

Može biti stalnog ili promjenjivog sastava, a isto tako može biti istogranska s nekim ojačanjima, ili bez (armada u ratnoj mornarici). Za svoje današnje pisanje Athumanunh je izabrao USA armiju Potomac iz vremena američkog građanskog rata. Struktura je prikazana iz vremena kada je tom armijom zapovijedao general George Gordon Meade, a njezina posebna zadaća bila je vojne operacije u Sjevernoj Virginiji i sprječavanje prodora CSA snaga prema Washingtonu.

Na Athumanunhovoj slici vidi se organizacijska struktura USA armije Potomac s pripadajućim oznakama (zastavama korpusa i divizija te armije.

 photo Shema armije Potomac.jpg
- 14:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.02.2017., subota

Moć nacije

Nadmudrivanja, pripetavanja i laprdanja o vojnom roku

U vojnoj organizaciji vrlo je slikovito zapisano – snažan si toliko koliko je snažan tvoj najslabiji dio! Ovo ću, iako to nije moj stil, posvetiti nekome tko se odaziva na pozivni kod – Siera – Alfa – Mike, a u namjeri objašnjenja služenja vojnog roka.

Naime, na Athumanunhovoj slici nazvanoj 'Dijagram moći države (nacije) vidljivo je vrlo zorno da svaka imalo ozbiljna država ima svoj 'kapital' (imovinu), 'rad' (svi radno sposobni) i 'zemlja' (geografski teritorij – životni prostor), a sve zajedno to su resursi.

 photo Dijagram moci.jpg

Svaka država pokušava se organizirati u idealnom smislu sprege ekonomije i sigurnosti, pa ako to uspije možemo pričati o nekakvoj moći (snazi) te države koja se sprema u nekakav spremnik (rezervoar) kako bi se to moglo trošiti za ono što se ne prodaje ni pod koju cijenu – SLOBODU. Naime, svi žele biti slobodni, sigurni i živjeti u blagostanju, a to pak se mora nekako platiti.

Dugovi se moraju vračati, kamate kad-tad dolaze na naplatu, nešto se mora i investirati da bi se putem akumulacije opet pokrenuli ključni resursi i time opet stvorila moć. Taj začarani krug vrlo je teško održati, pa sve države pribjegavaju 'strategijskom modelu' koji se ogleda u čistoj sprezi tri temeljna strategijska modela: politički, ekonomski i sigurnosni.

Eh, sada, ako se pogleda druga Athumanunhova slika na kojoj se vide 'poželjan' i 'opasan' dodir tri strategijska modela lako se može uočiti onaj mali ili pak veliki crveni prostor koji možemo slobodno nazvati – vojni rok. Ovo što mi imamo danas je klasični i najopasniji dodir modela – svi se nadmudruju, pripetavaju i laprdaju, a to bi ako se tako nastavi 'kad-tad' moglo doći na naplatu u kojoj će stradati jedino – SLOBODA.

 photo Dodir modela.png

Na kraju da ne bi bilo zabune, nije Athumanunh (odnosno nisam ja) za nikakvu militarizaciju društva, niti pak sam za ispravljanje roditeljskih propusta tijekom odgoja djece – No, Athumanunh se itekako plaši potpune 'pacifizacije' i ljudi koji se žarko trude održati postojeći MIR na način da nam ne treba baš nikakav OTPOR (a otpor se pruža oružjem) ... jer zna Athumanunh, taj stari heroj bez imena, da je svakom agresoru glavni cilj 'pacificirati' potencijalni plijen – zašto ne zgrabiti plijen koji ne može pružiti OTPOR?!

- 15:18 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.02.2017., nedjelja

Struktura i hijerarhija

Korpus – viša združena operativna postrojba

 photo Shema korpusa.jpg

Korpus je viša združena operativna postrojba nadređena diviziji namijenjena za izvršenje složenih operativno-taktičkih zadaća, samostalno ili u sastavu armije (zbor). Athumanunh skreće pozornost da riječ – armija, predstavlja vojnu postrojbu nadređenu korpusu (riječ armija u nekim jezicima označava cjelokupne oružane snage – vojsku, a u hrvatskom vojnom pojmovniku armija je zbor).

Dakle, korpus je ustrojen od manevarskih borbenih postrojbi, postrojbi borbene potpore i službi borbene potpore. Korpus je prva u nizu vojnih postrojbi koja svoju misiju može izvršavati potpuno samostalno, ili pak u sastavu armije ili još veće vojne postrojbe armijske skupine.

Isto tako korpus je prva u nizu vojnih postrojbi koja može dobiti nadležnost i odgovornost za geografsko područje. Na Athumanunhovoj slici prikazan je tipičan klasični korpus '3+3' (tri manevarske divizije plus tri manevarske brigade). Korpusi također mogu biti jednorodni, ali i višerodni (višegranski).


složaj borbenih helikoptera AH – 64 Apache i višenamjenskih helikoptera UH – 60 Black Hawk (korpusna brigada helikoptera) vidi se i prijevozni helikopter CH – 47 Chinook

- 14:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.02.2017., subota

Struktura i hijerarhija

Divizija – združena operativna postrojba

 photo Shema divizije.jpg

U vojnoj hijerarhiji divizija (hrvatski – zdrug, neke vojske nazivaju je – legija) je postrojba nadređena brigadi, a podređena korpusu, pa je kao takva nazvana 'združena' operativna postrojba koja je sposobna samostalno izvršavati misiju, a u svom sastavu pored kopnene vojske može imati i zračne, ili pomorske snage.

Dakle, divizija će u svom ustroju imati dvije i više brigadi (manevarske postrojbe) te pukovnije i bojne rodova borbene potpore, ali i drugih grana vojske kao što su borbeni helikopteri (zrakoplovstvo).

Brojčana snaga divizije može se kretati od 10 do 30 tisuća vojnika, dočasnika i časnika uz respektabilan broj borbenih, neborbenih i prijevoznih vojnih vozila. Divizija može imati u svom sastavu terenske vojne bolnice te vojnu policiju.paljba divizijskih haubica 155 mm

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

O ratovima

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se