30

srijeda

studeni

2011

«U potrazi za savršenim kroasanom» - Arthina škola osobnog prosvjetljenja

«Dok čovjek ne proba savršeni kroasan, ne zna što je to!»,
Artha Mala


Prije petnaest godina zagrizala sam u taj savršeni kroasan i ostala u čudu. Šokirao me miris, okus, toplina peciva, količina maslaca, topljivost i sve to zajedno kada se ispreplete u ustima. Svako malo bih se vraćala u tu istu pekarnicu i uživala u svakoj sekundi tog prekrasnog doživljaja. Čisti hedonistički ritual i još jedan dokaz nevjernicima da Boginja postoji, ako ništa drugo onda zbog toga što je stvorila toliki niz plodova za naša hedonistička čula.

No, kako to već biva, život me odnio na drugi kraj Planete gdje nije više bilo te pekarnice ni tog savršenog peciva. Od tog dana ja tragam za njim. Ne za istim kroasanom, jer njega sam okusila prije mnogo godina kad sam i ja bila drugačija i kad su ovozemaljske prilike bile sasvim nešto drugo. Tragam za tim istim okusom, doživljajem i osjećajem koji mi je donosio taj obrok i taj ritual.

Obilazila sam sve moguće pekarnice, kioske i razne druge tržnice hrane. Kamo god išla na put, obavezno bih pojela kroasan, u nadi da ću doživjeti slično iskustvo. I stvarno, tu i tamo, u najčudnijim zakutcima ovoga svijeta i mojega grada, ja opet naletim na to savršenstvo koje nije isto, ali donosi te senzacije. Ponekad je u pitanju neka zrakoplovna luka kroz koju samo prolazim, ili neki seoski kolodvor, a možda i običan kiosk na tržnici. Svako malo, kad najmanje očekujem, jednim zagrizom u to pecivo kupljeno na najčudnijem mjestu, ja opet doživim iskustvo savršenog kroasana. I to je to, taj trenutak postaje vječnost i on je vrijedan svih razočaranja koja sam doživjela dok nisam stigla u tu vremensku zonu i to odredište. Najčešće, upravo ti kroasani koji su najfiniji, koji sadrže savršenu mjeru maslaca, brašna, vode i soli, i prhki su kao bakino lisnato tijesto, baš oni se nalaze na najbizarnijim mjestima i gotovo uvijek su nesavršenog izgleda - na prvi pogled.

Jednog dana hodam ja zagrebačkim ulicama razočarana kroasanom u svojoj ruci i postanem svjesna te svoje potrage. Nisam ni shvaćala što to konkretno radim sve ove godine. Kroz tu spoznaju shvatila sam da to isto radim i u drugim područjima života, pogotovo onom najbitnijem - u ljubavi, u partnerstvu. Jednom mi je jedna bliska osoba rekla: «U potrazi za velikom ljubavlju čovjek se ponekad mora zadovoljiti i malom!». Tako mi je nekako sada izgledala i moja potraga za tim savršenima pecivom, iako bi ponekad ostao pregorak okus u ustima da bi se moglo pričati o bilo kakvom zadovoljenju ili zabavi. Kad pogledam unatrag na svoja ljubavna iskustva, sve mi to nekako liči na upravo ovakvu misiju. Traženje savršenog spoja u nesavršenosti nekog oblika!

Postoji neko sjećanje, negdje duboko u meni, o određenom mirisu i okusu, o vibraciji i emociji tog meni «ne/savršenog» partnerskog odnosa. Ne znam je li taj osjećaj za feeling povezan s nekim od prošlih ljubavnih iskustava ili je usađen duboko u sjećanju moje duše. Stvarno ne znam, ali ovdje je. Sagledavanjem svog ljubavnog života, izgleda kao da sam cijelo vrijeme bila u potrazi za baš tim osebujnim osjećajem. Od čovjeka do čovjeka, od situacije do situacije, na najbizarnijim i najdosadnijim mjestima. I svaka ta osoba i okolnost su u moj život unijeli nove spoznaje, a iz svih tih susreta ja bih naučila nešto novo o sebi. Nikada se nisam vraćala na isto mjesto, jer osjećala sam da to nije ta kvaliteta koju ja istinski tražim.

Život je krasan i prekrasno nepredvidiv. Taman kad sam zaboravila na svoju potragu, našla sam se u najprostijoj pekarnici/ulici i naišla upravo na taj osjećaj za koji možda nisam ni znala da ga tražim. Točno pored mene, iza ugla, zamiriše nešto poznato, a opet nepoznato. Savršena senzacija, kao i savršen kroasan, izgledom je sve samo ne to. Tada sam stala, poslušala srce, osjetila taj primordijalni beat - i zagrizla!

A kad ono, tamo iza ugla, u najnesavršenijem pakovanju čeka savršen spoj svega što mojem biću donosi treptaj.

*******************************************

I ono bitno - pazi da ne propustiš taj treptaj! Stani i zagrizi! Uživaj!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.