AROMAKOZMETIKA





ZAŠTO AROMAKOZMETIKA


Koža je jedan od naših najvećih organa – čovjek prosječno ima oko 3 kg kože koja predstavlja polupropusnu membranu u naš organizam. Razne nečistoće i zagađivači iz okoliša ulaze u naš organizam upravo preko kože. Ono što nanosimo na kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo.

Što ulazi u sastav većine komercijalnih, pa i najskupljih, proizvoda za njegu? Uz hrpetinu kemijskih spojeva čije nazive ne razumijemo, na deklariranom sastavu (ako ga uopće ima!) naći ćemo vazelin i parafin, mineralna ulja. I za početak je dovoljno da se zaustavimo na tome. Parafin i vazelin su derivati nafte, ugljikovodici, i nisu srodni lipidima kože. Osim toga, njihove molekule su prevelike da bi prodrle kroz kožu, stoga se proizvodi na bazi njih ne upijaju u kožu, već ostaju na površini i ometaju prirodne funkcije kože – apsorpciju i eliminaciju. Nikakve ljekovite tvari se putem parafina i vazelina neće unijeti u kožu, već će ostati na njezinoj površini! Osjećaj njegovanosti je kratkotrajan – koža nije dubinski nahanjena i opskrbljena vlagom. Zapravo, većina tzv. hidratantnih krema koži krade vlagu!

Što je sa prirodnim proizvodima? Epitet prirodno je postao toliko IN da sve više proizvođača kozmetike svoje preparate deklarira kao prirodne. Međutim, da bi proizvod mogao godinama nepromijenjen stajati na policama u trgovini, mora u sebi imati hrpu konzervansa, koji često izazivaju alergije. Često se umjesto hladno prešanih biljih ulja koriste rafinirana, pročišćena, jednom riječju, obezvrijeđena – zbog produljenja roka trajanja. Masnu i vodenu fazu u kremama i losionima treba emulgirati – a rijetki su proizvođači koji koriste prirodne ili barem poluprirodne emulgatore, jer se oni, pogađate – lako kvare. Za vodenu fazu koristi se demineralizirana voda. Pa čak i da zadovoljavaju kriterije kvalitete, komercijalni «prirodni» proizvodi nisu prilagođeni individualnm porebama. Imamo proizvode za različite tipove kože, ali stanje kože se s vremenom mijenja, a masna i masna koža mogu imati itekako različite potrebe! Masna koža s aknama, masna dehidrirana koža, masna osjetljiva koža... Kombinacija je na desetine. Komercijalna kozmetika, makar i prirodna, jednostavno ne može slijediti individualne potrebe potrošača.

Alternativa?

Prirodna kozmetika, da. Ali takva gdje znate što je sastojak određenog preparate, bilo da ga sami spravljate, bilo da ga radi netko drugi, prema potrebama vaše kože.

Zašto biljna (hladno prešana) i eterična ulja?

Zato što biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, njeguju je i hrane. Njihove spojeve koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, gdje uspostavljaju ravnotežu staničnih funkcija i potiču međustaničnu izmjenu tvari. Osim toga, većina eteričnih ulja, u većoj ili manjoj mjeri, imaju antibakterijsko i antiseptično svojstvo, i što je najvažnije, ne gube svoju učinkovitost djelovaja na neku bakteriju nakon dugog korištenja. Više o eteričnim i biljnim uljima sa njihovim specifičnim djelovanjima u kozmetici možete pročitati u tekstovima eterična ulja u njezi kože i biljna ulja u njezi kože.

Većina ljudi, pogotovo oni sa masnijom kožom, ne žele ni čuti za ideju da na kožu nanose ulje. Osamdesetih i devedesetih godina bilo je popularno za kozmetiku namjenjenu masnoj koži istaknuti velikim slovima OIL FREE, pa je time kao pogodna za kožu koja prekomjerno luči sebum. Ulja su nepravedno označavana kao nešto loše, što zatvara pore i spriječava kožu da diše. To jednostavno nije istina. Ulje jojobe naprimjer (zapravo tekući vosak) po svojoj kemjskoj strukturi slično je sebumu, a kod masne kože djeluje tako da smanjuje preveliku produkciju sebuma, blago otvara pore i oslobađa kožu štetnih naslaga. Istovremeno, izvrstan je ovlaživač svih tipova kože! Stoga, nemamo razloga bježati od ulja! Hladno prešano, nerafinirano biljno ulje jedna je od najboljih stvari koje možemo priuštiti svojoj koži!

Da li ćete biljna i eterična ulja koristiti kao uljne mješavine (jednostavnije spravljanje i upotreba), s odvojenom vodenom fazom (tonik na bazi hidrolata i drugih ljekovitih sastojaka), ili u obliku kreme ili gela – odluka je na vama.


Primjere receptura možete naći OVDJE i OVDJE


Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih sirovina, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem sirovina loše kvalitete. Kvalitetna ulja marki Oshadhi i Pranarom možete kupiti OVDJE. Ove recepture su općenito dane i nisu prilagođene indivdualnim potrebama vaše kože. Ukolikom imate bilo kakvih pitanja vezano uz dane recepture, ili se želite posavjetovati o mješavinama prilagođenima vašoj koži, obratite nam se s povjerenjem na e-mail nina@aromaterra.hr.

Nikolina Karin, fitoaromaterapeut
© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR

22.11.2007. u 03:30 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Lipanj 2012 (24)
Studeni 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Studeni 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

AromaTerra Centar

aromaterapija
fitoterapija
aromakozmetika
etericna ulja
biljna ulja
hidrolati
recepture
prirodna kozmetika
radionice
shop

LINKOVI

AROMATERAPIJA

ETERIČNA ULJA


BILJNA ULJA

PRIRODNA KOZMETIKA

TERRA ORGANICA

ARGITAL
BURT'S BEES
CATTIER
DR. ORGANIC
DR. SCHELLER
FLORAME
JOHN MASTERS ORGANICS
LAVERA
LOGONA
OLEOTHERAPY
OSHADHI
PRANAROM
SANTE
URTEKRAM
WELEDA

Kategorije

Biljna ulja
Eterična ulja
Hidrolati
Organska kozmetika