10.05.2006., srijeda

Dobivanje eteričnih ulja pt.2

Hladno prešanje
Iako se nekoć hladno prešanje radilo ručno (gnječenjem kore i askupljanjem ulja u spužvu), danas se koristi cetrifugalna sila. Budući da se tijekom procesa ne koristi toplina, aroma i kemijska struktura dobivenog ulja gotovo su identrične onima kore voća. Za razliku od destiliranih ulja, hladno prešanje esencije također sadrže nehlapive supstancije kao što su voskovi. Loša strana ulja dobivenih hladnim prešanjem njihov je razmjerno kratak rok valjanosti. Iako proizvođači u pripravak obično dodaju male količine ulja, koja djeluju kao konzervansi, ovi destilati ipak propadaju nakon šest do devet mjeseci, a esencije koje se dobivaju destilacijom traju i do dvije godine.

Enfleurage metoda ekstrakcije ulja
Enfleurage metoda ekstrakcije u prošlosti se često koristila u industriji parfema kako bi se zadržao miris cvijeća kao što su jasmin, cvijet naranče ili tuberoze. Naime, njihove neodoljive mirise pokvarila bi toplina destilacije. Osim neznatnih količina ulja dobivenih enfleurage metodom, koje se danas proizvodi isključivo za turiste koji posjećuju destilacije u Grasseu, ta se metoda iscjeđivanja više ne koristi.

Ekstrakcija pomoću hlapivih otapala
Zbog visoke cijene, zahtjevne i dugotrajne enfleurage metode, potpuno ju je zamijenila raširena upotreba hlapivih otapala kao što su petrolej, eter, heksan i benzen, koji služe za čuvanje esencije određenih biljaka i smola - iako je proces enfleurage davao bolje rezultate. Ekstrakcija pomoću otapala koristi se najviše u industriji parfema, jer se tom metodom zadržavaju prekrasni mirisi koji su najsličniji aromama određene biljke. Ipak, ova se ulja ne mogu uvijek koristiti u aromaterapiji, jer često sadrže ostatke otapala i druge nehlapive supstancije koje mogu izazvati reakcije na koži osjetljivih osoba ako ulje nanose izravno na kožu. Također, njihova se kemijska struktura može lako promijeniti dodavanjem drugih sastojaka. kada se građa aromatične bilje izloži hlapivim otapalima on proizvodi supstanciju poput voska, koju nazivamo i konkret. Da se dobije aromatična tekućina konkret se nekliko puta tretira alkoholom sve dok se konačno ne vrati u prvotno stanje pomoću isparavanja pod blagim vakuumom. Viskozno ulje koje se dobiva takvim procesom naziva se apsolut. Osim benzoina, eterična ulja koja se mogu naći u smolama, mogu se dobiti pomoću destilacije parom isušenih amolastih izlučevina. Ti proizvodi češće se koriste u aromaterapiji. proizvodi koji se dobivaju pomoću otapala, a koriste se u industriji parfema, poznati su pod nazivom rezinoidi.
- 20:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija