03.04.2006., ponedjeljak

Dobivanje eteričnih ulja pt.1

U najužem smislu pojam ''eterična ulja'' podrazumijeva aromatična ulja koja se dobivaju destilacijom, a sastoje se potpuno od hlapivih molekula. Ipak, pojam ponekad obuhvaća aromatične pripravke bilo kojeg podrijetla, uključujući one koji se dobivaju hlapivim otapalima, tekućim ugljičnim dioksidom i odnedavno pomoću fitola. Osim hlapivih elemenata, ulja dobivena procesima koji nisu destilacija sadrže i velike molekule nehlapivih tvari (vosak, na primjer).

Destilacija
Iako se korijeni ove metode mogu pronaći u Mezopotamiji prije gotovo 5000 godina, destilaciju kakvu danas poznajemo razvili su arapski srednjovjekovni alkemičari, a usavršili su je u Grasseu, domu industrije parfema na jugu Francuske. Općenito, meki dijelovi biljke, npr. listovi i cvijetovi, mogu se staviti u posudu za destilaciju bez predhodne primjene; vlaknasta građa, npr. drvo, kora, sjemenje i korjenje, mora se izrezati, gnječiti ili naribati kako bi se oslobodilo hlapivo ulje. Određene biljke, npr. melisu i ružu, potrebno je destilirati neposredno nakon branja, jer enzimi prisutni u stanicama biljke počinju razgrađivati eterična ulja. ostale biljke od kojih se dobiva eterično ulje nisu tako osjetljive. Jednom kad dođu u destilator, dijelovi biljke stavljaju se pod koncentriranu paru, koja oslobađa aromatične molekule iz stanice biljke. Aromatična para prolazi kroz niz staklenih cijevi okruženih hladnom vodom, koja djeluje kao kondenzator. oslobođena esencija odvaja se od vode preko sifona kroz posudu uskim grlom, koja je znana i kao florentina. Neki destilatori djeluju izravno i slični su već opisanoj metodi, osim što dijelovi biljke dolaze u izravnan dodir s vodom. Eterična ulja trebaju se redestilirati ili pročistiti kako bi se izbacile nečistoće kao što su prašina biljke ili ostaci smole. Nažalost, u procesu destilacije toplina i voda do nekog stupnja mogu štetiti krhkim dijelovima eteričnog ulja, a to se odražava u aromi koja nikada nije bila jednaka onoj u stanicama biljke.

Destilacija eteričnih ulja kod kuće
Doći do ''kućnog'' destilatora zapanjujući je uspijeh, jer je to vrlo teško ostvariti. Destilator prosječne veličine može se kupiti od dobavljača laboratorijske opreme samo ako posjedujete posebnu trgovačku dozvolu. Destilacija kod kuće oduzima veoma mnogo vremena, a učinci su zanemarivi s obzirom na trud.
- 10:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija