10.02.2006., petak

Bit aromaterapije pt.3

Značajke eteričnih ulja
Premda svako eterično ulje ima svoje jedinstvene osobine, brojnima su zajednička neka terapijska svojstva. Sve su biljne esencije antiseptične u većoj ili manjoj mjeri. Neka ulja posjeduju i autivirusno djelovanje. Brojne esencije, npr. ružmarin i borovnica, istodobno su i antireumatici.

*Medicinska aromaterapija
Istraživači u istočnoj Europi otkrili su da češnjak podiže abnormalno nizak krvni tlak,a također pomaže sniziti visoki krvni tlak. Eterično ulje izpa ima ista svojstva. Valnet i drugi liječnici s područja medicinske aromaterapije također su ustanovili da mješavine određenih esencija imaju izraženije djelovanje nego ako se uzimaju pojedinačno, a otkrili su i misteriozan sinergijski čimbenik koji uzrokuje da je cjelina veća od zbrija djelova. Miješati više od 5 esencija nije produktivno. Tada slabi antibakterijsko djelovanje. Ulja s najjačim djelovanjem primjenjuju se oralno u obliku kapsula. Brojna eterična ulja imaju i zacjeljujuću sposobnost: potiču rast zdravih stanica kože. Jedna od najdjelotvornijih u zacjeljivanju je esencija nevena. Nažalost, destilirana esencija nije uvijek dostupna jer biljka proizvodi premalo hlapivog ulja da bi destilacija bila komercijalno opravdana. No, aromaterapeuti često koriste ekstrahirano ulje, nastalo gnječenjem cjetnih glavica u biljnom ulju, čime se dobiva otopina eteričnog ulja. Lavanda je drugo općepriznato ulje da zacjeljujućim učinkom, - aktivna supstancija za tretman ožiljaka, opeklina, rana i čireva.

*Aromaterapija u liječenju hormosnkih poremećaja
Jedno od najrelevantnijih područja za primjenu aromaterapije proistječe iz djelovanja eteričnih ulja na ženski reproduktivni sustav. Esencije poput kamilice,. čempresa, muškatne kadulje i ruže navode se kao iznimno korisne u regulaciji menstruacijskog ciklusa, tamjan je veoma djelotvoran protiv neredovite ili preobilne mjesečnice, premda ga se rijetko preporuča u tretmanu tih poremećaja. Umjesto da se smatraju oblikom HNL-a (hormonsko nadomjesno liječenje) utemeljenog na biljnim preparatima, većinu drugih esencija (i biljnih lijekova) koji uspostavljaju hormonsku ravnotežu ubraja se u preventivne mjere, odnosno iskorištava se njihov utjecaj na sposobnost tijela da uravnotežava lučenje hormona.

*Aromaterapija i dojenje
Hormonsko djelovanje zamjetno je i kod aromatika, kojima se stoljećima potiče stvaranje majčinog mlijeka - na primjer koromač i kim. Ako je iz bilo kojeg razloga potrebno zaustaviti stvaranje mlijeka, koriste se pak biljke poput kadulje i paprene metvice, koje djeluju suprotno. Mipljenja o djelovanju ulja su različita: neki poznavatelji bilja tvrde kako galaktagozi (tvari koje potiču laktaciju) ne djeluju ako se ne uzimaju peroralno i to ulje dobiveno isključivo namakanjem biljke u otapalu. Ako se eterična ulja nanose izvana, teško je reći je li laktacija pojačana zbog djelovanja ulja ili usljed masaže. Naime, masaža dojki potiče laktaciju i bez primjene eteričnih ulja. Vanjskim nanošenjem eteričnih ulja aromaterapeuti tretiraju sve moguće simptome. Budući da je aromaterapija toliko popularna, tisuće ljudi mogu posvjedočiti o odjelotvornosti takvog liječenja.

*Aromaterapija i središnji živćani sustav
Nema nikakve sumnje da arome eteričnih ulja djeluju na središnji živćani sustav, što je moguće mjeriti i EEG-om (elektroencefalograf).
...
- 08:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija