Puzle života

07.05.2018., ponedjeljak

Drugo poglavlje – Afektivni

Ukratko da razjasnim što znači riječ afektivni.
Odjel za afektivne poremećaje odjel je na kojemu se ja liječim. Afektivni poremećaji jednako poremećaji u ponašanju. To obuhvaća osobe oboljele od depresije, anksioznosti, emocionalno nestabilne poremećaje ličnosti (granične, objasniti ću i tu razliku), bipolarne afektivne poremećaje, osobe oboljele od PTSP-a, te ostale poremećaje ličnosti, kod „težih“ blaže simptomatike. U principu riječ je o blažim stanjima, te tipova poluotvorenoga i otvorenoga odijela. Tako da su to stanja s kojima sam jedino upoznata i o tome jedino mogu pisati.
Nasmijala sam se kada je jedna žena rekla „A to je elitni odjel.“.
Dajem savjet da ne odlazite na bolničko liječenje (osim naravno ako je neophodno) lako čete se navući. Imate društvo, lijepo odete na kavu, teretanu, i toliko kreativnih radionica. Tamo sam i naučila raditi dekupaž i svašta nešto. belj wink
Ovo poglavlje pisala sam tjekom hospitalizacije.


AFEKTIVNI

Promjena raspoloženja,
Nikada se ne zna,
Anksioznih, disocijativa;
poremećenih ličnosti.

Psihofarmatike,
Grupe, radne
i koje kakve
izraze terapeutske.

Već nam rukopis doktorski postaje.
Ja na ličnosti studija
drugog u ljekarnu police psiho kraj
I znamo sve a ne znamo ništa.
Bujnih li mašta,
na jednu situaciju petsto reakcija
Na ct-u mozak, kriva projekcija .

I svi na našu „hvalu“ psihijatri
što znamo sve, a ne znamo ništa.
Pa si misli,
mi ludi?
Normalni?
Malo razdrmani…

Afektivni stanari
što znamo sve,
a ne znamo ništa.


REŠETKE
Kreveta udobnijeg
Nego izbrazdanog trosjeda mog.

Ova što do mene spava,
šuti, pa stade bauljat.

Pogled mi padne na te rešetke.

Rešetke što služe,
da nas od onih vani zaštite.

Nije baš zgodno otvorenog prozora spavat,
dok je vani neki spičeni pijanac.

Ljudi moji vjerujte mi kada kažem.
Mi smo ovdje normalni…
Luđaci su vani,
mi smo ovdje ipak;
pod kontrolom.


PUŠIONA

Šefica sam glavna,
tak mi vele.
Šeficom me zovu pušione cijele.

Al' zbrljali su riječi,
šefica nisam,
ja sam kraljica pušione…
što je mladost popušila.


Nemojte me zdriblati zbog zadnjeg stiha, ma znam ja da nisam mladost popušila, još sam uvijek mlada.
To je tada bio efektni trenutak. wink

:

Nije umjetnička niti neka kvaliteta, ali rešetke su tu zujo

Oznake: afektivni poremećaji, psihijatrija, psihijatrijski odjel, hospitalizacija, ludost, opičeno


- 13:25 - Komentari (15) - Isprintaj - #

11.03.2018., nedjelja

Liječenje Virginie Woolf i afektivni poremečaji kroz povijest

Virginia Woolf poznata engleska spisateljica bila je jedna od ključnih autora narativnog modernizma. Uz Joyce Faulknera Virginia je bila predstavnica struje svijesti, te osnivačica feminističke književne kritike. Rođena u uglednoj Viktorijanskoj obitelji 1882 godine. Za nju je poznato da je bolovala od duševne bolesti, te je počinila suicid 1941 godine.
Virginia je bolovala od bipolarnog poremećaja koji je ustanovljen tek kasnije 1952 godine u priručnik duševnih bolesti (DSM-I), kada su uvedeni poremećaji ličnosti od strane američke udruge. Tek 1952. Godine počela je terapija psihoanalitičkim pristupom po Freudu. Koja se primjenjivala do 2000. Godine kada je iz istog priručnika nastala nova verzija gdje se razumijevanje proširilo i produbilo (DSM-IV-TR). 1996 Young i Mc Grim razvili su novi pristup liječenja poremećaja ličnosti kognitivno bihevioralnm terapijom. Tada su afektivni poremećaji (danas poznati pod nazivom poremećaji raspoloženja), čije je bitno obilježje prvi puta i uvedeni.
Farmakoterapija uvedena je u psihijatriji tek 80-tih godina prošlog stoljeća.
Kod Bap-a (Bipolarni afektivni poremećaj) glavna karakteristika je izmjena depresije i manije. U stanju manije misli naviru bujicom, a osoba zrači srećom i samopouzdanjem. No prije ili kasnije nakon toga slijede depresivne misli i osjećaji, sve se to izmjenjuje u nepravilnim razmacima, što na kraju dovodi do izrazitog umora i iscrpljenosti.
Kod bipolarnog poremećaja postoje tri tipa:
- Tip 1: Koji je imala Virginia – tu su potpuno manične faze, miješane epizode, obično popraćene teškim depresivnim epizodama.
- Tip 2: dominantnija depresija. Stanje uzvišenosti je hipomanična koja je slabija od manije. Tu se ne javljaju psihoze i nema miješanih epizoda.
- Ciklotomični poremećaj koji je najlakši tip bipolarnog.
O psihozama i više o bipolarnog govoriti ću kojom drugom prilikom. No s obzirom da je Virginia patila od prvog tipa važno je napomenuti da osobe u maničnoj fazi govore ubrzano i puno, te dolazi i do pojava halucinacija, dok se u depresivnoj fazi javlja pretjerano spavanje. Zna doći i do javljanje anoreksije (od koje je Virginia također patila.)

Kako se onda Virginia liječila?
Nema točnih podataka no kada se sagleda taj period, uzevši u obzir razdoblje njezina života možemo doći do neke pretpostavke.
Virginia koja se počela liječiti veoma mlada, najvjerovatnije još sa 13 godina, 1895 godine kada je doživjela prvi živčani slom nakon smrti njezine majke. Deset godina kasnije bila je suočena i sa smrču njezina oca. Iako je psihoanazliza bila priznata tek 1902, u ekspirementalne svrhe koristila se još od 1895 godine. Afektivni poremećaji još nisu smatrani važnima, a psihijatrija je do tada bila poprilično oštra.
Od objavljivanja njezina prva romana The voyge out 1915, kada započinje svoju spisateljsku karijeru, otpriike iz tog doba datiraju prvi snažniji živčani slomovi kao i psihoze. Potvrđena je činjenica da se pred kraj života preselila u Richmond, mirno mjesto za koje su smatrali da bi pomoglo pri njezini liječenju . Kao radnu terapiju Virginia i njezin suprug osnivaju „Hogarth Press“.
U principu način njezina liječenja najvjerovatnije je bio upravo njezinim pisanjem. Gdje je kako se u njezinim djelima vidi u središtu njezino ja, te se putem pisanja pokušavala strukturirati, zaokružiti. Na taj način introspekcije mogli bismo reći da je vršila psihoanalizu. To se vidi posebice kod djela Mrs. Dollay, gdje je konstantno gomilala pitanja, pokušavajući tako riješiti vlastitu zagonetku svog narušenog unutarnjeg stanja.

Oznake: afektivni poremećaji, bipolari, cirginia woolf, young, Freud, psihoanaliza


- 10:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< srpanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (19)
Svibanj 2018 (34)
Travanj 2018 (14)
Ožujak 2018 (26)
Veljača 2018 (38)

PROLOG

Linkovi