Puzle života

11.03.2018., nedjelja

Virginia Woolf

Pod zadnje sam nekako najviše zagrižena za prijelazno razdoblje u modernizam. Zato ću početi sa Virginom Woolf.

Virginia Woolf rođena je u Londonu 25 Siječnja, 1882. Godine. Bila je jedna od engleskih spisateljica i jedna od ključnih autora moderne proze, također i osnivačica feminističke književne kritike. Rođena je u uglednoj viktorijanskoj obitelji koja je vrlo cijenila intelektualnost. Obrazovana je i odgajana od strane privatnih učitelja.
Njezin otac Leslie Stephan, poznati književni kritičar i izdavač, najvjerovatnije je utjecao na izbor veoma talentirane Virginie da se posveti pisanju. Nakon očeve smrti sa sestrom Vanessom seli se u Bloomsbury (područje središnjeg Londona), intelektualna sredina poznatoga književnog kruga.
Virginia je u principu imala sve uvijete kako bi se bavila s pisanjem s obzirom da govorimo o vremenu gdje je žena još uvijek bila potlačena. I s obzirom da je za pisanje potreban mir Virginia je u svome eseju s razlogom rekla da žena da bi mogla biti pisac mora imati svoju vlastitu sobu i novac. Također u svome eseju iskazala je svoje divljenje Jane Austen koja nije imala svoju vlastitu sobu.
Godine 1912. Virginia se udaje za izadavača, pisca i društvenog aktivista Leonarda Woolfa. Tri godine poslije objavljuje svoj prvi roman The voyage out. Iako joj roman nije donio neki kreativan proboj, postavio je temelj nekih njenih dominantnih tema. Najveći uspjeh postigla je s djelom Mrs.Dalloway u kojem je dijelu besprijekorno obične događaje pretvarala u važne i pisala strujom svijesti. Kao i kasnije izdan njezin esej Vlastita soba. Esej o ženama u književnosti, te još žanrovski modernistička pripovjedna proza o autoričinoj maštariji, perfektno ispisan strujom svijesti.
Virginia je bila i duševni bolesnik. Bolovala je od bipolarnog poremećaja ličnosti, koji je eskalirao negdje početkom njezine spisateljske karijere. Ostatak života pisala je, objavljivala romane i eseje, te doživljavala česte živčane slomove, kao i halucinacije. Imala je i dva pokušaja suicida. 28 ožujka, 1941. Virginia je okončala svoj život tako što je u kaput stavila kamenje i ušla u rijeku Ouse kod Rodmella utopivši se ostavivši iza sebe oproštajno pismo.
Na njezino duševno stanje utjecao je niz vanjskih čimbenika. Uloga žene u društvu u tom periodu. Smrt roditelja, veliki rat. No najveći problem ležao je u tome što bipolarni poremećaj još nije bio poznat. Afektivnim oboljenjima nije se do tada pridavala pažnja. Nisu znali točno na koji je način liječit. Tu se nameće i pitanje da li je Virginia bila biseksualka. O tome ću u idućem postu.

Oznake: Virginia Woolf, 19.st, modernizam društvo


- 09:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< srpanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Srpanj 2018 (8)
Lipanj 2018 (19)
Svibanj 2018 (34)
Travanj 2018 (14)
Ožujak 2018 (26)
Veljača 2018 (38)

PROLOG

Linkovi