Arhangel

06.03.2011., nedjelja

Sve iz ljubavi prema narodu

Diktatori širom svijeta imaju više zajedničkih osobina. Jedno od obilježja im je uvjeravanje sveukupne javnosti kako ih vlastiti narod bezuvjetno voli. Nisu nam nepoznate groteskne slike u kojima su takvi su rado u naručje uzimali pomno izabranu djecu iz masa koje su im klicale, dok su istovremeno stotine i tisuće političkih protivnika, i svih koje su takvima u svojem patološkom strahu za vlast smatrali, slali u zatvore ili u smrt. Na ovim našim pribalkanskim prostorima imali smo više takvih likova. Imenom i djelom jednoga od njih zaklinjali su se stari i mladi, mase su ga dočekivale na ulicama prilikom posjeta u pauzama između njegovih višemjesečnih krstarenja diljem zemalja nekadašnjeg nesvrstanog bloka. Kad je umro, režim je, su uz svesrdnu potporu tadašnjih medija, iskonstruirao stanje sveopće žalosti koja je graničila s histerijom. Sve iz ljubavi prema narodu.
Razvoj događaja diljem svijeta posljednjih desetljeća, napose ovih dana, tjedana i mjeseci, pokazuje kako je vrijeme diktatora i velikih vođa iza nas. Zapadne su demokracije s velikim vođama raskrstile već sredinom dvadesetog stoljeća. Zemlje nekadašnjeg istočnog bloka to su učinile u desetljeću nakon pada komunizma. Lukašenko u Bjelorusiji i Vladimir Putin (alias Dimitry Medvjedev) u Rusiji posljednji su ostaci takvog oblika vladavine. Društveni razvoj u tim zemljama, koji je nezaustavljiv proces, učinit će kraj i tim vlastodršcima. Najnovija događanja diljem arapskog svijeta pokazuju da je diktatorima i u tom dijelu svijeta odzvonilo. Povijesni procesi pokazuju se nezaustavljivima.
Jedno od obilježja svih diktatora, bez obzira na vrijeme u kojem su se pojavili ili kraj svijeta u kojemu su vladali, njihovo je imovinsko stanje. Vjerojatno potaknuti silnom ljubavlju prema narodu kojima su vladali, diktatori su za vrijeme svoj vladavine financijski i materijalno osigurali i sebe i generacije svoje obitelji, do sedmog koljena i dalje. Sjetimo se rumunjskog diktatora Nikolaja Causescua. Taj pastir iz rumunjskih Karpata na kraju je života posjedovao nekoliko suvremenih dvoraca i nikad do kraja utvrđeni iznos deviza na stranim bankama kojima se do danas nije do kraja ušlo u trag. Sve iz ljubavi prema narodu.
Najnoviji primjer sina nedavno svrgnutog egipatskog vlastodršca Hosnija Mubaraka pokazuje da je Mubarak bio tipičan primjer diktatora koji se enormno obogatio dok većina Egipćana živi u siromaštvu. Nakon svrgavanja s vlasti, strane su banke blokirale Mubarakove račune, kao i račune članova njegove obitelji. Sada se dogodilo da je njegov sin pokušao izvršiti samoubojstvo saznavši da su mu milijuni dolara na računima stranih banaka – blokirani. Mali se najprije zgražao nad činjenicom da ne može doći do sredstava koja je, valjda, uštedio odvajajući od plaće! Nije mogao podnijeti da su mu sredstva na bankama blokirana pa se odlučio na tako drastičan potez kao što je samoubojstvo kako bi pokazao stav da s njim nitko ne može kako bi htio jer on, eto, nije neki mekušac. Sve iz ljubavi prema narodu.
Rat koji hara Libijom pokazao je da su Gaddafi i njegovi sinovi u gradovima diljem zemlje imali luksuzne vile u kojima su gosti nerijetko imali prilike uživati u društvu dama koje su se bavile najstarijim poslom na svijetu. Sve to pokazuje kako su Gaddafi i njegovi javnosti pružali sliku pobožnih muslimana koji promiču šerijatske zakone, a s druge su strane uživali u svim porocima „trulog zapada“ kojeg su proglašavali neprijateljem kada im je to odgovaralo. Isti Gaddafi optužuje Al Qaidu i Osamu Bin Ladena, kao ikone međunarodnog terorizma da stoje iza pobune u Libiji, dok je on sam istovremeno bio javni sponzor terorista koji su srušili avion iznad britanskog Lockerbbyja. Sve iz ljubavi prema narodu.
O ovim našim domaćim vlastodršcima nema se što reći. Svako slovo u daljnjem opisu degutantnosti njihove vladavine je suvišno. Sve iz ljubavi prema narodu.

<< Arhiva >>