ponedjeljak, 27.11.2006.

Sutkinja trenira strogoću

Zadar je jedno pravo medijsko čudo. Jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji je se može pohvaliti s dva lokalna tjednika, jednim lokalnim dnevnim novinama te čak dvije lokalne televizije! Za neizostaviti je još i četiri dopisništva nacionalnih dnevnika. Zapravo, «sloboda medija» nešto je s čime bi se pojedinci redovito busali o prsa.
Sve do prije nekoliko dana.

Photobucket - Video and Image Hosting

U petak je u prostorije policije priveden fotoreporter Narodnog lista Adam Mračić zbog «neovlaštenog snimanja zgrade Prekršajnog suda». Zgrade za koju ne postoji zabrana snimanja. Izgleda da je to bio dovoljan razlog da se fotoreportera privede, ispita i protiv njega podnese kaznena prijava. Također, uslijedila je i premetačina prostorija Narodnog lista.
Inače, cijeli «spektakl» uslijedio je nakon prijave sutkinje Općinskog suda Zlate Smojver-Kanjer, kojoj se očito nije svidjelo to da je netko snima na javnom mjestu.
Ipak, dotični pokretači akcije «Selotejp br.2» smetnuli su s uma jednu stvar: sve što se vidi s ulice smije se fotografirati, osim ako se ne radi o zaštićenom objektu. A tada je taj isti objekt označen s odgovarajućim znakom. Znakom kojim zgrada Prekršajnog suda nije označena.
Barem ne još.
Dakle, stvar je jednostavna: Adam Mračić nije prekršio zakon. Kaznena prijava protiv Adama Mračića nije zakonski osnovana, a isto tako niti premetačina prostorija Narodnog lista. Provođenjem svega navedenog prekršena su temeljna prava Adama Mračića i Narodnog lista.
A jesu. Bez obzira na to što bi poneki opravdanja za te postupke željeli naći u politici dotičnih novina koja se može nazvati svakako, samo ne korektnom.

No, izgleda da pokretače dotične akcije pojam slobode medija uopće ne zanima. I ako je suditi po kaznenoj prijavi koju je podnijelo Općinsko državno odvjetništvo cijela priča svoj epilog dobiti će, pa gdje drugdje, nego na sudu u Zadru! A mi, zadarski novinari, ukoliko se na kraju ipak ostvari želja sutkinje Smojver-Kanjer, možemo slobodno početi seliti za Irak. Čula sam da su tamo bolji uvjeti za rad...



- 12:53 - I što ti kažeš? ( ukupno: 0) - baci na papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.