utorak, 07.11.2006.

život za marku

Izgleda da je vrijednost ljudskog života u Hrvatskoj ostala ista kao i za vrijeme Domovinskog rata; jedna, marka, jedan metak, jedan život. A ponekad niti toliko. Možda bi to trebala biti realna i objektivna naknada u slučaju Maškarin, ako ćemo parafrazirati izjavu odvjetnika Gorana Gatare koji zastupa riječki KBC.

Naime, Gatara je izjavio medijima kako je KBC odbio zahtjev o isplati 13,705.000 kuna kao naknadu za amputaciju noge koja je uslijedila nakon operacije slijepog crijeva, nazvavši ga nerealnim i neobjektivnim.

No, nije jasno koji dio odvjetnik riječkog KBC-a smatra nerealnim i neobjektivnim. Sama odšteta temelji se na tome da se dvadesetogodišnjem Miroslavu Maškarinu mora osigurati trajna njega i pomoć, prilagoditi životni prostor, a iznos uključuje i vozilo prilagođeno za invalida. Posebice treba obratiti pozornost na riječ "trajna", jer pred Maškarinom se nalazi cijeli radni vijek, do 65. godine života. U prilog tome dovoljno je pripomenuti kako su medicinske usluge samo u ovoj godini poskupjele za više od trideset i pet posto, a bolničke usluge za više od jedanaest posto. Ako Miroslav Maškarin sada ima dvadeset godina, koliku će vrijednost isplaćena naknada imati za četrdeset i pet godina? Računicu je jednostavno predvidjeti. Isto tako, pravo na naknadu štete po zakonu imaju i njegova majka, sestra i otac, a tu je i pitanje duševne boli koja je nenadoknadiva. Za napomenuti je i to kako se isplaćeni iznosi u SAD-u i Europskoj uniji za slične događaje i tako teške posljedice kreću u rasponu od šest milijuna eura pa na više i dostižu i više od deset milijuna eura.

No, kada je u pitanju hrvatsko zdravstvo ništa nije nemoguće. Jer, ako se gubitak noge kod dvadesetogodišnjaka može nazvati komplikacijom, onda se i zahtjev od 13,705.000 kuna može nazvati - nerealnim i neobjektivnim!

- 13:09 - I što ti kažeš? ( ukupno: 2) - baci na papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.