srijeda, 28.06.2017.

Operacija nosa - moje iskustvo

Nakon deset godina premišljanja, odlučila sam poduzeti nešto i podvrgnuti se operaciji nosa. Moj nos je nakon nekoliko udaraca počeo propadati i iz godine u godinu je izgledao sve lošije. Nakon posljednjeg većeg udarca na plesu, počele su mi se događati čudne stvari s negativnim tlakom te sam često imala bol u lijevom oku i začepljenje lijevog uha i htjela sam nešto poduzeti.

Nakon iščitavanja stotina stranica blogova, foruma i članaka, odlučila sam se za Polikliniku Dr.Tončić i skupila hrabrost da odem pod nož. Svidjelo mi se što se operacija radi pod lokalno potenciranom anestezijom, koja je ipak manje invazivna od klasične opće anestezije. Odluka je pala baš na ovu polikliniku jer su njihovi rezultati operacija rinoplastike izgledali najprirodnije, u skladu s ostalim komponentama lica klijenata. Grozim se kada je operacija nosa vidljiva i kada klijenti imaju nerealna očekivanja oko svog krajnjeg izgleda.

Prve konzultacije u poliklinici su bile poprilično iscrpne. Dr. Dinko Tončić mi je nakon pregleda nosa i razgovora o željama potanko objasnio pripreme za operaciju, tijek i trajanje same operacije te proces oporavka. Bio je izuzetno detaljan i stručan, što me oduševilo! Osjećala sam se ugodno i smireno te nisam imala paniku zbog predstojeće operacije. Htjela sam blagu promjenu te da se nos posloži tako da više ne visi. Dr. Dinko Tončić mi je objasnio da će mi izravnati nos, malo ga skratiti, srediti hrskavicu koja je krivo zarasla te ga učvrstiti na donjem dijelu, kako gravitacija opet ne bi učinila svoje. Dobila sam upute za vađenje krvi, predoperativne i postoperativne upute, kako bih sve informacije imala sa sobom.

Operacija je bila zakazana nekoliko tjedana kasnije, u prvom slobodnom terminu. Lokalno potencirana anestezija je odlična stvar za manje, kratke operacije. Dobra droga u venu i lokalna anestezija nosa. Priprema za operaciju je trajala dvadesetak minuta, a sama operacija pola sata. Iako većina pacijenata utone u san pri lokalno potenciranoj anesteziji, iz nekog razloga sam ostala budna, no nisam ništa osjećala. Nema boli, mutno se sjećam laganih vibracija. Nakon operacije umetnuli su mi male tampone, stavili metalni kalup i čvrsto sve zalijepili ljepljivim trakama. U sobi za odmor provela sam naredna nepuna dva sata te potom otišla na ručak. Relativno normalno sam funkcionirala iako sam bila malo dizzy od sredstva kojeg sam dobila u venu.

Hranjenje nakon operacije je malo zeznuto. Jede se isključivo kašasta hrana nekoliko dana koliko traje oporavak i to shvatite ozbiljno. Ja sam pokušala pojesti tost iduće jutro pa baš i nije išlo jer je kalup čvrsto fiksiran i ne može se uzimati velike zalogaje i žvakati čvrstu hranu. Spavanje je bilo puno manje neugodno nego što sam očekivala. Mogla sam spavati na leđima i boku, a budila sam se svakih nekoliko sati kada mi se osušilo grlo. Nakon par gutljaja vode, mogla sam dalje normalno spavati. Nisam puno mirovala tijekom oporavka, radila sam kod kuće bez većih problema. Jedino što sam primijetila jest da su mi se oči brže umarale dok sam gledala TV ili radila na laptopu. Osjeta okusa i mirisa nema zbog tampona pa mi je sva hrana bila bljutava, tako da sam nakon dva dana izgubila i osjećaj gladi. Četvrti dan od operacije bila sam na skidanju tampona. Budući da u Poliklinici Dr.Tončić koriste stvarno malene tampone, vađenje istih nije boljelo. Sekunda neugode i to je to. Nakon vađenja sam morala mirovati dvadesetak minuta kako mi se ne bi zavrtjelo u glavi.

Tijekom postoperativnog oporavka koji traje tjedan dana nema umivanja, tuširanja u toploj i vrućoj vodi i pranja kose u kadi. Lice sam nježno čistila micelarnom otopinom natopljenom na blazinicu, zubi se peru opreznije, a 5. dan nakon operacije otišla sam kod svoje frizerke na pranje kose. Zbog disanja na usta potrebno je stavljati melem ili labelo na usne, kako se ne bi dodatno isušile. Bez većih problema otišla sam u kvartovski kafić na kavu, u trgovinu i čak u jedan lagani izlazak.

Najneugodniji su mi bili tamponi jer je ipak malo naporno 3 dana disati isključivo na usta, ali ništa ne boli i nije strašno. Dobila sam uputu da ću izgledati i osjećati se najgore 48-72 sata nakon operacije. Treći dan sam malo natekla i pojavila se jedna malena crvenkasta flekica ispod desnog oka, no daleko je to bilo od podljeva.

Nakon vađenja tampona hranjenje je puno lakše i ostalih nekoliko dana do skidanja kalupa je prošlo u tren oka. Skidanje kalupa je dogovoreno točno tjedan dana nakon operacije. Bila sam jako uzbuđena i jedva sam dočekala da vidim svoj novi nos. Najiskrenije, bilo me malo strah hoću li drugačije izgledati i je li doktor pogodio izgled nosa. Brinula sam se bez razloga! Nos je ispao savršeno! I dalje izgledam kao ja, što mi je bilo izuzetno bitno, a nos je predivan i pravilan. Odmah nakon skidanja tampona sam otišla na piće s prijateljicama. Nisam imala ni podljeve ni ikakve znakove operacije te sam bila presretna!

Nekoliko tjedana nakon operacije nos malo nabubri, no to je bilo vidljivo samo meni. Nos se svakim danom mijenjao, a svoj konačni oblik vidjet ću za nekoliko mjeseci.

Prošlo je 4 mjeseca od operacije i prezadovoljna sam! Nos je sve ljepši, ako je to uopće moguće i zaista sam zadovoljna s odlukom da operaciju rinoplastike prepustim stručnjacima iz Poliklinike Dr. Tončić. Ugodna atmosfera, stručnost i fantastični rezultati.

Zahvaljujem se svima iz Poliklinike Dr. Tončić na odličnoj usluzi!



Na mom Instagram profilu objavila sam nekoliko one take videa procesa:

VIDEO 1
VIDEO 2
VIDEO 3
VIDEO 4
VIDEO 5
VIDEO 6



Prije operacije:
- vađenje krvi
- pripremite kašastu hranu
- nemojte se prejesti teške hrane
- obucite udobnu odjeću
- skinite make-up i sklonite kosu s lica

Nakon operacije:
- lice čistite micelarnom otopinom
- kihanje - drugi/treći dan ćete imati neodoljivu potrebu za kihanjem, no morate se potruditi i probati kihati "na usta"
- nemojte dizati teške predmete 2 mjeseca
- ne možete se tuširati u vrućoj vodi tjedan dana
- ne možete nositi naočale 2 mjeseca
- budite pažljivi prilikom odijevanja da ne zapinjete za kalup
- možete se normalno kretati, no nemojte se preforsirati
- pogledajte hrpu serija i filmova za koje niste imali vremena
- jedite rižu na mlijeku, griz, pire krumpir i slične pripravke, može se izdržati bez problema tjedan dana
- dogovorite se s prijateljima za druženje
- nakon skidanja tampona će sve biti ljepše, a nakon skidanja kalupa možete osvojiti svijet

- 08:03 - Komentiraj (3) - Link na post

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.