Vapaj uspaljenog diletanta

11.07.2009., subota

Tuga s juga: Pušili, ne pušili, 25.11. će popušiti

Sub, 13/10/2007 - 00:22 — Drugi film

Vladin rigorozni zakon o drogama kažnjava sve koji su ikada naumili kušati bilo kakvu drogu/ Oporba ustrajna u nastojanjima da ublaži zakon/ Statistike kažu da je većina mladih probala lake droge/ HDZ plaši neinformiranu javnost/ Policajci, suci i inspektori pod bremenom provođenja zakona/ Hoće li nam država biti napušena, ako na izborima pobijede znatiželjnici koji u mladosti nisu odoljeli jointu

Hadezeovci su se na jednoj od posljednjih parlamentarnih rasprava u ovom mandatu uhvatili droga. Optužili su rivale, po tko zna koji put, da su skloni narkomaniji i da se u najmanju ruku zalažu za droge, kroz legalizaciju i priznanje nekih svojih čelnika da su je u svoje vrijeme koristili. Istina je da baš ništa od toga nije istina.

Članak 173. kaznenog zakona o drogama: okorjeli diler = student koji slavi proslavu diplome
Svatko imalo suvisao u ovoj zemlji dobro zna kako legalizacija marihuane u nas ne bi imala nikakvog smisla. U HDZ-u, pak, jako dobro znaju da njihovi rivali o legalizaciji nikad nisu ni govorili. Šime Lučin, Ingrid Antičević – Marinović i neki drugi političari koji su se tom problematikom bavili, govorili su o nekoj vrsti dekriminalizacije i to aludirajući na katastrofalnu hrvatsku zakonsku regulativu. Naime, HDZ je u ovom mandatu drastično izmijenio ionako vrlo loše skrojen članak 173. kaznenog zakona o drogama, na način da je bez ikakve logike povećao minimalnu zatvorsku kaznu na tri godine za svako posjedovanje droga. Na taj način, HDZ je u isti koš utrpao okorjelog dilera i vrhunskog studenta koji je kupio vrećicu trave za tulum u povodu proslave diplome. Zajedeno s dilerom, upravo diplomirani liječnik dobit će dosje i tri godine zatvora jer suci izmjenom zakona više nemaju prostora za manevriranje što realna životna situacija nalaže. To ne zanima kreatore nerealnog zakona skrojena u podrumima konzervativnog, nepromišljenog i suludog zakonodavca sa saborskom većinom. Poslušnici koji pojma nemaju digli su ruke, jer ono što veliki gazda traži sigurno mora biti dobro, čak kad je ovako glupo kao promjena članka 173. Perspektivni mladi hrvatski građanin iz primjera nikad se neće zaposliti u struci. Izići će iz zatvora prekrcanog ljudima poput njega, s novom diplomom – vrhunskog kriminalca ljutog na sustav koji je od vrhunskog mladog uma stvorio društveno smeće. I sve to zahvaljujući stranci čija ministrica hladno izjavljuje kako je posjedovanje trave jednaki krimen kao što je otmica (!).

Sotone su svi koji ikad kušaju joint
Statistike pokazuju kako je jedan ogroman dio hrvatskog naroda probao neku drogu, najčešće laku drogu marihuanu koja je u posljednjih 50 godina postala rasprostranjena i lako dostupna. HDZ-ovi rivali su prema tome samo bili iskreni i samo priznali nešto što je uobičajeno. Marihuana ima tendenciju da postane jednog dana možda jednako društveno prihvatljiva kao alkohol od kojeg je, navodno manje štetna, a sigurno manje agresivna, kažu stručnjaci. Ali HDZ ne dopušta podjele na lake i teške droge kao što ne razlikuje ovisnika od dilera, žrtvu od agresora. Po njima je sve to isto, iako su stručnjaci još davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća odbacili te zastarjele teorije s kojima se ne slažu ni hrvatski pravosudni djelatnici, liječnici. S ovakvim teorijama se ne slažu čak ni policajci u čijoj obveznoj literaturi na akademiji (Zloupotreba droga – Vladimir Kušević) jasno piše da se droge itekako razlikuju. U istoj literaturi se odbacuje teorija prema kojoj korištenje jedne droge vuče na korištenje drugih, težih. Na žalost, HDZ-ovce ne zanima istina, iskorištavaju neinformiranost građana kako bi pljuvali po protivnicima. Ne bi to ni bio problem da svojom gluposti ne čine ogromnu štetu Hrvatskoj, jer porukom mladima da su sve droge iste, oni doslovno reklamiraju teške droge. Sugeriraju klincima da nakon relativno bezazlene marihuane uzmu nešto teže jer, kako kaže vlast, sve je to isto, a kome ćemo vjerovati ako vlasti ne? Ali nije isto. Gotovo je pa prirodno da mladi intelektualac u nekom trenutku svog života proba marihuanu od čega mu neće biti ništa. Možda će je probati još koji put, ali će je brzo nadrasti. S druge strane, znanstvenici kažu da je dovoljno samo tri puta kušati heroin da se organizam navuče, što je u većini slučajeva sigurna smrt kojoj prethode godine pakla.

Dileri, mafijaši i rockeri
Svojim glupim insistiranjem na retorici proizišloj iz predrasuda i neznanstvenim pristupom problemu, HDZ je opasna stranka. Način na koji HDZ rješava problematiku droga je čisti zločin prema narodu i još jedan razlog zbog kojeg bi trebali izgubiti izbore. Svojim idiotskim zakonom kojeg se gnuša većina policajaca i sudaca, HDZ jednako tretira znatiželjnog klinca koji ide prvi put koketirati s drogama kao i onoga koji «radi» kraj škole i navlači djecu na zlo. To je skandalozno, ali svejedno ti isti hadezeovci dižu kažiprst u sabornici i povišena glasa vrijeđaju kolege koji se zalažu samo za promjenu tog idiotskog zakona. Kao da brane krupne, jednako kako se opiru oporezivanju bogataša, pa se zlobnici pitaju koliko pipaka hobotnice pipka i Banske dvore? HDZ obožava etiketirati, smještati, sotonizirati. Sukladno naučenome iz vremena SIS-a i SZUP-a, mračnog perioda svog sazrijevanja, iz pokreta u proeuropsku stranku, oni će bez pardona nekog tamo Zorana M. okarakterizirati teškim narkomanom jer je imao muda priznati da je jednom imao u ruci joint, baš kao i pokojni Račan koji je još u mračnom hrvatskom srednjem vijeku priznao to i dobio izbore. Neš mi ti velike stvari. Koji to čovjek iz generacije poslije 60-ih i 70-ih nije povukao dva dima. Jer stvarno ne znam što se mladom čovjeku danas treba dogoditi da ne dođe u priliku da povuče dim, osim ako je sportaš, asocijalna ličnost ili član HDZ-a, mada i oni duvaju samo se prave ludi. Samo što u toj stranci individua nema pravo na sebe samoga nego isključivo mora plesati kako gazda svira. A gazda definitivno nije rocker.

Rezultate rigoroznih zakona nije umijesno tražiti
U ove četiri godine vlasti konzervativaca ne mogu se sjetiti niti jednog senzacionalnog uhićenja nekog narko dilera najviše kategorije. Debakl u korčulanskom slučaju, bolje da niti ne spominjemo. Pričalo se o velikoj narko zločinačkoj organizaciji, da bi se ispostavilo kako je Cvik kvartovski diler kojem ne mogu sad prišiti ni 10 posto onoga s čim su mjesecima plašili bakice i neinformiranu javnost. Iako politika nije osigurala preduvjete za kvalitetnu borbu protiv narkomanije, policija srećom ima jako dobre rezultate. To možemo zahvaliti kolikom – tolikom izdvajanju dijela profesionalnih službi iz politike, ozbiljnim začecima neovisne i profesionalne policije – bravo Benko i lokalne policije. Upravo policajci su među žešćim kritičarima glupog zakona jer, umjesto da su dobili zakonsko uporište za lov na velike ribe, prisiljeni su trošiti vrijeme na gluposti. Urednici novina hvataju se za glavu dok svakodnevno u policijskim priopćenjima čitaju «uhićen s 0,6 grama marihuane», «dvije osobe bit će kazneno prijavljene zbog posjedovanja pola jointa» i slično. Dok se ionako slabi resursi i malo inspektora bavi zatvaranjem, u 90 posto slučajeva, poštenih građana koji si za vikend daju malo oduška, prave face se bogate i tim parama utvrđuju mostove prema vlasti. Ova vlast unazadila je borbu protiv droge više nego i jedna ranije, a osim nepromišljene represije, nisu ama baš ništa učinili na prevenciji i resocijalizaciji izliječenih ovisnika. Protekle četiri godine ništa se institucionalno u Hrvatskoj po pitanju droga nije dogodilo. Osim medijskog produkta besmislene trke za Cvikom, nije bilo niti jedne jače društvene rasprave. Jedino što se dogodilo je daljnja sotonizacija ovisnika i prokazivanje onih koji su priznali da su povukli dva dima.

Otkrivena je formula uspješnog vođenja države – glavno da nikad niste „duvali“
Tko je imao veze s travom, ne može biti normalan i nikako ne smije voditi Hrvatsku, jer samo nam još treba napušena država, poručuju naši konzervativci. A dovoljno je da proguglaju malo internetom i informiraju se. Za pola sata shvatit će cijelu priču o drogama. Kad bi ih istina bar zanimala. Droge su im sjajna tema kojom mogu zadojiti one dvije trećine neinformiranih, ruralnih, uplašenih i paranoji sklonih birača. No, droge nisu tema na kojoj se dobivaju izbori, barem kada im se pristupa na način na koji to radi HDZ. Za razliku od SDP-a i njihovih istomišljenika koji će svojom retorikom, ako ništa drugo, osvojiti srca onih kojima je puna kapa represije i bapskih naklapanja o drogama.
Droge su veliki problem suvremenog svijeta i nije nevažno kako će se hrvatsko društvo postaviti prema njima, znanstveno ili seljački hadezeovski. Zakone treba mijenjati na način da se dilere zatvori, a ilegalno zarađen novac im treba oduzeti i njime financirati liječenje ovisnika i njihovu resocijalizacija. A HDZ??? Ovakvim prkanskim pristupom oni će ionako najviše štetiti sebi. Pušili u mladosti ili ne pušili, sve mi se čini da će 25. studenog popušiti. Bit će to «bad trip».

- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2013 (1)
Siječanj 2012 (2)
Srpanj 2009 (10)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (15)
Prosinac 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Što je ovo? Kakav je ovo blog?

Razni tekstovi koje objavljujem po mreži, pokušaj da ih sakupim na jednom mjestu, ali i friški tekstovi, ideje, komentari, štajaznam, sve što mi padne na pamet. Nije lako održavati blog.... potrudit ću se... ako uspije ovaj put, treći, četvrti,peti pokušaj??? Ko zna više koji...

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us







Image Hosted by ImageShack.us