Blog jednog joga praktikanta

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Listopad 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Hari Om svim duhovnim tragačima, moje spiritualno ime je Anubhuti. Dobio sam ga prilikom inicijacije u jignasu sannyasu, 28. svibnja 2006. godine u Ankaranu od strane svog Gurua, Paramahamsajija Niranjananande Saraswati. Ovaj blog će biti neka vrsta spiritualnog dnevnika, putopis kroz moje misli i osjećaje u potrazi za atmanom (sanskrt: individualni duh).

Linkovi
Bihar Yoga
Mandala Yoga Centar, Pula
Tara Yoga Centar, Ljubljana
Satyananda Yoga, Australia
Yoga Magazin

Blogovi
Brbela
Mirisi, zlato i začini
Yogiyatra blog
Babakin blog

Multimedija kutak
Deva Premal - Om Mani Padme Hum

Deva Premal - Gayatri Mantra

Deva Premal - Vasudeva mantra


kismanasz Radio Blog

26.11.2007., ponedjeljak

Satyananda joga

Satyananda yoga je kompletan sistem joge koji potiče razvoj cijele osobnosti. Kreira bistroću uma, koja nas potiče da mislimo jasnije i razvija intuiciju. Oslobađa srce nepotrebnih i turbulentnih emocija te nas potiče da razvijemo puno jasniji i smireniji osjećaj tko smo mi ustvari. Potiče nas da živimo aktivan život koji ispunjava nas same a i ljude oko nas.

Satyananda joga je tradicija koja je objedinila razne mnoge tehnike drevne tradicije i sintetizirala ih u vrlo snažan i vrlo efektan sustav. Daje nam tehnike koje možemo prakticirati sami. Tako svako jutro nakon što ustanemo odradimo krati program vježbi koji usklađuje razne nivoe tijela, uma i duha. Vježbe koje radimo svako jutro su alati koje usavršavamo, razvijamo. Slično kao kad da učimo svirati neki muzički instrument moramo vježbati skale i tek onda kasnije možemo svirati muziku. U jogi vježbe i tehnike su skale koje radimo svako jutro zbog kojih se tokom dana osjećamo energizirani, poduprijeti od tehnika, te smo sretniji, uravnoteženiji i bliži harmoniji.

Postoje puno različitih tehnika sa različitim svrhama. Različite poze možemo koristiti na primjer za relaksaciju ili energiziranje, za smanjivanje ili povećanje krvnog pritiska, za poboljšanje probave, za održavanje dobrog srca i protoka krvi i za razvijanje snažnog živčanog sustava.

Karma joga ima dva nivoa. Jedan nivo je prakticiranje nesebičnog služenja, radimo određenu akciju bez da brinemo o nagradi koju ćemo dobiti. I drugi nivo je da se naučimo suočiti sa životom i životnim teškoćama mirnim i smirenim umom. Potiče nas da živimo aktivno, punim životom i da počnemo tražiti sreću unutar nas samih, umjesto da mislimo kako će sreća doći od neke nagrade ili od pohvale drugog bića ili nekakve financijske dobiti. Izvana ne može se uvidjeti razlika između nekog tko prakticira karmu, tj. koji je uključen u neku akciju, i nekog tko prakticira karma jogu jer je aktivnost ista ali je razlika u stavu kojeg držimo u sebi. U svakom trenutku održavamo svjesnost, stav nesebičnosti i stav da je ovaj trenutak sam po sebi važan.

Akademske studije pomažu nam da razumijemo različite komponente joge i daju nam duboko znanje koji je put i što se od svakog od nas traži da bi se učinkovito kretali tim putem. Dugo vremena joga je prakticirana i ljudi su vidjeli iskustva ali nisu si uzeli vremena da stvarno nauče i shvate što je joga ustvari. Swami Satyananda je lijepo rekao da su znanje i iskustvo dva krila ptice. Ne možete letjeti samo sa iskustvom, ne možete letjeti samo sa znanjem. Akademske studije koje se pokušavaju razviti unutar Satyananda joge su ekstremno važan dio da bi joga posta puno zrelija i dostupnija znanost, znanost koja se može iskoristiti u puno više integriranom smislu u društvu u kojem živimo.

Od svih meditacijskih tehnika joga nidra je najpopularnija, najjednostavnija i najteža tehnika za odradit. Svi je vole jer je duboka relaksacija. To je proces duboke relaksacije tijela na svim razinama. Opuštanje se ne događa samo na mišićnoj ili mentalnoj razini, već i na emocionalnoj i psihičkoj. Teška je jer je teško ostati budan. Ali je vrlo ugodna je su efekti trenutačni, svi se osjećaju bolje nakon vježbe čak iako zaspu tokom vježbe.

Kirtani su najmoćniji oblik mantra joge. To je pjevanje mantri u cilju energiziranja sustava koristeći pjesme, zvuk i mantre. Kirtani su jedna od velikih joga srca. Koriste prvobitne zvukove, mantre, zvukovi koji nemaju značenja ali imaju snažnu vibrirajuću silu i sposobnost da energizira i okrijepiti tijelo na vrlo dubokom nivou. Posebno su dobri za srce. Pjevanje tih manri izaziva duboke nivoe relaksacije a čak i stanje ekstaze vrlo lako može nastupiti. Od svih oblika pjevanja mantri, tih prvobitnih zvukova, kirtani su najpristupačniji. A od svih oblika joge kirtan je oblik koji vrlo brzo daje rezultate.

U Satyananda jogi puno se koristi dah. Dah je jedan od najmoćnijih načina za upravljanje stresom jer kad smo pod stresom skloni smo zaustavljati dah ili nam dah postane plitak. Koristeći razne pranayame, jogijske tehnike disanja, možemo povećati kapacitet daha i tada se sistem ne napreže toliko pod stresom koliko bi inače se naprezao.

Jedna od meni najdraža definicija joge je znanost kako biti radostan, filozofija radosti. Definitivno vidimo bol života, patnje u životu, ali također smo u dodiru sa užitkom.

Dr. Swami Shankardev Saraswati

http://www.satyananda.net/video/Yogic%20Lifestyle.wmv

- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>