Blog jednog joga praktikanta

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Veljača 2008 (4)
Siječanj 2008 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Hari Om svim duhovnim tragačima, moje spiritualno ime je Anubhuti. Dobio sam ga prilikom inicijacije u jignasu sannyasu, 28. svibnja 2006. godine u Ankaranu od strane svog Gurua, Paramahamsajija Niranjananande Saraswati. Ovaj blog će biti neka vrsta spiritualnog dnevnika, putopis kroz moje misli i osjećaje u potrazi za atmanom (sanskrt: individualni duh).

Linkovi
Bihar Yoga
Mandala Yoga Centar, Pula
Tara Yoga Centar, Ljubljana
Satyananda Yoga, Australia
Yoga Magazin

Blogovi
Brbela
Mirisi, zlato i začini
Yogiyatra blog
Babakin blog

Multimedija kutak
Deva Premal - Om Mani Padme Hum

Deva Premal - Gayatri Mantra

Deva Premal - Vasudeva mantra


kismanasz Radio Blog

19.07.2007., četvrtak

pobjeda ljubavi i suosjećanja nad instinktima


- 11:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Spiritualna iskustava (dalje u tekstu SI :) )

Odlučio sam nabrojati neka SI koja sam doživio otkad sam počeo s jogom a koja su mi ostala u sjećanju, iako nisu nikakva posebna postignuća. Svoje spiritualno iskustvo koje smatram najvećim već sam opisao niže u blogu: džepni kalendar.

S jogom sam počeo prije nešto više od 3 godine i već u prvih mjesec dana sam imao SI. Cura s kojoj sam tada bio pokazala mi je par asani i određenu tehniku disanja, tj. vođenje svjesnosti s dahom. Pretpostavljam da je to iz kriya joge. Kako mi je objasnila, vodio sam dah iz nosa, preko glave, niz kralježnicu, gore kroz prednju medijanu tijela i završavao na području sternuma, gdje je smješten kshetram anahat chakre. To sam radio zajedno sa asanama, no kako sam oduvijek freak za spiritualne stvari, radio sam to usputno kroz čitave dane. Nakon nekih mjesec dana osjetio sam kao da stotinjak leptira maše krilima unutar prsnog koša. O sreće li neviđene, moje prvo SI koje je stvorilo fizički osjećaj, najvjerojatnije prane. Prvih par dana je bilo fascinantno no kad je osjećaj potrajao duže od tjedan dana malo sam se preplašio, te sam istom tehnikom počeo micati pranu iz prsnog koša. Nakon još tjedan dana to se smirilo.

Drugo SI je bilo uvjetovano ashwini mudrom i desilo se nedugo nakon prvog. U jednoj knjizi, mislim da se zove „Tao ljubavi“, pročitao sam o vježbi jelen, naknadno sam shvatio da je to došlo iz joge i da se zove ashwini mudra. Koliko sam je dobro radio nisam siguran, moguće da sam radio vajroli mudru i moola bandhu istovremeno. Dakako i to sam radio usputno kroz cijeli dan. Sjećam se da sam bio na nekom vjenčanju, a kako mi je to uvijek bila tapija čak i kad se radi o mojim vršnjacima, lagano sam pijuckao crno vino i radio ashwini mudru. I nastavio sam je raditi još dva tri dana i onda nekako polako i potiho, potpuno suprotno od velikog praska, nastupio je osjećaj blaženstva. Bio sam u miru sa svime, sve mi je bilo super, sve mi je bilo dobro, bilo noć, bilo dan, bilo na poslu, bilo doma, bilo sunce ili pljuskovi, sve je bilo jedno i to jedno je bilo blaženo. Bilo je zakon, i bio sam svjestan da mi je sve super, a ujedno sam znao da će i to proći. Iako sam želio vječno ostati u tom stanju i spoznaja da će proći nije uspjela narušiti to blaženstvo. Možda je to sve bilo od dobrog vina ali mislim da tada ne bi trajalo tjedan dana.

Kako volim sistematski pristup i kako SI ne bi bila besmislena krenuo sam putem Satyananda joge na sugestiju velike učiteljice i sannyasi Manomitre iz Pule, koja je pravom jogijskom mudrošću prošla kroz oklop mog ega i usmjerila me na pravi put, te me dovela do stadija da shvatim i prihvatim cilj, cilj svake joge, samadhi, spoj energije i svjesnosti. O Hari Manomitra, hvala na svemu. Priključio sam se velikoj jogijskoj porodici Saraswati, dobio inicijaciju u mantru i otprilike godinu dana nakon toga u jignasu sannyasu. Jedini problem je što u Zagrebu nema učitelja Satyanande joge pa se snalazim kroz knjige Swami Satyanande Saraswatija, Swami Niranjananande Saraswatija i konzultacije sa učiteljicom Manomitrom.

Jedna od bitnih vježbi koje se rade u Satyanandi jogi je yoga nidra (nidra na sanskrtu znači spavanje), vođena relaksacija tijela i uma koja se radi u shavasani. U sklopu vježbe odrađuju se i vizualizacije i koji put se zna desiti da vizualizirate sugerirane objekte tako jako da izgledaju stvarni i više niste sigurni je li to san ili java. No to me nije toliko fasciniralo koliko jedno drugo SI koje se također dogodilo spontano. To je bio osjećaj snažne energetske ljušture otprilike 10 cm oko fizičkog tijela, te istovremena praznina unutar te ljušture i nisam siguran ali mislim da sam izgubio osjećaj za prostor; sve je bilo istovremeno i ogromno i sitno. Vrijeme trajanja je bilo par minuta, a smisao mi je još nepoznat. Isto SI ponovilo mi se još samo jednom i to nedavno prilikom tratake. Da li je to pratyahara, da li je to meditativno stanje ili nešto treće, tko zna. Ako znate ili ste čuli o nečem sličnom, javite, pišite komentare.

- 11:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.07.2007., utorak

U meditacijskom položaju nemoguće je zaspati :)


- 09:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>