"specija" Turbo Folka

srijeda, 31.01.2007.

Da bi se dobila jasna slika o turbo folk fenomenu neophodno je uzeti u obzir i vremensku odrednicu u kojoj postaje vodeći glazbeni pravac. Prisjećajući se tog vremena sve sam skloniji zaključku da je u to vrijeeme predstavljao background ratno-huškačkim kvazi patriotama u pohodu na totalno materijalno i duhovno uništenje svojeg naroda(čitaj - slijepaca).

Valjda nije potrebno naglašavati kako se razvijao te svoj vrhunac dostigao zahvaljujući nesebičnoj pomoći tadašnjih kriminalaca iz samog državnog vrha i njihovih poltrona. Neki od njih i danas funkcioniraju na približno isti način, s tim što su odjenuli druge skute i svoj rad na promoviranju istog temelje na čisto ekonomskom motivu.
Podsjetio bih još da u vrijeme totalne izolacije od svih civilazacijskih tokova i kontroliranog dotoka informacija, čitava jedna generacija svoj ukus formira bombardiraana šundom.

Mislim da nije neophodno posjedovati iznadprosječne sposobnosti kako bi se poetika ovog pravca okarakterizirala kao ditiramb mentalno zakržjaloj speciji. I upravo podilaženje malograđanštini u vrijeme potpunog kolapsa ili bolje rečeno - nepostojanja sustava vrijednosti kroz formu turbo folka nedopušta glazbi (i umjetnosti općenito) da vrši svoju društvenu funkciju. Ako netko u ovo sumnja molio bih da to ospori poetskim dijelom naj TF hitova.

I nemam ja ništo protiv onih čija psiha i način života podrazumijevaju ovakvu vrstu glazbe u pozadini, ali u autobusima, tramvajima, prodavaonicama, bolnicama, taxi prijevozu i gdje sve ne bivam prinuđen na slušanje iste. Pa gospodo, ja bih vas samo zamolio da svoje mozgove ispirete kod kuće ili na mjestima gdje se skupljaju vaši istomišljenici.

Turbo Folk je mnogo više od glazbe - idejna matrica koja je u stanju nepostojanja društvenih vrijednosti asimilirala kriminal i njihove pratilje, negirala civilizacijske vrijednosti, a sve to opravdavala masovnošću. (pogledati one izjave "glazbenika" kako tvrde da ako narod nešto masovno sluša, da to mora biti dobro... ) i danas je tamo gde je nekad bila - zapravo ne toliko agresivna - ali se njoj dijametralno suprotan način življenja ( i mišljenja uopće) pojavio na sceni prošle decenije i po obitavanja na margini. Da li će Balkanski duh uspjeti da se oporavi-pokazati će vrijeme, a do tada……… Cece, Karleuše, Dragane i ostale silikonske kreature biti će obrazac ponašanja....

31.01.2007. u 12:49 • 11 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

© 2006 nETsOLDIER. Validacija CSS & XHTML. design by nETsOLDIER