Hit nepismenosti i kontradiktornosti....

srijeda, 20.09.2006.

Pri svakom pokušaju neke malo dublje analize tekstova, uhvati me neka sablazan, da zapravo- se nema tu što analizirati... Čak i neke pjesmice domaće estrade, koje danas više ni klinke ne slušaju, mogu sadržati znatno dublju poruku od nekih TurboFolk velikih hitova. Ponekad se dogodi da u pjesmama, ako ih se ikako može okarakterizirati kao forma 'pjesme', postoji toliko kontradiktornosti, gluposti i nepismenosti, što vjerno odaje činjenicu da su dotični tekstopisci i pevaljke toliko nesposobni za napraviti nešto kvalitetno, da se mogu mjeriti sa stihovima koje klinci iz osnovne škole pišu kao zezalice, a one malo ozbiljnije imaju za doaći zadatak, radi kojeg dobiju jedva 2 za dobar rukupis....

Rime su toliko notorno glupe, da se nekome tko piše poeziju ili ima barem nekakav smisao sa radom bilo kakvog literalnog područja podiže kosa na glavi. Tu su neadekvatne forme, nasilne rime, slogovi koji svojim brojevima uopće ne odgovaraju rimama... Bitno je da se rimuje, pa kako god bude, čak iako te nasilne rime toliko utječu na cijelu formu, te im potpuno mijenjaju kontekst-nema veze, bitno da se rimuje... A sve to u tolikoj mjeri, da jednostavno takve 'pjesme' zvuče toliko smiješno i glupo, da ne treba biti neki 'književnik' kako bi se shvatilo koliko su one isprazne i bez smisla...
Tako recimo, ovaj stih iz jedne prosto-seljačke tugaljke za jednom ženkom zvuči kao dječja brojalica, a prati 'formu' svih, ali apsolutno svih pjesama TurboFolk stila- Alkohol, žena koja ga ne voli, a koju voli i rezanje vena....


Poludeo ja za tobom
a da ludim vise neću
il' me pusti da te volim
il' mi mrtvom pali sveću



Neću-Svijeću-glava ti u smeću-u tatinom preduzeću... Koma... ovakve načine rime su pjevušile djevojčice koje su išle samnom u osnvnu školu. To je bilo nešto oko 3-4. razreda... Oko 6.og razreda i je i njima to bilo smiješno... pri kraju osnovne škole su većina od nas počeli s razumijevanjem slušati Balaševića i njegove stihove. Samo jedna jedina njegova riječ u svojoj fabuli nosi desetke tisuća puta više od cijelih pjesama TF stila:

O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi.
To ne zna niko, samo ti.
Bez tebe drveni konjići tužno stoje.

Dodji, iz plave boce se pojavi,
bar jednu želju ispuni
i dodaj svetu malo boje, čudo moje.


Ovaj poznati njegov ABBA stil rimovanja je viša matematika za sve TF pevaljke i narikače iz branše, kao i njihove srčane pevače i naricatelje za izgubljenim/otišlim ženkama. Što se tiče harmoničkog dijela pjesme (ne, ne radi se o 'harmonikama', ako će neki neupućeni štovatelj TF-a čitati ovaj tekst), ne samo da se vidi koliko je u nju uloženo rada, ljubavi i osjećaja prema umjentosti, već i jedna ogromna količina naboja, koja se u TF jednostavno - ne može osjetiti.

Ona je velika Turbo Folk zvijezda, naravno- srpske estrade. Ona je Tina Ivanović (rijetki će znati pročitati što piše na slici, iako im je to pismo postalo danas sve bliže...)
Njene svevišnje, predivne stihove današnje sponzorušice koriste za svoje himne, izgovore, poistovjećuju se sa narikačom, a u stvari iza tih stihova (Bunda od Nerca) se krije tolika količina neznanja, gluposti i nepismenosti, da je jednostavni smiješno pomisliti kako se netko usuđuje javno to eksplicirati, a kamoli da takav drek od teksta uglazbi i da to još postane HIT i himna sponzoruša!!
Inkriminirajuću tekst ide ovako:

Pokazi mi da si sarmantan
pokazi se da si galantan
potrudi se pa me zavedi
s boginjom me uporedi

Pokazi da si musko na delu
da nisi snob u skupom odelu
pokloni mi sitnice razne
pusti reci prazne

Ref. 2x
Ako imas petlju, ako imas herca
pokloni mi bundu od nerca
ako imas petlju, ako imas cuku
dijamantski prsten stavi mi na ruku

Pokazi mi imas li smeka
da vidimo kakva si zverka
pokazi sada koliko vredis
zar na meni da se stedis

Pokazi da si musko na delu
da nisi snob u skupom odelu
pokloni mi sitnice razne
pusti reci prazne

Ref. 4x


Na prvi pogled, pjesmica je očekivano loša, jednostavnog stila, rime AABB koja se uči u prvim razredima osnovne škole (sad mi je jasnije kako/zašto su uspješni drekavci sa završenom osnovnom), koji je - očito napisan u par minuta... ALI! u sebi nosi jednu idiotsku poruku, jednu ortodoksnu pogrešku, jedan primjer totalne nepismenosti naricateljice, ili tekstopisca, svejedeno....
Problematični stih je ovaj:

Pokazi da si musko na delu
da nisi snob u skupom odelu
pokloni mi sitnice razne
pusti reci prazne


U pjesmi Bunda od nerca narikača od dragog zahtijeva: „pokaži da si muško na delu“, a ne „snob u skupom odelu“, potom slijedi uputstvo: pokloni mi sitnice razne /pusti reči prazne. Narikača se, dakle, zalaže da njen dragi kupuje njenu ljubav, i, mada neću reći da ovo opasno sliči prostituciji, nema sumnje da se ovdje preferira isplativa ljubav ili ljubav iz interesa (zato i je himna mnogih sponzoruša iz TF branše).

Ako je autor ovog teksta muškarac, njegovo rasističko mišljenje o ženama savršeno je artikulirano. Ako je tekstopisac žena, njen sud o ženskom dijelu čovječanstva, što na koncu znači i o sebi samoj, nije odveć laskav, čak bih rekao da je nesumnjiv njen užitak u srozavanju ženske ljubavi u kal.

Ali o kakvim „sitnicama“ je riječ? Ako imaš petlju, ako imaš herca / pokloni mi bundu od nerca / ako imaš petlju, ako imaš čuku / dijamantski prsten stavi mi na ruku.
Bunda od nerca i dijamantski prsten su, dakle, postali dokazom muške hrabrosti, jer u modernim smo vremenima: dragi nije obavezan, kao nekad, slati dragoj, uz bukete cvijeća, likvidirane i potom preparirane aždahe kao dokaz svoje hrabrosti: bunda od ruske vidre plus dijamantski prsten dovoljan su dokaz da ima „čuku“, to jest srce.

„Snob“ je skraćenica od sine nobilitate, što znači „bez plemstva“.
Snob je onaj koji se u svemu povodi za modom i slijepo se klanja pred običajima „viših krugova“, posebno pretjeruje u obožavanju umjetnosti.

Poznato je, na primjer, da je poklanjanje bundi i dijamantskog prstenja običaj „viših krugova“. Autor pjesme Bunda od nerca tvrdi da, kad takvim poklonima oponašaš više krugove, time dokazuješ da nisi njihov oponašatelj, nisi snob?!

Ili je stvar prostija: uopće pojma nema što znači „snob“? Skloniji sam drugom objašnjenju, jer pjesma je potekla iz primitivne svijesti, a primitivci obožavaju strane riječi, pogotovo one kojim ne znaju značenje...

Ovo nije jedini primjer ovakve gluposti, veće je samo kap u moru pjesama bez ikakvog smisla, nepismenih tekstopisaca i naricateljica koje su na jednom malenom koraku od prostitucije, a koje su, nažalost, postale idolima naših mladih cura.... Što se može primjetiti po oblačenju i ponašanju u gradu/kafićima/klubovima....

20.09.2006. u 12:40 • 21 KomentaraPrintabilna verzijaID postaPodijeli na Facebooku

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

© 2006 nETsOLDIER. Validacija CSS & XHTML. design by nETsOLDIER