Antifasisti Zeline

01.11.2010., ponedjeljak

Povodom Dana mrtvih polozeno je cvijece i zapaljene svijece

Povodom Dana mrtvih Udruzenje antifasistickih boraca i antifasista Zeline polozili su cvijece i zapalili svijece na spomeniku u Salniku te na groblju u Salniku i Zelini gdje su pokopani neduzno stradali od fasisticke ruke.
- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2010., nedjelja

Posjeta Cazinskom SDP-eu i Udruzenju Josip Broz Tito

Predsjednik SDP-a grada Zagreba Davor Bernardic, predsjednik SDP-a grada Sveti Ivan Zelina Kresimir Belosic, potpredsjednik Udruzenja antifasistickih boraca i antifasista (UABA) Zagrebacke zupanije Stjepan Lezaic te predsjednik UABA Sveti Ivan Zelina Kreso Seb boravili su u Republici Bosni i Hercegovini u gradu Cazinu na poziv SDP-a grada Cazina i Udruzenja Josip Broz Tito iz Cazina, gdje su bili primljeni i docekani od strane predsjednika SDP-a grada Cazina Prosic Ekrema i parlamentarne zastupnice u parlamentu BiH Nermine Ćemalovič , predstavnika Udruzenja Josip Broz Tito Seada Klićića te ostalih clanova Udruzenja Josip broz Tito i SDP-a Cazina. Na cjelodnevnom druzenju koje su domacini organizirali u prostorijama SDP-a Cazin i kaficu Tito u Cazinu, dvije delegacije dogovorile su jacu zajednicku suradnju na svim planovima a posebno su se osvrnuli na pitanje granice koja mora biti „fleksibilnija“ i koja mora spajati a ne razdvajati dvije drzave. U toku posjete, domacini su upoznali goste iz Hrvatske sa znamenitostima grada Cazina kao i starog grada Ostrozca, te posjetili spomen podrucje i groblje NOB-a u Pecigradu u kojem su pokopani borci Banije, Like, Korduna i Cazinske krajine, njih ukupno 496 , Muslimana, Hrvata i Srba.

Delegacija SDP-a i UABA dala je punu podrsku SDP-eu Bosne i Hercegovine na predstojecim parlamentarnim izborima koji se odrzavaju u listopadu te su naglasili da je jedino prava i istinska ljevica na celu sa SDP-om moze pokrenuti pozitivne trendove u BiH i da je pogubno ako nacionalne stranke bez obzira na predznak dobiju vecinu u parlamentu BiH.


Slike.hr - besplatan upload slika

Slike.hr - besplatan upload slika

Slike.hr - besplatan upload slika

Slike.hr - besplatan upload slika

Slike.hr - besplatan upload slika

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2010., nedjelja

Udruzenje antifasistickih boraca i antifasista Zeline, dana 04.07.2010. godine posjetilo je obitelj Ivanovic u Salniku kako bi im se zahvalilo za sve sto cine u ocuvanju antifasistickih vrijednosti kao i na ulozenom trudu i financijskim sredstvima ulozenim u obnovu spomenika u Salniku. Predsjednik udruzenja SABAH-a Zelina i potpredsjednik SABAH-a grada Zagreba i Zagrebacke zupanije tom prilikom urucili su zahvalnice udruzenja svim clanovima obitelji, te na poklon darovali knjigu Ivana Fumica i Mise Deverica „ Hrvatska u logorima 1941-1945“.
U razgovoru sa obitelji Ivanovic isti su se zahvalili na darivanim zahvalnicama i knjizi te nam je gospodja Dragica Ivanovic pokazala pismo koje je ostavila njezina majka vezano uz tragicne dogadjaje za mjesto Salnik, koje je ista napisala kako bi ostalo mladima da se vide sto su zlocinci radili za vrijeme 2.sv.rata. Pismo glasi:

U IME BAKE RANILOVIC JOVANKE

Obavjestena sam od strane boraca iz Zeline da vama kao mladima objasnim kako je to bilo 14.sijecnja 1945 godine. Draga moja djeco, to vam je bio najtezi dan u zivotu za ovaj narod u Salniku. U jutro oko 09,00 sati dosli su narodni neprijatelji, ustase u ogromnom broju sa oko 150 saonicajer je bio dubok snijeg, koje su bile pripremljene za pljacku i odvoz pokretnina. Biljezili su kuce koje su praznili i palili znakom zasjekanja sjekire uvrata, znali su koje su to kuce dokazane njim od domacih izdajnika i pokupili starce i djecugovoreci da idu u skolu na sastanak gdje ce im odrzati govor da ne suradjuju sa partizanima, a iz skole su ih u stroju otjerali u stagalj gdje su ih zapalili.
Uz put je moj tataMagovac Pero opazio svojeg kolegu iz vojnickih dana koji je morao doci ovdje za podvoz za pljacku i predao mu mog sina Dusana starog 5 godina i tako je preostao ziv, a druge dvoje djece su izgorjeli.
Znate kako je tesko kad se opecete samo na jednom mjestu, a kakve su muke dok se pece cijelo tijelo.
Stagalj u kojem su ih pekli ako ga zelite vidjeti moze vam se pokazati. Iz zapaljenog staglja covjek koji se zvao bubanovic Vujo a bio je kurir, skocio je iz staglja i par koraka dalje zaklali su ga.
Kosti koje su ostale jeli su psi, dok ihdrugi dan nismo pokupili u jednu kutiju i zakopali na groblje na mjesto gdje je danas spomenik.



Na rastanku sa obitelji Ivanovic dali smo obecanje da ce Udruzenje antifasistickih boraca i antifasista Zeline svake godine povodom tog strasnog dogadjaja 14.01. poloziti vijence na groblju u Salniku i prisjetiti se zrtava ustaskog terora i zlocina.

ZaSlike.com
Ovdje pocivaju kosti neduzno stradalih stanovnika Salnika.


ZaSlike.com
Obitelj Ivanovic takodjer donacijama brine o crkvi sv.Petke u Salniku.


ZaSlike.com




- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2010., srijeda

Dan antifasisticke borbe

Dana 22.06.2010 godine povodom Dana antifasisticke borbe diljem RH obiljezen je ovaj veliki i znacajni praznik. Glavna manifestacija u RH odrzana je u sumi Brezovica kod Siska. Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je sa središnje svečanosti proslave Dana antifašističke borbe održanoj u šumi Brezovica poručio "da je i u Hrvatskoj došlo vrijeme u kojem će Drugi svjetski rat prestati biti dio dnevne politike", a premijerka Jadranka Kosor da se mir i napredak mogu osigurati samo na čvrstim temeljima antifašizma.Josipović je rekao da je došlo "vrijeme u kojem će biti jasno da je antifašizam vrijednost koju baštinimo iz Drugog svjetskog rata i u kojemu je jasno tko je bio tko u tom ratu, ali i vrijeme u kojem ćemo imati sućut prema svakom izgubljenom životu, u kojem će svaki poginuli imati svoje ime, vidljiv i dostojan grob".

Ocijenio je "da, na žalost, u Hrvatskoj još nismo do kraja valorizirali svoju povijest, te da je previše onih koji relativiziraju važnost antifašističke borbe".

Istaknuvši da je ponosan na pobjedu naših očeva i djedova partizana i zahvalan im što su Hrvatsku svrstali među pobjednike u Drugom svjetskom ratu, Josipović je rekao "da dodatno posebno cijeni što su i oni razumjeli da je došlo vrijeme kada antifašizam znači ne samo očuvanje tekovina borbe iz Drugog svjetskog rata, već i spremnost na oprost, spremnost na sućut na svim grobovima, pa i onima koji su stradali od ruke pobjednika".Posebno se zahvalio hrvatskih antifašistima "koji su zajedno s njim otišli na mjesto pogubljenja pripadnika poraženih vojsci i civila koji su ih pratili u bijegu, pokazavši pri tome snagu pobjednika i plemenita sućut"


Udruzenje antifasistickih boraca i antifasista Zeline takodjer su obiljezili 22.06. Dan antifasisticke borbe te tom prilikom polozili vijence i zapalili svijece na spomen kosturnici u Sv.Ivanu Zelini i kod spomenika u Salniku, gdje su fasisti 14.1.1945 godine pobili neduzne civile samo zbog toga sto su bili druge vjere i nacije.


ZaSlike.com


ZaSlike.com


ZaSlike.com


ZaSlike.com

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2010., subota

Tribina "65 godisnjica oslobodjenja od fasizma"

Dana 17.06.2010 godine u Gradskoj vijecnici u organizaciji foruma seniora SDP-a i Udruzenja antifasistickih boraca i antifasista Zeline (SABAH) odrzana je tribina "65 godisnjica oslobodjenja od fasizma" na kojoj je govorio clan predsjednistva SABAH-a mr.sc. Ivan Fumic. Fumic se tom prilikom osvrnuo na dogadjaje koji su prethodili dizanju ustanka u Republici Hrvatskoj i ostalim republikama bivse SFRJ, sa posebnim osvrtom na ustanak i tijek NOB-a u Zelinskom kraju u kojem je djelovao Zagrebacki partizanski odred. Napomenuo je da je antifasizam pozitivna svjetska tekovina i vrijednost koju treba cuvati i njegovati posebno u ovo vrijeme kada mnogi revizionisti i kvazi povjesnicari zele promjeni povijest i dogadjaje vezane uz NOB i partizanski pokret. Prešućuje se činjenica da su NDH formirali njemački i talijanski okupatori kao svoj protektorat. Prešućuje se da je ta ista NDH odmah po uspostavi donijela rasne zakone i počela sa njihovom primjenom. Već travnja 1941. g. dakle samo par dana po uspostavi ustaške vlasti započela su masovna ubojstva Srba i Židova počev od Gudovca kod Bjelovara, Srpskog stanovništva oko Veljuna, Banskog Grabovca i mnogih drugih. Iza tih uslijedili su još masovniji zločini u logorima Gospića u Jadovnom, Slanom i Metajni, Jasenovcu, Lepoglavi i drugih osamdesetak logora smrti. Zločine ustaša neki su do te mjere relativizirali da su na primjer Jasenovac nazvali radni i sabirni logor u kome se izvodila čak i „Mala Florami“, opereta Ive Tijardovića. Takve laži je ponovio i radio Sljeme 18. travnja o.g. tvrdeći također da je Jasenovac bio samo radni i sabirni logor. Ohrabruje činjenica da danas u Hrvatskoj gotovo sve relevantne političke stranke osuđuju ustaški poredak i zločine i da ističu antifašističke tekovine kao temelj hrvatske ustavnosti. U tom smislu svi se moramo zalagati da se u našoj domovini i ne samo u njoj, jača demokracija, zakonitost i tolerancija, a ekstremnim organizacijama koje velicaju fasizam i nacizam da se zabrani djelovanje na teritoriju RH.
Na tribini Ivan Fumic dotakao se i uloge katolicke crkve za vrijeme II svjetskog rata koja nije bila posve pozitivna ali je naveo nekoliko primjera gdje su katolicki svecenici aktivno pomagali narodnooslobodilacki pokret a o kojim svecenicima danas nitko ne govori jer se zeli pokazati da katolicki svecenici nisu nikada bili na strani narodnooslobodilackog pokreta i da katolicka crkva nikada nije priznala NOB-u kao borbu Hrvatskog naroda za oslobodjenjem od fasizma.


U zavrsnom dijelu tribine prisutnima su predstavljene knjige "Bleiburg i Križni put 1945" i "Hrvatska u logorima 1941-1945" u izdanju Saveza antifasistickih boraca i antifasista Hrvatske te knjiga "U ime istine" koja govori o ulozi katolicke crkve i svecenstva u II svjetskom ratu a cije se trece izdanje ocekuje uskoro, te se moze naruciti preko SABAH-a.

Na kraju tribine prisutne je predsjednik SABAH-a Zeline ,upoznao sa aktivnostima udruzenja te napomenuo da ce SABAH Zeline obiljeziti 22.06.2010 godine Dan antifasisticke borbe na manifestaciji koja se odrzava pod pokroviteljstvom Vlade RH i predsjednika Ive Josipovica u Brezovici kod Siska i Podgaricu na velikom narodnom skupu gdje se ocekuje nekoliko tisuca ljudi.



wwx1u7ql58p86g2sv5zh.jpg 6g9glfzjww6xwshc4t6l.jpg z9flkt09cj1yx1mx2gvc.jpg 3533osbs2gohjv1cwa.jpg

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2010., nedjelja

Posjet Salniku

Dana 30.svibnja delegacija Udruzenja antifasistickih boraca i antifasista posjetila je mjesto Salnik sa ciljem da se utvrdi stanje spomenika NOB-a, te zapalila svijece u spomen nevino stradalim pripadnicima NOB-a. Naime navedeni spomenik je zahvaljujuci naporima obitelji Ivanovic prosle godine obnovljen. Treba napomenuti da je obitelj Ivanovic koja zivi u Svicarskoj te u Engleskoj ulozila puno truda i finacija kako bi doveli spomenik u ovo stanje kakvo je danas, zbog cega im se Udruzenje antifasistickih boraca i antifasista grada Zeline zahvaljuje. S obzirom da obitelj Ivanovic rijetko dolazi u mjesto Salnik, a grad Zelina ne vodi dovoljno brige o spomenicima na podrucju grada sto je duzna, clanovi SABAH-a grada Zeline odlucili su da ce sami ubuduce odrzavati spomenik kako bi ostao spomen na nevino poginule od fasistickog terora.

ZaSlike.com

ZaSlike.com

ZaSlike.com

ZaSlike.com

ZaSlike.com

ZaSlike.com


- 12:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2010., subota

Antifašizam kao svjetski demokratski pokret nastao je kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja demokracije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog i antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma. Stavljajući državu iznad naroda, na čelu sa neprikosnovenim vođom (Duce, Führer, Poglavnik) gaze se sva ljudska prava, širi rasna mržnja i segregacija, antisemitizam, teorija krvi i tla i vodeće uloge nadčovjeka (übermensch).

Poznati javni radnici i književnici (Barbusse, Rolland, Bloch itd.) pozivaju na otpor, organiziraju kongrese (Amsterdam 1932, Chicago 1934, Paris 1935.) i druge oblike obrane kulture i civilizacije od barbarskog napada fašističke agresije.

Radi ostvarenja svojih osvajačkih namjera fašističke sile osovine Italije, Njemačke i Japana stvaraju Trojni Pakt kojem se naknadno pridružuju satelitske porobljene države ili pokreti slični fašizmu, odnosno nacionalsocijalizmu (nacifašizam). Započinje II. svjetski rat.

Protiv sila osovine utemeljena je velika antifašistička koalicija Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike, kojoj pristupa cjelokupni slobodoljubivi svijet.

U našoj domovini Hrvatskoj u okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim sluganima ustašama, četnicima i drugima. Od devet korpusa u NOV Hrvatska je dala pet.

Veličanstvenom pobjedom savezničke antifašističke koalicije završen je II. svjetski rat uz ogromne žrtve (50 milijuna) spriječena je fašistička, anticivilizacijska agresija. Na antifašističkim tradicijama i zasadima osnovane su Ujedinjene nacije, što je i temelj državnosti Republike Hrvatske i civilizacijska osnova Europskih integracijskih procesa.

Bivši ratnici, preživjeli logoraši i učesnici pokreta otpora po završetku rata osnivaju veteranske organizacije što čine i učesnici iz Hrvatske osnovavši 16.05.1948. Savez udruženja boraca Narodnooslobo-dilačkog rata Hrvatske (SUBNOR H), koji se udružuje u SUBNOR Jugoslavije. Istodobno sa početkom agresije na Hrvatsku 1991. godine SUBNOR Hrvatske napušta članstvo u SUBNOR-u Jugoslavije i nastavlja samostalnu djelatnost prije formalnog raspada Savezne države. Od 1993. godine Savez antifašističkih boraca Hrvatske punopravni je član Svjetske federacije bivših boraca (FMAC).
- 09:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi