Annapurna2

28.10.2008., utorak

How many to Beni?

"How many (rupija, kilometers, hours, bridges, donkey caravanas...) to Beni" je postala nasa uzrecica i mantra... Kad to cujete na nekom treku znajte da smo pukli.

Evo i nas, Kali Gandaki grupa je stigla jutros iz Benija u Pokharu i skoro se zagrcnula nad kolacima kad je neki bradonja uletio sa "dobar tek decki!". Pa otkud ti Policu? A evo doletio... On, Darko i Aco su prekputa u birtiji.

A gdje smo ono stali sa dogodovstinama? U Tukcheu smo spavali u predivnom lodgeu, Dutch Bakery, jednog Nizozemca zaljubljenog
u Nepalku imena Purna (nije Anna) i Budizam i ko zna kaj jos pa se nastanio ovdje.
Najbolji lodge na cijelom krugu, tople preporuke! Annapurna circuit je nazalost u komi s ove strane Thorong La, makadamska, prasnjava, prometna cesta je probijena skroz od Benija do Muktinatha i
nema bas alternativnih staza za bolje gustanje u mjestimicno fascinantnom krajoliku. Dhaulagiri je bio poseban u sumrak i onda cijeli dan, koja fenomenalna mrcina!

Ujutro se digao strasni vjetar iz Tibeta i nadnio nad nas oblake prasine tak da je hodanje postalo neizdrzivo. Uboli smo zato jos jednu zanimaciju, jeep safari, nekih 20km za 600 rupija po glavi, ali zato je i to bio pravi dozivljaj. Prvo jedna puknuta osovina, pa prevrnuti jeep ispred nas, da ne spominjemo egzibicije vozaca po uskoj, liticastoj cesti. A u jeepu nas 20! Nevjerojatna indijska vozila, ili ludi Nepalci i popust na kolicinu u autu.

Nakon jeepa, koji vozi samo do odrona u Ghasi, pa onda do Kerbe nista, opalili smo tempo i prehodali daljnjih 25km da zaokruzimo tabananje u zadnjih 3-4 dana na stotku. U tom prasinanju smo propicili nekoliko
"znamenitosti", npr dugo cekane toplice Tatopani. Darko nas je napalio pricama o "lezanju u toplom bazenu s pivom u ruci i pogledom na Annapurne". U nekom trenutku smo doista prosli kraj par stracara s natpisom "Tatopani" i dvije rupe 2x2 metra u kojima se brckalo par prljavih sto trekera sto nosaca, ali nasi umorni mozgovi sa vizijom staklene kupole nad olimpijskim bazenom i komadima u badicima koji setaju okolo jednostavno nisu registrirali to mjesto kao "one toplice".
I tak smo propicili, a onda vec umorni od glupe ceste i gutanja prasine za jeepovima odlucili da jednostavno zavrsimo pricu i spustimo se u Beni.

Jos malo extreme bus voznje i eto nas u cudnom gradu-selu Beni, jedva vrijednom spomena. Puno ducana, malo hotela i trekera. Za 300 rupija smo kombijem kroz 3 sata u Pokhari, na lijepom jezeru. Danas jos malo tu uzivamo, jadni i isuseni nadoknadjujemo izgubljenih po 5-10 kila
, German bakery & Boomerang restoran u vrtu kraj jezera mogu toplo preporuciti u tom smislu. Sastali smo se sa trojkom iz avijaticarske grupe, idemo malo veslat i to vam je to. Sutra u KTHM i ja doma (sa skaniclom na glavi zbog Tarika, ali hint: pogledajte si i Danijelin kviz sutra ;) ), a oni nekam drugam, u tople krajeve na pravo gustanje.

Ljudi, dodjite u Nepal, jako interesantna zemlja i bez Himalaje, sama po sebi. Vjerska tolerancija bez premca, nema puno nervoze, krajolici iz snova i zivot ljudi iz 19, 18, 17 ... -1 stoljeca. Bas je fora za vidjeti. Mozda ne jos dugo, "napredak" dolazi munjevitom brzinom pa ... put pod noge cim prije, dok je to jos To.

- 12:12 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ogulinska ekspedicija "Annapurna II 2008"


kontakt e-mail za web
kontakt e-mail za sponzorstva i medije