Annapurna2

24.10.2008., petak

Sve Annapurne rekle su - ne

Ovih dana u južnoj stijeni Annapurne I, Jean Troillet vođa švicarske ekspedicije i legenda svjetskog alpinizma razočarano je objavio kraj ekspedicije, jer zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo ni najmanje šanse da se na planini nešto ozbiljno učini. Dva tjedna ranije isti je zaključak donjela je američka ekspedicija na Annapurni IV. Prije tri dana na sjevernoj strani Annapurne I, članovi češko-slovačke ekspedicije samo zahvaljujući sreći spasili su živu glavu u labirintu visećih seraka jedva dosegavši 6000 m, nakon čega su prekinuli daljnji uspon.
Jučer popodne u Baznom logoru naše ekspedicije Annapurna II okupili su se svi članovi i donjeli jedinu logičnu i razumnu odluku. Annapurna je i nama na vrlo jasan način rekla – ne i ekspedicija je završena. Put prema vrhu Annapurne II, pa čak i Annapurne IV u ovim je uvjetima nemoguć. Izgleda da su se sve Annapurne I, II, III i IV dogovorile - u 2008. želimo biti same.
U Logoru 2 čekalo se dva dana na smirivanje vjetra kako bi se ponovo postavio nestali Logor 3 i nastavilo dalje, no jedini rezultat je bio da su se uz izuzetne napore jedva zadržali šatori Logora 2, jer je malo nedostajalo da i njih, zajedno s penjačima vjetar prije dvije noći sruši niz provaliju. Sada možemo slobodno napisati da je ovih dana na planini bilo prilično opasno i rizično. Osim kamenja koje je padalo na članove, neki su pali u ledenjačke pukotine, neki su iskakali iz jurećih lavina, a bio je i svjetskih rekorda u letenju u dalj kada je vjetar na grebenu podizao i bacao penjače desetak metara niz padinu. Ustanovili smo kako je i nestao Logor 3. Bio je ukopan 70 cm u snijeg i usidren s desetak vrećica zakopanih pola metra u dubinu. Vjetar je napravio neku rupicu u platnu, napuhnuo šator kao balon koji je nakon toga eksplodirao i stvari vrijedne oko USD 5000 izletjele su kao rakete i odjurile u Tibet.
Najvažnije je da smo sada svi na sigurnom, živi i zdravi. Naš cilj bila je Annapurna II, da smo htjeli samo na Annapurnu IV, mogli smo to učiniti s jednostavnijom logistikom prije početka vjetra desetak dana ranije, no odmah treba reći da to nije isto brdo kao prije 26 godina kada sam zadnji puta bio ovdje. Greben je potpuno izmjenjen, postoje serije nadvisnih streha koje se ne mogu zaobići, već treba penjati kroz njih. Najduže na Logoru 2 je istrajao Aco Pepevnik i kada je on koji je bio dvadesetak puta u Hiimalaji i Karakorumu, a popeo se i na četiri osamtisućnjaka, uključujući Mount Everest, rekao da se dalje ne može, znali smo da je tako i nikako drugačije.
U tijeku je evakuacija opreme s planine i pakiranje. Još danas iz BC-a put Thorong sedla i druge strane Annapurne krenut će Ferro, Soldo i Tomica. Sutra ćemo se u Hongde spustiti i svi ostali. Još ne znamo kako i kada ćemo doći u Kathmandu. Možda neki isto otiđu preko Thoronga u Pokharu ili ćemo u Khudi kako je bilo na pristupu. Aco i ja imamo obećanje časnika za vezu da će sve učiniti da nas ubaci u rasprodani avion (Twin Otter s 14 sjedala) koji leti samo u ponedjeljak 27.10. s livade u Hongdeu. Možda bude koje mjesto na krilu. Ako ne, slijedi nam 85 km cipelcuga u dva dana za ostalima do Khudija, pa truckanje 200 km do Kathmandua. Vjerujemo da ćemo od tamo javiti najkasnije 30.10.
Svima koji ste nas pratili na ovom blogu, hvala za svaku lijepu riječ i podršku koju ste nam pružili. Puno nam je to značilo. Primite mnogo lijepih pozdrava ispod planine koja nam je rekla – ne, no nismo joj zbog toga ništa zamjerili. Nasuprot, zahvalni smo, jer nas je mnogo novih stvari naučila i znat ćemo to koristiti. Čak da i toga nije bilo, dala nam je nešto neprocijenjivo - iako smo to bili i prije, ostali smo, ali i postali još veći prijatelji.
Pozdrav, Darko

Na slikama: 1. Snježna oluja (L2) i po sunčanom danu, 2. Pogled iz visinskog šatora na blisku, ali nedohvatljivu Annu II, 3. Vjetar je čak ogolio i snježni klin na sidrištu fiksnih užeta koje je bilo duboko ukopano ispod površine, 4. Gdje je tu prolaz? (7100 m), 5. Malo je nedostajalo da dodiremo nebo, 6. Marko (dolje) i Dragec dio puta ipod L1 prošli su u skijaškom silazu, 7. do 11. Da Vas uvjerimo kako smo svi živi, zdravi i veseli, evo današnjeg izgleda Annapuraca (s lijeva): Pepevnik, Ferenčak, Polić, Salopek, Dragičević, Grdić, Soldo, Takač, Jurković, Berljak, Marković, Sl. 12. Puši, puši Annapurno II i doviđenja, neki od nas doći će ponovo!

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 09:04 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ogulinska ekspedicija "Annapurna II 2008"


kontakt e-mail za web
kontakt e-mail za sponzorstva i medije